Zdraví na prvním místě

mufiny-bezlepkove
Po vánočních svátcích všichni spokojeně odpočíváme s žaludky plnými kaprů, bramborových salátů a cukroví. Možná, že právě teď by byla nejlepší doba začít přemýšlet o tom, jak jíst v příštím roce zdravě – bez zbytečných jedů a bez lepku.

Majitelka malé bezlepkové cukrárny ve Středočeském kraji Lucie Kazdová představuje svou první kuchařku vycházející z několikaleté zkušenosti s bezlepkovým pečením. Nenechte si tuto jedinečnou knihu s mnoha chutnými recepty uniknout!

Bez lepku – sladké i slané recepty

Autorka: Lucie Kazdová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-87049-80-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Bez lepku – sladké i slané recepty vydalo nakladatelství Smart Press.

Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu. Spolu s ní jsme připravili knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty, či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.

Obrázky některých dobrot, které vás tato kuchařka naučí připravit, naleznete přímo na stránkách knihy.

————————————————

Druhá dnes představovaná kniha je také bezlepková kuchařka. Tentokrát jde ale o publikaci, která navazuje na úspěšný první díl Radčiny kuchařky bez lepku od Radky Vrzalové. Zajímavé je, že tato kuchařka se neomezuje pouze na vynechání lepku, ale také vám vysvětlí, v čem může být přínosné vynechat z vaření a pečení i vejce a mléčné výrobky, a naučí vás, jak na to.

Radčina kuchařka bez lepku 2

Autorka: Radka Vrzalová

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 210×210 mm
ISBN: 978-80-271-0281-5
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Radčina kuchařka bez lepku 2 vydalo nakladatelství Grada.

Radka Vrzalová přináší vynikající bezlepkové i bezmléčné recepty. Již se trochu orientujete na „bezlepkovém trhu“, ale rádi byste svůj jídelníček obohatili? Druhý díl kuchařky vám přináší velké množství nápadů, které zpestří vaše snídaně, obědy i večeře. Získáte tipy na kváskové pečivo, na sladké i slané mlsání pro volné chvíle a na upravené tradiční tipy z prababiččiny kuchyně.

Dozvíte se také:

proč vynechat mléko a mléčné výrobky
čím nahradit vejce
jak na kváskové pečivo či bramborové těsto na knedlíky
jak se peče v bezlepkové cukrárně

Nahlédněte tak do ukázky z prvního dílu této knihy, kterou jsme přinesli na našich stránkách.

————————————————

I s třetí knihou ještě zůstaneme v bezlepkovém světě. Kniha Můj život bez lepku, jak ostatně její název napovídá, není pouhou kuchařkou. Food bloggerka Monika Menky v ní, kromě mnoha chutných receptů a užitečných tipů pro bezlepkové vaření, přináší také své osobní svědectví, které může být motivací pro každého alergika na lepek.

Můj život bez lepku

Moderní bezlepková kuchařka od Celiaxmoni

Autorka: Monika Menky

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 215×255 mm
ISBN: 978-80-264-1709-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Můj život bez lepku vydalo nakladatelství CPress.

Kniha, která je nejen osobním vyznáním známé food bloggerky Moniky Menky, ale také přehlídkou 60 úžasných bezlepkových receptů doplněných nádhernými profesionálními fotografiemi. Autorka do knihy vložila mnoho praktických rad a postřehů, které jsou nezbytné pro zdraví každého celiaka a alergika na lepek, a které také usnadní přípravu bezlepkových pokrmů. Recepty pokrývají kompletní denní jídelníček, naleznete mezi nimi snídaně, svačiny, polévky, hlavní chody, předkrmy, dezerty a sváteční pokrmy.

Ukázka z knihy

Můj život bez lepku - ukázka

 

Nahlédněte i na několik dalších ukázkových receptů z této knihy.

————————————————

Také jste již slyšeli, že sůl je pro vás nezdravá? Že přílišné solení je jistou cestou k infarktu? Americký vědec Dr. James DiNicolantonio ve své knize Pravda o soli tento rozšířený mýtus vyvrací a ukazuje, že sůl, na rozdíl od cukru, je pro náš organismus velmi prospěšná a potřebná.

Pravda o soli

Lži odborníků o látce, bez které nemůžeme žít

Autor: James DiNicolantonio

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7565-235-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Pravda o soli vydalo nakladatelství Jota.

