Brožované vydání pátého dílu Milénia

David Lagercrantz_Muz ktery hledal svuj stin
Nakladatelství Host připravilo druhé, brožované vydání pátého dílu populární kriminální série Milénium. Román Muž, který hledal svůj stín, napsal (stejně jako čtvrtý díl) švédský spisovatel David Lagercrantz.

Lisbeth Salanderová si odpykává trest v ženské věznici Flodberga a snaží se vyhnout konfliktu s ostatními vězeňkyněmi. Když se však zastane mladé ženy bangladéšského původu ze sousední cely, okamžitě ji napadne Benita, nepsaná vůdkyně věznice. Za Lisbeth přijede na návštěvu její dávný poručník Holger Palmgren a oznámí jí, že získal dokumenty vrhající nové světlo na bezpráví, které na ní bylo pácháno v dětství. Lisbeth poté požádá novináře Mikaela Blomkvista, aby jí pomohl s pátráním. Stopy je dovedou k jistému Leu Mannheimerovi, zaměstnanému na vysokém postu v Investičních fondech Alfreda Ögrena. Jak je minulost bohatého mladého muže z finančnických kruhů propletena s minulostí Lisbeth Salanderové? A dokáže se Lisbeth postavit stupňujícím se hrozbám Benity a jejího gangu? David Lagercrantz splétá napínavý příběh o zneužívání moci, otázkách cti a stínech Lisbetina dětství, které ji stále pronásledují.

 

Muž, který hledal svůj stín

Milénium 5
Autor: David Lagercrantz
Přeložila: Azita Haidarová

Počet stran: 456
Vazba: brožovaná
Formát: 125×194 mm
ISBN: 978-80-7577-429-3
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Muž, který hledal svůj stín vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Lisbeth Salanderová vyšla z posilovny, minula sprchy a hned na chodbě ji zastavil inspektor vězeňské služby Alvar Olsen. Něco překotně mlel, dokonce vypadal poněkud vzrušeně. Divoce gestikuloval a mával na ni nějakými papíry. Lisbeth Salanderová však z jeho řeči nerozuměla ani slovu. Bylo 19.30.
Půl osmá večer byla ve věznici Flodberga nejhorší doba. Opodál duněl nákladní vlak, zdi se otřásaly, klíče řinčely, ve vzduchu byla cítit směsice potu a parfému. Pro trestankyně to byl nejnebezpečnější okamžik celého dne. Rachotivé dunění železničních kolejí pohltilo veškeré zvuky a ve všeobecném zmatku před večerním zamykáním cel docházelo k těm nejsurovějším násilnostem. Lisbeth Salanderová v tuto hodinu vždycky přelétla očima celé oddělení a její pohled nikoli náhodou utkvěl na Fárie Kázíové. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

David Lagercrantz

David LagercrantzDavid Lagercrantz (* 1962) je švédský novinář a spisovatel, autor několika úspěšných populárně-naučných knih a románů. Bestsellerový životopis Já jsem Zlatan Ibrahimović (2011; česky Host 2014) se dostal do užší nominace na nejprestižnější švédskou knižní cenu Augustpriset. V roce 2015 napsal pokračování celosvětového fenoménu Milénium Stiega Larssona – kniha Dívka v pavoučí síti vyšla ve více než čtyřiceti zemích a prodalo se jí přes šest milionů výtisků. Pátý, předposlední díl série nazvaný Muž, který hledal svůj stín vychází současně ve dvaceti zemích. Muž, který hledal svůj stín vychází stejně jako předchozí svazky také jako audiokniha ve vydavatelství OneHotBook, čte Martin StránskýJá jsem Zlatan Ibrahimović vyšla i jako audiokniha ve vydavatelství Audiotéka, načetl ji David Novotný.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

Byl jsem těmi postavami úplně posedlý. Jedna z nich je novinář ve středním věku, takže se s ním dokážu ztotožnit. Druhá postava je mi velmi vzdálená, ale její tajemství mě fascinuje. Jako novinář jsem chápal závažnost své práce i to, co všechno může ovlivnit. Ale jako spisovatel jsem se nijak svázaný necítil. A to bylo klíčem k úspěchu. Do psaní tohoto románu jsem vložil své srdce i duši.

David Lagercrantz

Série Milénium

Detektivní trilogie Milénium Stiega Larssona je českým čtenářům velmi dobře známa. Na knižním trhu odstartovala novodobou vlnu severských detektivek, na které se svezl například i Lars Kepler, Jo Nesbø nebo Jussi Adler-Olsen.
Po Larssonově smrti v roce 2004 štafetu převzal David Lagercrantz, který přiznává, že měl z vydání čtvrtého dílu Dívka v pavoučí síti velké obavy. „Mohl to být pád až na samotné dno,“ říká. Nakonec to ale bylo měkké přistání. Lagercrantzovo pokračování Larssonovy trilogie ve světě sbírá pozitivní recenze a prodalo se ho už přes šest milionů ve více než čtyřiceti zemích.
„Pořád cítím Larssonovu přítomnost. Vím, že poslední knížka byla tak úspěšná proto, že navázala na jeho úspěch, jeho výtvor. Při psaní těchto knih jsem si byl vědom neuvěřitelné odpovědnosti, z části i kvůli velkému tlaku ze zahraničí. Mým úkolem bylo přijít se zápletkou, která bude dávat smysl. A to se mi nakonec povedlo,“ říká Lagercrantz.
V pátém díle je Lisbeth Salanderová, hlavní hrdinka série, uvězněna za zločin, který spáchala v Dívce v pavoučí síti. Ve vězení se Lisbeth ze všech sil snaží vyhnout konfliktu se spoluvězeňkyněmi. Navštíví ji její bývalý poručník Holger Palmgren a přítel, novinář Mikael Blomqvist. Společně se noří do událostí z Lisbetiny minulosti, ke stínům jejího dětství i otázkám cti a zneužití moci.
Podle Lagercrantze je vězení pro Lisbeth příhodné prostředí. Během psaní autor dokonce navštívil švédskou přísně střeženou věznici, kde čerpal inspiraci. „Potkáte tam pozoruhodné jedince, takové, kteří nejdou pro ránu daleko, i takové, kteří mají potřebu člověka jako je Lisbeth provokovat,“ dodává.
David Lagercrantz do série přispěje ještě jednou knihou, ta ale bude poslední. V tomto ohledu je neoblomný. „Určitě jich nenapíšu víc. Chci zkusit něco jiného, zase se postavit na vlastní nohy. Mnoho autorů píše pořád dokola tu samou knihu. Já to respektuji, ale chci vyzkoušet něco nového,“ prohlašuje Lagercrantz.

Informace byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnices výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž, který hledal svůj stín
Milénium 5

Lagercrantz, David

Host, 2018

Napsat komentář