Vsaďte na románovou jistotu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Se sázkou na tyto knihy se zkrátka nedá prohrát! Pohodlně se usaďte a nechte se inspirovat výběrem děl předních světových autorů. Klasika v podobě Spalovače mrtvol, novinka Medvědín a další slibují dlouhé hodiny kvalitně stráveného času.

Charles Bukowski bezpochyby patří k předním mistrům svého řemesla. Jeho dosud nezveřejněné povídky, glosy či postmoderní směs reality a fikce nám nově nabízí nakladatelství Argo. Opomenuty v nich nezůstaly ani Zápisky starého prasáka, prodchnuté autorovou neobvyklou upřímností.

Nikomu nezvoní hrana

V dosud nevydané sbírce Nikomu nezvoní hrana se Charles Bukowski opět ukazuje jako geniální mistr vypravěčské zkratky, ať už jde o čisté žánrové povídky z dostihů, cynické mezilidské glosy či postmoderní mísení reality a fikce. Nesmějí chybět ani pravidelné sloupky zvané „Zápisky starého prasáka“, poetické záznamy předjitřních souloží, nekonečných pijatyk a jízlivých polemik s takzvanými literáty. Není lakoničtějšího autora než Bukowského, není děsivější krásy, než když pohlédnete do prasečích očí.

Autor: Charles Bukowski
Přeložil: Rob Hýsek

Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Formát: 128×205 mm
ISBN: 978-80-257-1521-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Nikomu nezvoní hrana vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Stejně jako Burnett ve čtyřicátých letech i John Martin, který v roce 1966 začal vydávat letáky s jeho poezií, Bukowského nabádal, aby napsal román. V té době Bukowski pracoval na rukopisu nazvaném The Way the Dead Love (Jak milujou nebožtíci), který ale nedokončil, pouze několik kapitol otiskl časopisecky. Jedna kapitola vydaná v časopise Congress (1967) barvitě popisuje lechtivou pohlavní eskapádu, jejímiž protagonisty jsou „Hank“ (Bukowski), „Lou“ a mladá dáma ve sklepě, a svědčí o tom, že Bukowski našel recept na čtivou erotickou literaturu. Na počátku sedmdesátých let se již neostýchal přivydělávat si psaním do pánských časopisů. Čtyři povídky z tohoto výboru – „Pakárna“, „Tanečnice Nina“, „Hlavně žádnou rychlovku“ a „Plátek sejra“ původně zaslal do časopisu Fling, vydávaného Arvem Millerem v Chicagu. Rubriku, do níž byly povídky zařazeny, Bukowski nazval „Hairy Fist Tales“ (Příběhy chlupaté pěsti), což patrně vychází z básně otisklé v šestém čísle Grande Ronde Review v roce 1966 pod titulem „ta chlupatá, chlupatá pěst a láska zahyne“. Jedná se o násilný a děsivý popis naprosté duchovní poroby: „tvá duše / je plná / bláta, netopýrů a kleteb a až se dovnitř / prolomí kladiva / budou se ohánět chlupaté / chlupaté / pěsti a / láska / zahyne.“ (str. 13)

O autorovi

Charles Bukowski (1920–1994) byl americký básník a spisovatel. Ačkoliv o sobě šířil historky o tom, že je nechtěným dítětem, nebyla to pravda. Jeho otec, sloužící v americké armádě, se zamiloval do švadleny Kathariny Fett, vzal si ji a po narození syna se celá rodina odstěhovala do Los Angeles, kde Bukowski strávil bezmála padesát let svého života. Nemluvil dobře anglicky a pro svůj německý původ byl často terčem posměchu ostatních dětí, trávil čas většinou o samotě. Celý život měl problémy s pocity méněcennosti a posměchem ze strany vrstevníků, což na vysoké škole vyústilo ve zveřejňování svých fašistických a extrémistických názorů. Necítil se v Americe dobře, považoval se za Němce, proto cítil potřebu udržovat sounáležitost se svými kořeny. Bukowského politika v podstatě vůbec nezajímala, ale rád dělal věci, které pohoršovaly a šokovaly ostatní. Charles Bukowski byl natolik plodným autorem, že dodnes neexistuje uspokojivá kompletní bibliografie jeho díla. Uvést většinu toho, co Bukowski napsal ve všech formátech, by vydalo na celou knihu. V Bukowského prozaických dílech často vystupuje postava jménem Henry Chinaski, hlavní spisovatelovo alter ego. Mezi jeho známější díla patří například Jelito, Všechny řitě světa i ta má, Těžký časy, Ženský a další.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Karel Kopfrgingl je zvláštní člověk. Dvacet let práce v pražském krematoriu ostatně za tu dobu muselo udělat své. Ve své pokřivené mysli tento hlavní hrdina uznává vraždu jako legitimní lék na bolesti světa a vstupenku na cestu do ráje. Slavný román slavného českého prozaika nyní vychází v audio podobě.

Spalovač mrtvol

Slavný příběh o spalovači mrtvol.
„Jediný prostor, který má smysl, je prostor v rakvi,“ říká Karel Kopfrkingl ústy Davida Novotného

Autor: Ladislav Fuks
Účinkuje: David Novotný a kol.

Vazba: CD
ISBN: 8590236092822
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Spalovač mrtvol vydalo nakladatelství Radioservis.

O autorovi

Ladislav Fuks (1923–1994) byl autorem zejména psychologické prózy s tématem úzkosti člověka ohrožovaného nesvobodou a násilím. Jako symbol tohoto tématu si vybral 2. světovou válku a holokaust. Většina jeho děl je autobiografická, obsahující typově stále podobnou postavu. Jeho knihy jsou plné těžko odhalitelných žertů a rafinovaných her, které někteří čtenáři nikdy neobjeví.

Zdroj informací: Kosmas

Neváhejte a pusťte si do uší také některou z dalších autorových audioknih, které v nakladatelství Radioservis vyšly. Například Příběh kriminálního rady nebo Myši Natálie Mooshabrové.

————————————————

Ani Daniel Richard Nixon nepatří mezi úplně typické románové hrdiny. Neatraktivní, plešatý a navíc slabozraký muž mrtvoly sice nespaluje, ale osud se s ním však příliš nemazlí. Dokáže se svým novým výzvám postavit čelem a třeba z nich i něco vytěžit?

Z hovna bič

Chvilka příšerné poezie s autorem kultovního Mládí v hajzlu.
Co si asi tak může člověk slibovat od života, když ho osud obdaří ne zrovna přitažlivým zjevem, mizerným zrakem, předčasnou plešatostí a navrch jménem Daniel Richard Nixon (ne, po žádných příbuzenských vazbách nepátrejte, to jen Dannyho otec projevil svůj republikánský zápal)? Nejspíš nic moc. Takže žádný div, že je z Dannyho v osmatřiceti osaměle žijící muž se špatně placeným zaměstnáním, těžce závislý na alkoholu a nikotinu. A když pak v práci dojde k reorganizaci a jeho místo zruší pro nadbytečnost, je to už vyloženě na mašli.
Na druhou stranu by mohlo být i hůř. Tak například Dannyho bývalý kolega Tim je momentálně z důvodu svedení nezletilé osoby (ačkoli sám tvrdí, že to bylo přesně naopak) na útěku před zákonem, a především před otcem dotyčné slečny, zástupcem šerifa Grizzoffskim, bývalým armádním sniperem s dlouhými prsty a touhou po krvi. Čeká na Dannyho nová úžasná kariéra v maloobchodním prodeji či v psychoterapeutické praxi? Najde konečně spřízněnou duši, s níž by kráčel životem? Je tou pravou oddaná katolička a milovnice koček Wenda, tajemná Abby, mladičká Olivia nebo bývalá spolužačka Lizzie? Na všechny tyto i další otázky vám odpoví nejnovější humoristický román
C. D. Payna.

Autor: C. D. Payne
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7565-237-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Z hovna bič vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

O tři dny později. Do kasina jsem se ještě nedostal. Zůstávám zalezlej v Durangu, liju do sebe Jacka Danielse, hulím chesterfieldky a celej den čučím na bednu. Je to až neskutečný, o jakou fůru zábavy každej den přicházím, protože jsem v práci. V příštím životě se hodlám vrátit jako znuděná předměstská panička. Jenom já, telka, flaška ginu, poněkud zanedbávanej vysavač a komatózní harant v postýlce. To si pište, že budu mít celej den pracku v gaťkách a budu udržovat pícku pěkně v pohotovosti a doruda rozžhavenou. A až si přijde kluk, co roznáší noviny, pro peníze, svedu toho hošíka někde mezi Riskuj a Milionářem.

Konečně jsem se dohrabal do sprchy, oholil se a šel obrazit pár svejch oblíbenejch barů. Vyhýbám se podnikům, před kterýma stojej řady nablejskanejch harleyů. Může se vám stát, že si klidně klábosíte s nějakou slibnou kostí a že je to holka některýho motorkáře, zjistíte pozdě. Naštěstí je dneska spousta těch dam samá kérka, takže se dají snadněji identifikovat. Tohle je běžný dilema všech provozovatelů putyk čtvrtý cenový: lákavý ceny chlastu versus riziko, že budete potřebovat nákladnej dentistickej zákrok, až vás některej z těch svalovců sejme. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

c-d-payne_jotaC. D. Payne  (*1949) je americký volnomyšlenkářský spisovatel. Narodil se v Akronu, průmyslovém městě plném továren a vlezlé zimy. V roce 1971 absolvoval Harvardskou univerzitu, obor historie evropských zemí, poté se živil jako redaktor, grafik, reklamní textař, fotograf, výrobce nábytku a hraček a stavitel přinejmenším jednoho domu, svého vlastního. Měl celkem asi třicet zaměstnání a žádné se mu podle jeho slov nelíbilo. C. D. Payne je milovníkem vintage karavanů, bizarních fotografií, Franka Sinatry, čivav a psacích strojů. Sní o profesi ambulantního hráče na akordeon, o němž je přesvědčen, že bude nástrojem 21. století. Psaní pro něj nikdy nebyl problém (píše údajně od čtyř let), horší bylo přimět někoho, aby mu za ně platil. Po skvělém úspěchu jeho prvotiny Mládí v hajzluje tento problém dokonale vyřešen. V současnosti se věnuje provozu nakladatelství Aivia Press, muzeu karavanů a psaní beletrie. Žije v Sonoma County, severně od San Franciska. V Nakladatelství JOTA vyšly kromě série Mládí v hajzlu knihy Holubí mamboBrenda VelikáNeviditelnýDědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišlaNestydaté plavky, Americké krásky a Zázrak v plechovce. Přečtěte si také naši recenzi na knihu Mládí furt v hajzlu.

