Opevnění předválečného Československa

Lakosil_Svoboda_Ceskoslovenske opevneni
Nová kniha Jana Lakosila a Tomáše Svobody zachycuje pevnostní systém předválečného Československa v komplexní podobě. Kromě toho ji doplňují různé další zajímavé informace, fotografie výzbroje apod.

Jedinečná fotografická publikace, sestavená z velké části z dosud nepublikovaných dobových snímků, přibližuje podobu československého opevnění v roce 1938. Dnes již legendární pevnostní systém je zde vůbec poprvé zachycen ve své komplexní technické a geografické podobě. Čtenář se tak může seznámit nejen s různými typy objektů včetně překážkových systémů, ale také s opevňovanými oblastmi předválečného Československa. Popsány jsou jednotlivé úseky nebo linie opevnění v celém rozsahu obranného pásma od Ostravy přes Krkonoše, Krušné hory, Šumavu, jižní Moravu a Slovensko až na Podkarpatskou Rus. Kniha je navíc doplněna o další zajímavosti – opevněné celnice, silniční uzávěry nebo fotografie výzbroje a výbavy opevnění. Nechybí ani ukázky dobových dokumentů. Naprostým unikátem jsou pak dobové barevné fotografie objektů lehkého opevnění.

Ukázka z knihy

opevneni_ukopevneni_Uk1

Československé opevnění 1938

Velká obrazová kniha
Autoři: Jan Lakosil, Tomáš Svoboda

Počet stran: 280
Vazba: pevná bez přebalu matná
Formát: 299×233 mm
ISBN: 978-80-204-4629-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Československé opevnění 1938 vydalo nakladatelství Mladá fronta.

 

Jan Lakosil

Ing. Jan Lakosil (*1981 v Havlíčkově Brodě) je absolvent Fakulty stavební ČVUT v Praze, nyní pracuje jako projektant pozemních staveb u soukromé firmy v Praze. Je členem KHV Brno od roku 1998, spoluzakladatelem internetových stránek www.ropiky.net. Dlouhodobě se věnuje terénnímu průzkumu předválečného i poválečného opevnění a spolu s kolegy z KHV Brno se podílel na dokumentaci více než 7000 objektů lehkého opevnění. Je spoluautorem řady publikací s tématem čs. opevnění, kniha Utajená obrana železné opony byla oceněna v roce 2008 výroční cenou Mladé fronty v kategorii naučná literatura. Spolupodílel se i na řadě článků o opevnění publikovaných v domácích i zahraničních časopisech. Je sběratelem dobových fotografií objektů lehkého opevnění. Mezi jeho knihy patří: Jižní Čechy krásné i zrádné, Utajená obrana Šumavy aj. Je spoluautorem knih Souboj bez vítězeNové putování po československém opevnění 1935–1989, Sudety 1938, Velká kniha o malých bunkrech ad.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Mladá fronta.

 

Tomáš Svoboda

MUDr.  Tomáš Svoboda (*1968 v Brně) pracuje jako chirurg v Brně. Je to předseda a zakládající člen Klubu historického vojenství Brno, dlouholetý redaktor klubového časopisu BOING. Přes 20 let se amatérsky věnuje problematice československého opevnění. Nyní se zabývá především studiem lehkého opevnění z let 1936–1938. Spolupodílel se na průzkumu více než 7000 pevnůstek na území České a Slovenské republiky. Sbírá dobové fotografie lehkého opevnění. Podílel se na vzniku muzea v dělostřelecké tvrzi Bouda v Orlických horách, je spoluautorem mnoha publikací o československém opevnění, např. Souboj bez vítěze, Sudety 1938, Velká kniha o malých bunkrech (viz výše).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Mladá fronta.


Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – KolumbusKvěty poezieModerní světová prózaJednorožecIkarosLidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeskoslovenské opevnění 1938
Velká obrazová kniha

Lakosil, Jan - Svoboda, Tomáš

Mladá fronta, 2017

Napsat komentář