Přeneste se do historie

Tipy_Zlaty vrch_Knezna Ludmila
V dnešních tipech jsme si pro vás připravili dva zajímavé historické romány. Vyberete si dílo Francise Spufforda, jehož děj se odehrává v New Yorku, nebo raději příběh kněžny Ludmily z pera Hany Whitton?

Zlatý vrch je provokativní román z pera Francise Spufforda odehrávající se v New Yorku první poloviny 18. století. Mladý Angličan přijíždí do města s nezvykle velkou směnkou. Jaký je její pravý účel? Kniha byla oceněna třemi literárními cenami: Costa First Novel Award, Ondaatje Prize a Desmond Elliott Prize.

Zlatý vrch

Autor: Francis Spufford
Přeložila: Kateřina Novotná

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-811-0
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Zlatý vrch vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Rok 1746. Do New Yorku, tehdy malého obchodního přístavu se sedmi tisíci obyvateli ve vzdálené Americe, přijíždí mladý Angličan Richard Smith se směnkou na závratnou částku 1000 liber ve zlatě, k vyplacení jistou firmou do 60 dnů. Nikdo netuší, jaké je jeho poslání a jak hodlá peníze použít. Ve městě se nic neutají a zpráva o závratně bohatém cizinci se rozšíří rychlostí blesku. Je bedlivě sledován místními vysokými politiky, zejména lstivým a všeho schopným nejvyšším soudcem De Lanceyem, který kolonii ovládá. Přichází Smith jako podvodník, tajný posel, či jako prodloužená ruka francouzského krále? Román britského spisovatele Francise Spufforda barvitě popisuje tehdejší New York, bravurně vykresluje jeho ráz, atmosféru a obyvatele – směsici anglických a holandských přistěhovalců, otroků, kolonistů i indiánů s jejich tradicemi, rozdílnými povahami a také dravostí.

 

Ukázka z knihy

Briga Henrietta za sebou krátce před polednem nechala Sandy Hook, kolem třetí hodiny proplula úžinou a s přesností odpovídající výpočtu zvolna křižovala malými obrátkami sem a tam po šedivé hladině newyorského přístavu, až se panu Smithovi, přeskakujícímu z nohy na nohu, zdálo, že nízký pahorek města v listopadovém šeru se bude věčně vyklánět a nikdy se nepřiblíží. Řek Zeno se jen samolibě usmíval. Teprve se setměním Henrietta konečně zakotvila u Tietjesovy rampy a Smithe od skutečných štítů skutečných domů dělilo pouhých sto stop vody. Soumrak byl navíc tak chladný, vlhký a nevlídný, jak jen v listopadu může být, jako by se celý svět změnil ve čtvrtku šedivého papíru nasáklého mlhou a hrozilo, že se co nevidět rozmáčí na kaši. Právě proto vnucoval kapitán brigy Smithovi přednosti další noci strávené na palubě s tím, že obchodní záležitost na břehu mohou počkat do rána. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Francis Spufford

Francis Spufford (*1964) je autorem pěti vysoce ceněných populárně naučných knih, které kritici popisují jako „zvláštní“ nebo „skvělé“, případně obojí, z nichž poslední, Unapologetic, se zabývá teologickými otázkami. (Z dalších děl jmenujme alespoň The Antarctic: An Anthology; I May Be Some Time: Ice and the English Imagination). Francis Spufford se dostal do širšího i užšího výběru kandidátů na literární cenu za vědecké, historické, politické a teologické dílo. Sám o sobě říká: „Jsem autorem populárně naučné literatury, který se postupně blíží k psaní románů. Pracuji pomalu a v každé knize se zabývám jiným tématem, neboť se chci pokaždé dozvědět něco nového jak o historii, lidech a myšlení, tak o novém tvůrčím přístupu k psaní. Dobrý projekt je podle mých představ takový, který jen taktak zvládnu.“ V roce 2007 se stal členem Royal Society of Literature. Učí psaní na University of London, žije nedaleko Cambridge.

Informace byly čerpány ze stránek Knižního klubu.

 

Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabízet kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

————————————————

Kněžna Ludmila je dalším románem Hany Whittonové vydaným v nakladatelství Alpress. Hlavní hrdinkou je, jak z názvu vyplývá, krásná a urozená manželka knížete Bořivoje. Jaký osud ji čeká?

Kněžna Ludmila

Vznešená, milovaná, zrazená
Autorka: Hana Whitton

Počet stran: 248
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-550-7
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Kněžna Ludmila vydalo nakladatelství Alpress.

Ludmila se s radostí podvolí otcovu přání a provdá se za přemyslovského knížete Bořivoje. Když se jim narodí syn, jejich štěstí se zdá být úplné. Zdání však klame: někdo touží nejen po Bořivojově knížecím titulu, ale také po jeho krásné a urozené manželce Ludmile.

 

Ukázka z knihy

„Staneš se mocnou vládkyní, Ludmilo. Budeš slavnou kněžnou! Lid tě bude milovat a ctít. Žádná žena před tebou, byť z urozeného rodu, nedocílila takového postavení.“ Vědma Ida po těch prorockých slovech přihodila na oheň hrst suchých bylin. Dým, který z nich stoupal k nízkému očazenému stropu, od něhož visely svazky koření a nějaké další suché rostliny, vmžiku naplnil zšeřelou chýši omamnou, ostrou vůní. Ludmile se z ní tak trochu zatočila hlava.
„Bude mě můj choť… milovat? A dám mu syna? Dám mu dědice?“ vyhrkla Ludmila nedočkavou otázku.
Vědmě zvlnil rty téměř pobavený úsměv. Tvář se jí přitom poskládala do hlubokých vrásek a Ludmilu při pohledu na ni rouhačsky napadlo, že jí to tak trochu připomíná špatně vydělanou kůži. Vzápětí se však vlastní myšlenky zděsila. Posmívat se vědmě Idě, která dovedla číst myšlenky, viděla do budoucnosti a rozmlouvala s bůžky, to se nevyplácelo. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Hana Whitton

Hana WhittonHana Whitton, významná překladatelka a populární autorka, vystudovala obor čeština – angličtina na filozofické fakultě Karlovy Univerzity. Po studiích, která zakončila doktorátem, byl její život spjat s knihami. Po roce 1989 se podílela na založení jednoho z prvních soukromých nakladatelství a poté působila v dalších významných vydavatelstvích jako šéfredaktorka.Velký zvrat v autorčině životě i tvorbě nastal roku 2001, kdy se provdala za Angličana Paula Whittona a vedle českého domova tak získala i druhý poblíž Oxfordu. V anglickém prostředí objevila témata pro své historické romány, které se u čtenářů nakladatelství Alpress těší velké oblibě. Vyšly zde např. knihy Prsten princezny JudityAnna FalckáZimní královnaLevandulová princezna. Knihy Whittonové vydává i nakladatelství Mladá fronta, např. historický román Třetí pečeť nebo autorčiny prožitky Moje anglická babička. Vedle spisovatelské, překladatelské a rozhlasové činnosti se Hana Whitton v současné době věnuje práci literární agentky, spolupracuje s řadou převážně akademických a univerzitních nakladatelství ze Spojených států a Velké Británie.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Alpress.

 

Nakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete báječné knížky za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní historické románové tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlatý vrch

Spufford, Francis

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeKněžna Ludmila
Vznešená, milovaná, zrazená

Whitton, Hana

Alpress, 2017

Napsat komentář