Drsný thriller pro dospívající

jizda
„Young adult“ thriller Jízda je zasazen do světa seriálu Class, čerpajícího ze světa kultovního Doctora Who. Kromě dramatického napětí se čtenáři dočkají i lehké erotiky a efektních sci-fi prvků.

Autorem titulu Jízda, vycházejícího z námětu Patricka Nesse, je britský spisovatel Guy Adams. Příběh knihy se odehrává na škole Coal Hill, kde hlavní hrdina seriálu Pán času (Doctor Who) v minulosti několikrát zasahoval proti nebezpečím mimozemského rázu. Ani Doktor však nemůže být všude, musí jej tedy v obraně světa před mimozemskou hrozbou zastoupit místní studenti. Thriller Jízda, který bychom mohli označit jako „young adult“ (určený primárně dospívajícím čtenářům), vydalo na konci roku 2017 nakladatelství #booklab.

Kniha je mozaikou příběhů studentů ze školy Coal Hill. Zatímco Poppy, dříve veselá dívka, spáchá sebevraždu tak, že najede autem v plné rychlosti do sázkové kanceláře, klidný Max podpálí celý svůj dům i s rodinou. Mladí studenti se zdánlivě bez příčiny začínají chovat děsivě podivně. Na stopě této záhadě se nedobrovolně ocitne Ram, který se jednoho dne probudí v cizím těle. Musí zjistit, proč se tak stalo a jak učinit úmrtím přítrž, než bude další na řadě.

Jízda nemá jednoho hlavního hrdinu, má jich rovnou celou třídu. Parta středoškoláků v čele se svou učitelkou fyziky se rozhodne vyšetřit podivná úmrtí a zabránit dalším. V příběhu se střídá současnost s minulostí, přičemž díky retrospektivním částem se čtenáři dostane vysvětlení některých méně jasných zápletek. Autor poměrně často odkazuje na seriál Class, v lehké nevýhodě jsou tedy ti, kteří jej nesledují. Nejde však o nic, co by výrazně kazilo požitek z knihy. Pro některé čtenáře může být kniha dokonce skvělou inspirací ke zhlédnutí tohoto seriálu.

Kniha je psána stylem, který zaujme spíše náctileté čtenáře. Děj je sice poměrně násilný, nejde však o ten druh násilí, který by se mohl rovnat například knihám Stephena Kinga. V příběhu je přítomna i erotika – i v tomto případě jde však o scény přizpůsobené mentalitě cílové skupiny čtenářů. Na knize jsem ocenila především napínavé scény, které autor dokázal napsat takovým způsobem, že jsem měla thriller přečtený za dva večery.

Jízda je skvělou knihou pro čtenáře, který se chce četbou primárně odreagovat. Neobsahuje žádné hlubokomyslné úvahy ani nečekané rozuzlení, na druhou stranu autorovi nelze upřít talent psát napínavé scény a zaujmout čtenáře osobitým stylem. Knihu doporučuji primárně fanouškům seriálu Class, kteří se budou v retrospektivních scénách a v množství postav orientovat lépe než čtenáři, kteří seriál neznají.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJízda
Ze světa seriálu Doctor WHO

Adams, Guy

#BOOKLAB, 2017

Napsat komentář