Zdroj informací a fotografie: Jota

————————————————

Obyvatele Björnstadu zachvátila hokejová horečka. Vítězství v poháru na juniorském mistrovství se pro ně stalo prioritou číslo jedna. Naděje na pozdvižení upadajícího městečka však zakolísá, když družstvo postihne nevídaná rána. A její následky se každým okamžikem zhoršují…

Medvědín

Pro většinu lidí neznamená vítězství na juniorském mistrovství v ledním hokeji nic moc, ale pro obyvatele Medvědína to znamená všechno.
Takové vítězství by totiž mohlo přitáhnout pozornost k upadajícímu městečku: přilákat státní dotace i talentované sportovce, kteří by dali Medvědínu přednost před většími městy v kraji.
Takové vítězství by rozhodně znamenalo všechno pro hubeného teenagera Amata, který je všude mimo led za otloukánka; pro Kevina, hvězdu juniorského družstva, stojícího jen krůček od zářivé budoucnosti v NHL; i pro Petera, obětavého sportovního ředitele HC Medvědín, jehož vlastní profesionální hokejová kariéra skončila tragédií.
Tým má šanci splnit sny celého města. Jenže jedné noci během zapíjení semifinálového vítězství se cosi odehraje mezi Kevinem a Peterovou dcerou – a najednou je všechno jinak. Jako vlny po rybníce se celým Medvědínem začnou šířit obvinění. V honbě za úspěchem týmu je obtížné rozpoznat hranici mezi pravdou a lží, slepou loajalitou a opravdovou důvěrou. Nakonec musí jeden mladý muž najít odvahu říct nahlas to, co nikdo zjevně nechce slyšet.

Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 499
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7577-167-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Medvědín vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Prásk-prásk-prásk-prásk-prásk.
Je začátek března a v Medvědíně se zatím nic nestalo. Je pátek a všichni jen čekají. Zítra hraje juniorský tým HC Medvědín semifinále nejvyšší mládežnické soutěže. Jak důležité to asi může být? Samozřejmě že nijak zvlášť. Pokud by to nebylo zrovna tady.
Prásk. Prásk. Prásk-prásk-prásk.
Městečko se budí časně, tak jako každý den, malé obce musejí mít náskok, aby se ve světě prosadily. Řady aut na parkovišti před továrnou už pokrývá sníh, lidé postávají mlčky s pootevřenýma očima a přivřenými mozky a čekají, až elektronické vstupní karty potvrdí píchačkám jejich existenci. Oklepávají si sněhovou břečku z bot a s očima na autopilota a s hlasem na záznamník čekají, až jim zabere preferovaná droga, kofein, nikotin nebo cukr, a umožní tak tělu jakžtakž fungovat aspoň do první přestávky.
Po silnici odjíždějí lidé za prací do větších měst někde za lesem, rukama v palčácích mlátí do průduchů, ze kterých by měl foukat teplý vzduch, a uchylují se k nadávkám, jaké se vyslovují pouze v opilosti, na smrtelné posteli anebo příliš brzy ráno v příliš vymrzlém peugeotu. (str. 10)

Pokračujte ve čtení ukázky a zjistěte o knize více také v našem článku.

O autorovi

Fredrik BackmanFredrik Backman (* 1981) pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Proslavil se hned prvním románem Muž jménem Ove z roku 2012 (česky Host 2014), který vyšel zároveň s knihou Co by můj syn měl vědět o světě (2012, česky Host 2017). Backmanovy knihy vycházejí ve třiačtyřiceti zemích a prodalo se jich přes sedm a půl milionu výtisků. Anglický překlad románu Muž jménem Ove se drží na předních příčkách žebříčku bestsellerů deníku The New York Times už přes rok, stejně jako německé vydání v žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel. Stejnojmenný film měl českou premiéru v listopadu 2016 a získal nominaci na Oscara v kategorii cizojazyčný film. Nakladatelství Host vydalo i Backmanovy romány Babička pozdravuje a omlouvá se (2015) a Tady byla Britt-Marie (2016). Nejnovější autorovou knihou je pokračování Medvědína, které se připravuje k českému vydání na podzim roku 2018.

Zdroj informací a fotografie: Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNikomu nezvoní hrana

Bukowski, Charles

Argo, 2017

zobrazit info o knizeSpalovač mrtvol

Fuks, Ladislav

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizeZ hovna bič

Payne, C. D.

Jota, 2017

zobrazit info o knizeMedvědín

Backman, Fredrik

Host, 2017

Napsat komentář