První kapitola Genesis z různých úhlů pohledu

Walton_Genesis
Genesis – první kniha Mojžíšova, kterou začíná Bible, je starodávný text. Pro současného člověka nemusí být snadné jej chápat. John Walton přichází s knihou, která čtenáři umožní na první kapitolu Genesis nahlédnout z různých úhlů pohledu a lépe tento starozákonní text pochopit.

V úsporně psané, dobře proargumentované knize s promyslenou stavbou a strukturou sdělení se autor zdařile pokouší s velkým citem k jazyku 1 Moj 1 (zkoumá slovní pole hebrejských slov) a ke kultuře doby, v níž 1 Moj 1 vznikala, rozkrývat na pozadí 1 Moj 1 širší souvislosti staroorientální kultury. Text 1 Moj 1 i jeho zvěst bere autor vážně a čtenáře učí pracovat s 1 Moj 1, všímat si detailů i kontextu, přemýšlet o nich a uvědomovat si své vlastní myšlenkové postupy. Upozorňuje na nedorozumění a zkreslování významu 1 Moj vzniklá komparací starobylého textu s moderními vědeckými teoriemi, přičemž vědu popisuje jako moderní mytologii vyjadřující se k tomu, jak svět funguje. Ambicí autora knihy je v osmnácti tezích reflektovat sporné oblasti, které v křesťanském prostředí přináší práce a 1 Moj 1 v kontextu evolučních a kreacionistických teorií. Způsobem své práce s jazykem a textem 1 Moj 1 prozrazuje autor své školení ve filozofii. Proto se v dobře promyšleném výkladu přehledně a instruktážním způsobem pokouší postihnout logiku textu a čtenáře konfrontovat omezeními, o kterých je třeba při práci se starobylým textem z jiné kultury vědět. Během celého výkladu drží a různými způsoby dokládá jednu vůdčí myšlenku celého jeho výkladu: 1 Moj 1 objasňuje z pohledu pozemského pozorovatele vznik světa z hlediska jeho fungování a to jazykem (a představami) starověkého Předního východu. Jako zručný učitel uspořádává pro čtenáře knihy pedagogicky velmi zdařile informace pro zacházení s biblickým textem a poutavě jej uvádí do zásad obecné hermeneutiky a ontologie. Čtenář v této knize získá vhled do širších souvislostí a více podnětů pro poctivější četbu Bible. Pomůže mu to vyvarovat se vyvozování vyhraněných přístupů a jednostranných názorů na základě četby pouhého překladu 1 Moj 1.

Ztracený svět 1. kapitoly První knihy Mojžíšovy

Autor: John Walton

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7255-396-9
Doporučená cena: 210 Kč

 

Knihu Ztracený svět 1. kapitoly První knihy Mojžíšovy vydalo nakladatelství Návrat domů.

 

John Walton

John H. Walton (1952) je profesorem na americké univerzitě. Věnuje se problematice Starého zákona.


Návrat domů je pražské nakladatelství moderní křesťanské literatury. Vydává především překlady z angličtiny evangelického zaměření. Nejznámějšími díly, které vydalo, jsou knihy C. S. Lewise včetně druhého vydání Letopisů Narnie. Publikovalo také řadu knih s kritikou evoluční teorie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZtracený svět 1. kapitoly První knihy Mojžíšovy

Walton, John

Návrat domů, 2017

Napsat komentář