Nenechte si ujít v týdnu od 19. do 25. února 2018

nenechte_si_ujit
Další únorový týden nás čekají zajímavé autogramiády, například známého herce Miroslava Donutila či textaře Michala Horáčka. A těšit se můžete také na autorské čtení rakouské spisovatelky Kathrin Röggly.

Příští týden ale nebude nouze ani o křty knižních novinek, například se můžete seznámit s knížkami pro děti Sedm princezenLukáš a profesor Neptun.

úterý 20. února přijede do brněnského Knihkupectví Dobrovský jeden z našich nejúspěšnějších herců – Miroslav Donutil. Od 17.00 zde bude mít autogramiádu, nedávno o něm totiž vyšla nová kniha Pan Herec Miroslav Donutil, kterou napsal Petr Čermák. Autor se snažil vystihnout, jak tohoto výborného herce vnímá nejen jeho okolí v divadle i u filmu, ale třeba také známí lékaři či sportovci. A nyní se i vy sami můžete s panem Donutilem setkat a zjistit, jaký je ve skutečnosti.

Brně ještě zůstaneme. V úterý 20. února se v Moravské zemské knihovně uskuteční autorské čtení jedné z nejzajímavějších rakouských spisovatelek jménem Kathrin Röggla. Píše nejen prózu, ale i divadelních a rozhlasových her, přičemž nosným tématem jejích děl je důraz na politické kauzy, dále kritika médií i pracovního světa. V Brně bude od 18.00 číst ze své nejnovější knihy povídek Nachtsendung.

úterý 20. února se podíváme i do Ostravy. V Domu knihy bude mít od 16.00 besedu a autogramiádu spisovatel, novinář, textař a producent Michal Horáček. Veřejnost ho zná především jako skvělého textaře, kterého proslavila spolupráce s Petrem Hapkou, a v poslední době také jako neúspěšného kandidáta na prezidenta ČR. Je autorem několika knih, o kterých bude s návštěvníky Domu knihy besedovat. Za všechny jmenujme například Habitus hazardního hráče nebo Český kalendář.

Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově se v úterý 20. února uskuteční křest dětských knih Sedm princezen od Kateřiny FoltánkovéLukáš a profesor Neptun od Petry ŠtarkovéSedm princezen je tzv. osobní kniha pro malé slečny. Rodiče vyplní jméno své dcery a ta se tak stane hlavní hrdinkou příběhu. A zažije opravdu velká dobrodružství. Kniha Lukáš a profesor Neptun vypráví o Lukášovi, který je autista a miluje astronomii. Ve škole mu pomáhá asistentka, ta ale jednoho dne do školy nedorazí a díky tomu začíná Lukášovo velké dobrodružství. Petra Štarková je dětská psycholožka, kdo povolanější by tedy měl napsat příběh o autistickém dítěti. Chcete-li ji blíže poznat, můžete si přečíst náš rozhovor. Křest začne v 17.00.

Ve středu 21. února se v 17.00 se v pražském Paláci knih Luxor bude křtít kniha Detektivka mého života od Jany Sedlmajerové. Autorka v této novince popisuje vlastní život a postupně se vydává po stopách toho, co ji formovalo a utvářelo. Tato detektivka je zcela bez podezřelých, ale naopak jsou zde osoby, které byly v pravou chvíli na pravém místě a díky kterým se toho autorka hodně naučila.

Ve čtvrtek 22. února do Městské knihovny v Táboře v rámci projektu Spisovatelé do knihoven zavítá básník a esejista Jakub Řehák. V roce 2012 vydal sbírku Past na Brigitu, za kterou obdržel cenu Magnesia Litera za poezii. Mezi jeho další díla patří třeba Světla mezi prkny a zatím nejnovější Dny plné usínání. Od 19.00 se můžete s autorem setkat osobně, určitě se dozvíte plno zajímavostí.

Ve čtvrtek 22. února si můžete přijít do knihovny v Třinci poslechnout strhující vyprávění ženy, která přežila utrpení v sovětském gulagu. Věra Sosnarová byla po 2. světové válce společně s matkou zavlečena do Sovětského svazu, kde zažila nepředstavitelná muka v pracovních táborech na Sibiři a Urale. O jejím osudu sepsal Jiří S. Kupka knihu Krvavé jahody. Pokud jste tuto knihu četli, nebo vás zajímá toto téma, určitě neváhejte a přijďte si poslechnout svědectví paní Sosnarové. Setkání začne v 17.00.

Týden zakončíme v Krajské knihovně v Pardubicích. V sobotu 24. února zde od 10.15 proběhne veřejné čtení pohádek pro děti. Tento program probíhá vždy jednu sobotu v měsíci a děti si nejen vyslechnou čtení z pohádek, ale také si je budou vyprávět. Zároveň při poslechu mohou zahrát na muzikoterapeutické a přírodní nástroje. Akce je vhodná i pro rodiče, ti se totiž dozví, jaké knížky jsou nejvhodnější pro domácí předčítání.

Další zajímavé tipy na literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář