Zarážející svět současného umění

jak_cist_soucasne_umeni
V tvorbě současných umělců se můžete snadno ztratit. Je často provokativní, nečitelná a matoucí. Publikace od nezávislého kritika současného umění vás naučí se v tomto umění a jeho autorech zorientovat.

Autorem knihy Jak číst současné umění s podtitulem Umění 21. století zblízka, kterou vydalo na konci roku 2017 nakladatelství Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media, je Michael Wilson.  Michael Wilson je nezávislý kritik, kurátor, editor a autor řady článků a publikací věnovaných současnému a modernímu umění a vizuální kultuře. Spolupracuje s časopisy Artforum, Art in America, Contemporary, Modern Painters, Art Monthly a mnoha dalšími. Wilson se narodil v Londýně, kde také dokončil magisterské studium na Royal College of Art, na University of Ulster získal titul magistra umění. Organizuje výstavy ve Velké Británii a USA včetně proslulé How to Read a Book v Locust Projects v Miami.

Publikace Jak číst současné umění je koncipována jako soubor medailonků a děl současných výtvarných umělců. Tento abecedně řazený soubor obsahuje kromě informací o autorech a o jejich osobitých stylech i více než dvě stovky děl od fotografií přes instalace, sochy, malby a videa až po performance. Množství barevných fotografií umožňuje čtenáři lépe si představit, o čem současné umění je, a jak by jej měl vnímat.

Wilson vybíral výtvarné umělce do své publikace nejen podle toho, jak jsou proslulí na veřejnosti, ale i dle toho, jak jsou oceňováni ostatními umělci. Kritériem tedy nebylo to, že by jednotliví umělci museli být „celebritami“. Tato autorova volba umožňuje čtenáři, aby se nejen dověděl více o svých oblíbených osobnostech na poli výtvarného umění, ale aby navíc objevil nové umělce se zajímavými styly, jejichž tvorbu může následně sledovat.

Nakladatelství Kniha Zlín vydalo koncem roku 2017 kromě titulu Jak číst současné umění i jinou publikaci o současném umění. Kniha Průvodce světem současného umění od Alistaira Hickse (na niž si můžete přečíst recenzi) má v zásadě stejný cíl jako kniha Michaela Wilsona, tedy osvětlit čtenáři svět současného umění. Na rozdíl od Wilsonovy příručky však Hicksova publikace dělí jednotlivé umělce dle oblasti světa, ve které žijí (kniha je rozčleněna na kapitoly „Západ“, „Jih“, „Východ“ a „Sever“). Koncepčně mi více vyhovovalo Wilsonovo abecední řazení autorů, ve kterém jsem se snadněji orientovala.

Wilson čtenáři představuje variabilní plejádu umělců, jejichž styly jsou natolik odlišné, že mezi nimi každý nalezne ten, který jej zaujme. Osobně mě oslovila Marina Abramovićová se svou performancí Umělkyně je přítomna, kterou jsem shodou okolností před krátkým časem zhlédla v televizi, Nick Cave se svými zvukovými obleky a Wangechi Mutová, do jejíhož umění se promítá její původ v keňském kmeni Kikuyu.

Knihu Jak číst současné umění doporučuji nejen obdivovatelům současného umění, ale i čtenářům, kteří si chtějí rozšířit obzory a současnému umění porozumět.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak číst současné umění
Umění 21. století zblízka

Wilson, Michael

Kniha Zlín, 2017

Napsat komentář