Legendární série Milénium v novém

legendarni_serie_milenium_v_novem_nahledovy
Máte rádi severské detektivky? Pro příznivce příběhů vyznačujících se mrazivou a tísnivou atmosférou zde máme pravou lahůdku! Přečtěte si článek o celosvětově známé sérii Milénium, která nyní vychází v novém designu.

Trilogii Milénium (jakož i její pokračování – Dívka v pavoučí síti) vydalo nakladatelství Host. To vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Nakladatelství na český knižní trh kromě Larssonova díla uvedlo i kriminální romány známých autorů, jakými jsou Lars Kepler, Jussi Adler-Olsen, Henning Mankell či Åsa Larsson. Jejich tituly pak záhy obsadily přední místa žebříčků prodejnosti.

V prvním díle se seznámíte s postavami, které vás budou provázet i všemi dalšími díly série. Novinář Mikael Blomkvist se pustí do řešení čtyřicet let starého případu a na pomoc si přibere mladou Lisbeth Salanderovou, velmi osobitou a zvláštní ženu. Spolu se začnou zaplétat do intrik bohaté rodiny a postupně odhalovat její děsivá tajemství.

Muži, kteří nenávidí ženy

Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.

Trilogie Milénium hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. První díl (Muž, který nenáviděl ženy) dostal v roce 2005 cenu za nejlepší skandinávský kriminální román, druhý díl (Dívka, která si hrála s ohněm) byl oceněn jako nejlepší švédský kriminální román roku 2006, a poslední (Ztracené vzdušné zámky) získal cenu Kniha roku.
Larsson není autorem, který by se spokojil s naplněním žánrových konvencí, píše se silným zanícením pro problémy současnosti, uvažuje o vztahu politiky a morálky, klade otázky a hledá zodpovědnost. Šíře jeho znalostí odpovídá hloubce pohledu na věc, což činí příběh velmi věrohodným. Má fantastickou schopnost udržet napětí v mnoha komplikovaných paralelně se odvíjejících zápletkách a současně je brilantně propojovat. Svým bohatým jazykem a stylem navazuje na tu nejlepší severskou vypravěčskou tradici.

Autor: Stieg Larsson
Přeložila: Azita Haidarová

Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7491-577-2
Doporučená cena: 349 Kč

 

Přečtěte si více o knize Muži, kteří nenávidí ženy.

Váháte-li nad tím, zda se do série pustit, v rozhodování vám může pomoci i naše recenze.

——————————

Pokračování série vám odhalí více informací o Lisbeth Salanderové, počítačové hackerce, která v minulém díle dopomohla k vyřešení starého a neobjasněného případu. Nyní je ovšem ona sama podezřelá z několika vražd. Naštěstí je novinář Mikael Blomkvist na její straně. Kdo by ale mohl být tím pravým vrahem?

Dívka, která si hrála s ohněm

Druhý díl trilogie Milénium odkrývá minulý a současný život Lisbeth Salanderové, tajemné punkerky a hackerky, kterou čtenáři znají již z prvního dílu Muži, kteří nenávidí ženy.
Dva novináři časopisu Milénium jsou zavražděni krátce před publikováním článku o dětské prostituci, korupci a obchodu s bílým masem. Na zbrani nalezené na místě činu se najdou otisky Salanderové a její poručník je brzy nalezen mrtvý. Policie po údajné pachatelce zahájí celostátní pátrání podporované mediální kampaní, ve které se vytahují na světlo skandální informace o její potenciální nebezpečnosti a problematické minulosti. Mikael Blomkvist je však přesvědčen o její nevině…
Trilogie Milénium nové hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. Podle žebříčku patnácti celosvětově nejprodávanějších titulů za rok 2008, který jako každýl eden sestavil newyorský měsíčník Publishing Trends, se StiegLarsson s prvním dílem své trilogie umístil na třetí příčce, druhým na devátém a třetím na desátém místě, a stal se tak celkově nejúspěšnějším autorem žebříčku.

