Kuchařka stará, ale dobrá

Kucharska skola Marie B Svobodove_uvodni
Recepty z Kuchařské školy Marie B. Svobodové jsou sice starší, ale i v dnešní době hojně využívané a oblíbené. Připravte si podle nich i vy nějaký výtečný pokrm, po kterém se jen zapráší.

I 150 let stará kuchařka může být ve dnešní kuchyni inspirací a poučením. Kuchařská škola M. B. Svobodové se vymyká obvyklé produkci kuchařek, není pouhým souborem receptů. Nejednoho z našich současníků oslovuje, dodnes se k ní hlásí např. Oldřich Sahajdák, kuchař opakovaně oceňovaný michelinskou hvězdou. Kniha vznikla z tematických souborů, postupně uveřejňovaných v novinách v poslední čtvrtině 19. století. Byl to návod pro dívky, jak vést domácnost. Pro novodobé vydání byly vybrány ty nejzajímavější pasáže, které jsme doplnili aktuálními poznámkami. Na přípravě textu se podílela také paní Nina Provaan Smetanová, zakladatelka Muzea gastronomie.

 

Kuchařská škola Marie B. Svobodové

Autorka: Marie B. Svobodová
Připravily: Ljuba Vašáková, Nina Provaan Smetanová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-7505-853-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Kuchařská škola Marie B. Svobodové vydalo nakladatelství XYZ.

 

Ukázka z knihy

Mořský okoun

Čerstvou rybu očistíme, osolíme a vaříme ve slané vodě s trochou zeleniny (mrkev, celer, petržel, cibule), podáváme s omáčkami: Povaříme olej s citronovou šťávou, osolíme, opepříme; na oleji zpěníme cibuli a pokrájenou petrželovou nať, přidáme citronovou šťávu, vše povaříme. Také můžeme podávat se čtvrtkami citronu, šťávu si host přilije sám. – Studené ryby (nebo zbytky) podáváme s olejem a octem.

Rejnok

Ryba se podává jako zvláštní lahůdka, druhy s hladkou kůží jsou méně chutné. Při čištění je třeba se vyhnout poranění rybími ostny, používáme popel, sůl a rýžový kartáč. Maso musí den odležet, vaříme jej v bujónu s bílým vínem, pak rybu zbavíme černé kůže a ostnů, přelijeme dohněda rozpuštěným máslem s trochou rybího vývaru a ihned podáváme. (str. 180)

Přečtěte si další ukázku.


Nakladatelství XYZ vydává především původní českou literaturu, autorizované biografie, historické publikace i poutavé encyklopedie. Má ambici být nakladatelstvím se širokým záběrem, chce oslovit čtenáře různých zájmů a generací. Doposud vydalo téměř 400 knižních titulů. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKuchařská škola Marie B. Svobodové

Svobodová, Marie B.

XYZ, 2017

Napsat komentář