Muž, jenž zachraňoval lidi před deportací a smrtí

Sarah Kaminsky_Padelatel
Celý život padělal doklady, abych zachránil životy druhých. O jeho životě vypráví kniha s názvem Padělatel Adolfo Kaminsky, jíž pomohla ke vzniku přesvědčivost Kaminského dcery Sarah.

Židovský mladík Adolfo se od svých čtrnácti zajímal o chemii barvení, a to ho velmi záhy během druhé světové války předurčilo ke spolupráci s odbojem. Stal se předním padělatelem dokladů pro francouzské hnutí odporu. Díky svým dovednostem, odbornosti a neúnavné práci do konce války podle odhadu zachránil před jistou smrtí na 14 tisíc mužů, žen a dětí. Po osvobození oficiálně pracoval jako fotograf a zároveň téměř pětadvacet let tajně vyráběl falešné „papíry“ pro potřebné z celého světa: uprchlíky, imigranty, politicky angažované jedince z podzemních organizací nebo pacifisty. O své tajné „vedlejší“ činnosti Adolfo Kaminsky až do 77 let nemluvil, dokud ho jeho dcera Sarah nepřesvědčila, aby souhlasil se zveřejněním podrobností o utajené a tak riskantní celoživotní misi. Po několikaleté přípravě Sarah Kaminsky sepsala strhující životopis svého otce-padělatele, který celý profesní život zasvětil boji za spravedlnost a svobodu pro jednotlivce.

 

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře…
Autorka: Sarah Kaminsky
Přeložil: Tomáš Kybal

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 132×206 mm
ISBN: 978-80-7359-550-0
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Padělatel Adolfo Kaminsky vydalo nakladatelství Metafora.

 

Ukázka z knihy

Paříž, leden 1944. Dojdu ke vchodu do metra Saint-Germain-des-Prés, neztrácím čas a zapadnu tam. Musím na východ Paříže, směrem na Père-Lachaise. Vyberu si sedadlo stranou od ostatních cestujících. V kufříku, který k sobě tisknu, mám cenný obsah. Počítám ubíhající stanice. République, víc než tři. Z vedlejšího vagonu se ozve nějaký hluk a hlasy. Metrem už pár vteřin zní signál, a přitom se dveře nezavírají. Hlasy přehluší zvuk kroků, hlučných, rázných, dost zvláštních. Okamžitě je poznávám. V hrudi mi sílí palčivá bolest, právě ve chvíli, kdy patrola milicionářů, s viditelnými páskami a baskickými barety naraženými na lebkách s vyholeným zátylkem, vrazí do soupravy metra. Znamení řidiči a dveře se zavřou.
„Kontrola dokladů! Celková prohlídka!“
Neotáčím se k nim. Čekám, až na mě dojde řada, úplně na konci vagonu. I když jsem na policejní kontroly už dávno zvyklý, dnes mám strach.

 

Ohlasy

Fascinující literární debut… Napínavý příběh získává díky vyprávění z perspektivy Adolfa upřímnou otevřenost a bezprostřednost.

Kirkus Review

Zevrubně vylíčený, dojemný příběh, procházející tajnými, šedými zónami minulého století, kde Adolfova dovednost znamenala život… nebo smrt.

Kirkus Review

V době, kdy stále ještě může něčí pas či náboženství znamenat rozdíl mezi životem a smrtí, je příběh Adolfa Kaminského bolestně aktuální, ale také velmi inspirativní.

filmařky Samantha Stark, Alexandra Garcia a Pamela Druckerman

Sarah Kaminsky odvedla mistrovskou práci. Napínavý, podmanivý a vzrušující záznam o životě výjimečně statečného, odvážného muže… Je tak poutavý, že jsem ho přečetl na posezení.

Don Messerschmidt, Portland Book Review

 

Sarah Kaminsky

Sarah Kaminsky se narodila roku 1979 v Sidi M’hamed v Alžírsku, od tří let žije ve Francii. Pracuje jako herečka, spisovatelka a scenáristka.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Metafora.


Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001 a od té doby se zaměřuje zejména na literaturu překladovou, její autoři pocházejí ze všech koutů světa. Vydává ale i knihy českých spisovatelů a vybrat si můžete beletrii vážnou i veselou, thrillery i detektivky z minulosti, současnosti i budoucnosti, nebo knihy z oblasti esoteriky či východní filozofie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePadělatel Adolfo Kaminsky
Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře…

Kaminsky, Sarah

Metafora, 2018

Napsat komentář