Autor: Stieg Larsson
Přeložila: Azita Haidarová

Počet stran: 608
Vazba: vázaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-7491-579-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Dívka, která si hrála s ohněm, si můžete podrobněji prohlédnout pod příslušným odkazem.

——————————

V posledním díle, který Larsson stihl dokončit, je hlavní aktérkou znovu Lisbeth Salanderová – žena, která plánuje pomstu. Po zásahu kulkou leží na jednotce intenzivní péče a nachází se v kritickém stavu. Dokonce i v této situaci ovšem musí být stále ve střehu. Podaří se jí nakonec s pomocí svého věrného novináře uskutečnit své plány?

Dívka, která kopla do vosího hnízda

Lisbeth Salanderová plánuje pomstu. Chce se pomstít lidem, kteří se ji pokusili zabít, a také vládním institucím, které jí téměř zničily život. Ale nebude to mít jednoduché. Poté, co ji kulka zasáhla do hlavy, leží pod přísným dohledem na jednotce intenzivní péče. Pokud se uzdraví, bude souzena za tři vraždy a jeden pokus o vraždu. Ale i v nemocnici, přestože je v kritickém stavu, musí být stále ve střehu. Je tu totiž ještě jeden pacient – Alexander Zalaščenko…
Mikael Blomkvist se rozhodne, že nenechá Lisbeth v rukou státní spravedlnosti. Lisbeth bude muset s jeho pomocí dokázat svou nevinu a také upozornit na zkorumpované politiky, kteří dopustili, aby se bezbranní lidé stali oběťmi zneužívání a násilí. Salanderová, bývalá oběť, je připravena úder vrátit.
Kniha získala v roce 2008 ocenění The Glass Key za nejlepší dílo severské kriminální literatury. Na motivy této knihy, stejně jako předchozích dílů, vznikl celovečerní film v produkci agentury Yellow Bird. Film už zhlédly asi dva milionů diváků ve Švédsku, Norsku, Dánsku, Finsku a Španělsku. Připravuje se premiéra filmu v Kanadě, Estonsku, Řecku, Itálii, Francii, Německu, Švýcarsku, Rakousku a České republice.

Autor: Stieg Larsson
Přeložila: Azita Haidarová

Počet stran: 688
Vazba: vázaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-7491-581-9
Doporučená cena: 349 Kč

 

Více informací o knize Dívka, která kopla do vosího hnízda najdete na stránkách nakladatele.

  ———————————————-

O autorovi

Stieg-LarssonStieg Larsson (1954–2004) byl švédský novinář a spisovatel. Narodil se nedaleko města Skellefteå v severním Švédsku. V devadesátých letech založil nadaci Expo, jejímž cílem bylo sledování a dokumentace rasistických a nedemokratických tendencí ve švédské společnosti; stal se také vydavatelem stejnojmenného časopisu. Když ve věku padesáti let zemřel ve Stockholmu na těžký infarkt, zanechal po sobě tři hotová, ale dosud nepublikovaná literární díla, dohromady tvořící trilogii Milénium. Trilogie Milénium se stala fenoménem, který změnil podobu žánru a odstartoval boom severské krimi. Knihy byly zfilmovány, vyšly v padesáti jazycích a dosud se prodalo 80 milionů výtisků. Deset let od původního vydání Mužů, kteří nenávidí ženy vychází nový svazek série z pera švédského spisovatele Davida Lagercrantze Dívka v pavoučí síti.

Podrobnější informace o autorovi a jeho životě si můžete přečíst v našem medailonu.

Zdroj informací a obrázku: nakladatelství Host

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuži, kteří nenávidí ženy
Milénium 01

Larsson, Stieg

Host, 2015

zobrazit info o knizeDívka, která si hrála s ohněm
Milénium 02

Larsson, Stieg

Host, 2015

zobrazit info o knizeDívka, která kopla do vosího hnízda
Milénium 03

Larsson, Stieg

Host, 2015

Napsat komentář