Další příběh z řady Tygří oko zavede malé čtenáře do Egypta

359072__2
Ztracená cennost a malí detektivové v akci. Případ je otevřen, pátrání začíná…

Do starověké, sluncem provoněné a tajemstvími zahalené země zavede čtenáře Christa Holteiová ve své další knize, která dostala název Faraonova šperkovnice. Vydalo ji v loňském roce nakladatelství Argo jako třetí publikaci v edici Tygří oko, ve které kluci a holky najdou knížky plné dobrodružství, ale také s nimi získají řadu nových informací a zajímavostí.

Kniha přenese školáky do starověkého Egypta, do roku 1279 před Kristem, přesně do chvíle, kdy zlatník Huja usilovně pracuje na zdobení šperkovnice, jež se má stát jedním z darů pro nedávno zesnulého faraona. Schránku se mu podaří na poslední okamžik dodělat a odnáší ji písaři, který vede evidenci pohřební výbavy. Na cestě ho doprovází jeho manželka Senut a sourozenci Isesi a Merenmut. Šperkovnici ale někdo ukradne ještě před jejím naložením na loď a Huja se ocitá v nebezpečí, protože může být obviněn, že schránku záměrně odcizil.

Isesi a Merenmut ale zloděje shodou náhod viděli a vydávají se nebezpečnou cestu, aby ho pronásledovali. Jenže padouch není sám, rozhodně nechce o svůj lup přijít a děti jsou ještě malé na to, aby si zachovaly při sledování maximální opatrnost.

Podaří se jim uniknout ze spárů zlodějů, zachránit otce před trestem a vrátit šperkovnici tam, kam patří?

Knížka Faraonova šperkovnice čítá jen něco málo přes sto stran, přesto se Christě Holteiové podařilo na takto malém prostoru napsat kvalitní detektivní příběh pro děti, který nejenže zaujme svým akčním spádem i zápletkou. Kromě zábavy totiž kniha skýtá také vcelku velké množství věcných informací o době starověkého Egypta. Čtenáři v ní budou detailně seznámeni například s hierarchií společenských vrstev, vztahy mezi nimi, poznají zvyky a tradice této doby a nahlédnou i do soukromí obyvatel, především řemeslníků. Autorka dokázala vnést do příběhu spoustu faktů z tehdejšího reálného života a to tak, že děj není doprovázen žádnými nudnými encyklopedickými vsuvkami. Veškeré informace, se kterými by se děti měly seznámit, jsou zakomponované velmi vhodně do příběhu a činí jej ještě daleko zajímavější. S jejich pomocí malí čtenáři poznávají běžný život. Dozví se například, co to je ancha či kdy nastává doba šemu.

Text je také vhodně doplněn černobílými kresbami, které zobrazují výjevy ze života. Tyto ilustrace působí zajímavě a především bych řekla, že jsou velmi cenným dokreslením příběhu. Následují vždy po seznámení s určitými událostmi či pojmy, o kterých autorka aktuálně vypráví. Pokud se například mluví o pyramidě, děti si názorně právě s pomocí obrázků představí vnitřek těchto staveb, jejich uspořádání apod. Stejně tak lépe pochopí typy oblečení s ohledem na společenské vrstvy či účesy, které měly také svá specifika.

Autorka použila pro osvětlení různých výrazů psané vsuvky, jež také považuji za vydařené. Týkají se slovního vyjádření a popisů, které se prolínají v textu. Například jak fungoval zákon a trest v Egyptě, jak byly vybaveny domy apod. Opět nechybí pro názornost kresby.

Všechny tyto vysvětlivky se mi vzhledem k příběhu zdají jako logické a hlavně vhodné, dětem naprosto srozumitelné, kdy je vysvětlení některého faktu podáno různými možnostmi, aby si zcela samostatně utvořily představu o tehdejším životě. Dalo by se vlastně říci, že se jedná o jakousi školu dějepisu hrou. Knihu bych tak nezařadila pouze do kategorie beletrie pro děti, ale rovněž i do populárně naučné kategorie.

Také samotný příběh se dětem bude líbit. Detektivní pátrání dvou sourozenců plyne v rychlém spádu a nenechá čtenáře vydechnout. Krátké jednoduché věty dávají možnost příjemného čtení pro školáky. Sdělují naprosto vše, jdou přímo k věci a děti dostanou informace nutné k tomu, aby pochopily vše podstatné, co je potřeba „k detektivnímu pátrání“.

Nesmím opomenout důležitý fakt. Kniha zpracovává dost aktuální téma. Hlavní roli tu hraje loupež cenností a s tím spojená čest, smysl pro spravedlnost a zodpovědnost.

Myslím, že se Christě Holteiové povedlo do mála stran zpracovat nejen příběh naučný, ale také zajímavý a čtivý, který malé čtenáře zaujme. Knihu proto mohu vřele doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFaraonova šperkovnice

Holteiová, Christa

Argo, 2011

Napsat komentář