Čtenářská recenze: Léčivé dotyky aneb o úlevě zádům i vůni tymiánu

lecive_dotyky
Až si sednete k internetu se šálkem kávy, možná v tom bude i kousek špatného svědomí. Káva není pro zdraví nic moc, ale přece jen. Neodpustíme si ji.

K alternativní medicíně jsem docela otevřená, a i když si na bolest hlavy radši vezmu prášek, než abych si vzpomněla na reflexní terapii, čas od času třeba ráda vezmu do ruky nějaký ten drahý kámen a občas vůni, aromaterapii, občas čaj a vlastně i na tu reflexologii někdy dojde, ale nesmí to být migréna, jen něco mnohem méně obtěžujícího. Ostatně, někdy na bolest hlavy i ta káva zkraje problémů dobře pomůže.

Jemné kalibry na drobné i větší neduhy?

Josef Schrötter je výtečný spisovatel, který umí věci shrnout jasně, stručně, a grafika knihy Léčivé dotyky je tak úžasná, že se kniha stává přehlednou, snadno v ní v okamžiku zpětně dohledáte to, co potřebujete. A pokud ji vezmete jako celek, začne vám pomaličku docházet, jak je všechno v těle spojené, jak pracuje tradiční léčitelství, čínská medicína, všechny ty reflexní terapie, energetické dráhy a především psychosomatika. Rádoby moderní obor je vlastně oživená stará moudrost našich předků a lidí, kteří kdysi měli pro lidské tělo cit a své poznatky předávali dál. Takže autor to shrnuje obecně velmi chytře:

Léčivými dotyky budeme organismu pomáhat na cestě k uzdravení. Namísto toho, abychom vysedávali při drobných neduzích v čekárnách lékařů, můžeme v klidu doma, na zahradě, v parku, ale i v prostředcích městské hromadné dopravy bez upoutání pozornosti stimulovat své orgány a systémy.

No není to lákavé? Já to tedy beru.
A i když tu najdete „jen“ čtyřicet hlavních okruhů nemocí a nerovnováh v těle, ty další si směle domyslíme, protože všechno se vším souvisí. Postupem času a s přibývajícími přečtenými stránkami jsem zjišťovala, že jde o umění, které je opravdu do jisté míry intuitivní, a že v sobě tu logiku, jak si pomoci, zřejmě opravdu máme. Spoustu jsem si toho už dovedla odvodit sama, načež mě autor v následujících řádcích v mé domněnce utvrdil.

Ztuhlá páteř?

Mudry, jóga prstů mne zaujala asi nejvíce. Mrkněte se se mnou na tu, která uvolňuje krční páteř a ramena. A funguje! Schválně!

Prostředníček a prsteníček jsou u obou rukou napnuté dovnitř a ostatní prsty míří vzhůru. Ruce položíme volně na stehna. Dýcháme zhluboka a pomalu. Mudra uvolňuje šíji a ramena.

Léčivé obrázky, mandaly nebo aromaterapie, působení tepla a chladu, chutí, drahých kamenů – najednou zjistíte, že opravdu pro nějaké drobné vyrovnání, byť jenom psychiky (a to se může projevit i na těle), máme mnoho cest snadno dostupných doma a nemusíme vysedávat u lékaře.

Kašel?

A ještě o jednu věc se podělím. Miluju sladké sirupy. A tenhle se zrovna bude hodit.
10 g pendreku z lékořice lysé, 10 g sušeného tymiánu obecného, 10 g sušeného plicníku lékařského, 5 g sušené prvosenky jarní, 5 g semen bedrníku anýzu, 750 ml vody a 500 g tekutého medu.
Lékořici rozpustíme v horké vodě, smíchané byliny a semena přelijeme lékořicovou šťávou a po 10 minutách scedíme. Přidáváme pomalu med. A užíváme po pěti mililitrech na plíce a průdušky hezky šestkrát denně.
Ne, nechci nic přivolávat, kašel mě nebaví, ale možná se půjdu podívat, jestli mi ještě zbyl kořen lékořice na mlsání…

lecive_dotyky_ukazka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLéčivé dotyky
4 terapie pro každý den

Schrötter, Josef

Eminent, 2017

Napsat komentář