… protože soli je zapotřebí!
Lži odborníků o látce, bez které nemůžeme žít.
To doporučení jsme všichni slyšeli: chcete-li mít zdravé srdce, nejezte víc než jednu čajovou lžičku soli denně. Většina lidí, kterým záleží na vlastním zdraví, se řídí obecně přijímaným názorem – že solnička je nejjistější způsob, jak si uhnat infarkt – a musí pak jíst neslaná nemastná, ale „srdci prospěšná“ jídla.
Jenže co když je ta rada o nízkém příjmu soli od základu mylná?
Dr. James DiNicolantonio, přední vědec v oblasti kardiovaskulárního výzkumu, recenzoval více než 500 publikací ve snaze rozluštit dopad solení na krevní tlak a srdeční nemoci. A dospěl k ohromujícímu závěru: drtivá většina z nás nepotřebuje svůj příjem soli sledovat. Našemu zdraví by ve skutečnosti prospělo, kdybychom solili víc. Pravda o soli líčí pozoruhodný příběh o nespravedlivé démonizaci soli – neslýchané drama o egoismu a soupeření zájmů. Dozvídáme se pravdu o tom, jak to sůl schytávala za jiný bílý krystal: cukr.
Nedostatek soli může vést k následujícím potížím:

  • Stupňuje touhu po cukru a rafinovaných uhlohydrátech.
  • Uvrhne tělo do režimu polohladovění.
  • Způsobuje tloustnutí, rezistenci na inzulín, cukrovku druhého typu, kardiovaskulární choroby, chronické onemocnění ledvin a zvýšený krevní tlak a srdeční tep.

Oproti tomu jedení soli, co tělo ráčí, bude mít tyto přínosy:

  • Zlepší vše počínaje spánkem, energií a mentálním soustředěním a konče fyzickou kondicí, plodností a sexuální výkonností.
  • Zažehná všechny běžné chronické nemoci včetně těch srdečních.

Dr. DiNicolantonio vás seznámí s nejlepšími způsoby, jak zase vrátit do stravy sůl. Jeho revoluční pětibodový program umožňuje „překalibrování solného termostatu“ v těle, abyste se dostali na svoji jedinečnou, ideální hladinu soli. Věda už ustoupila od dogmatu o nízkém příjmu soli a měli byste i vy – může na tom záviset váš život!

Ukázka z knihy

Pravda o soli - ukázka

Pokud vás tato kniha zaujala, neváhejte nahlédnout do online ukázky!

————————————————

Na závěr dnešních tipů si představíme již 8. díl populární série Doba jedová. Tentokrát nám autorka Harriet Washingtonová přináší svědectví o vlivu mikrobů na náš imunitní systém a mimo jiné i na psychický stav člověka.

Doba jedová 8

Infekční šílenství

Autorka: Harriet Washingtonová

Počet stran: 284
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-343-2
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Doba jedová 8 vydalo nakladatelství Triton.

Že by mikroby mohly způsobovat žaludeční vředy, rakovinu děložního hrdla nebo srdeční onemocnění? Dlouho tomu nikdo nevěřil, a vidíte – je to přesně tak. Teď se zdá, že bakterie, viry, paraziti, plísně a infekční bílkoviny zvané priony vyvolávají i 10–20 % duševních nemocí. Třeba schizofrenie možná souvisí s vlnami chřipkové epidemie a nákazou bornaviry, anorexie a Tourettův syndrom bývají spojovány se streptokokovou infekcí a autismus s pustošivými toxickými látkami ve střevech dítěte. Parazitický prvok Toxoplasma gondii se podílí na narušení pozornosti, hyperaktivitě a obsedantně-kompulzivní poruše. Nesoulad imunitního systému a mikrobů ve střevech činí člověka náchylnějším k depresím i chronickému únavovému syndromu. Důkazů svědčících o široké škále patogeny šířených duševních nemocí už je spousta a všechny jsou nekompromisní. Řadu z nich nabízí tato kniha. Nejen to… Autorka přináší i další zajímavé postřehy. Například že obavy z parazitické infekce korelují s antiimigrantskými postoji a taková předpojatost je výraznější v době, kdy se lidé cítí náchylnější k nákaze. Odpovídá i na otázky, jak mikroby ovlivňují naše chutě, vztahy a společenský status a proč někteří lidé tolerují, či dokonce podporují takové formy násilí vůči druhým lidem, jako jsou lynčování, holokaust nebo etnické genocidy v Bosně a Rwandě.

Ukázka z knihy

Radikální proměna

Jane, celá bez sebe rozčílením, vyšla ze Sethovy ložnice. Až donedávna byl její syn klidný desetiletý hošík, u něhož malé vzpoury zřídkakdy překročily odmítavé reakce, když byl čas jít do postele nebo když měl omezený přístup na internet. Poslední týden si však pořád na něco stěžoval a neustále se hádal. Dnes večer odmítl večeři a stěžoval si, že „jídlo vypadá podezřele“, a co kdyby se prý otrávil. Mohl by umřít. Jane se ho nejprve trpělivě, pak rozzlobeně snažila ujistit, že jídlo je v pořádku, ale nakonec, po dvouhodinovém vyjednávání, které nikam nevedlo, to vzdala. Během té doby si Seth s jídlem na talíři jen pohrával a ani nepředstíral, že jí.

A teď nechtěl jít spát. Když Jane vešla do jeho ložnice, aby mu zhasla světlo, měl už hodinu ležet v posteli. Opět se silně pohádali. Seth se koukal na nějaký dokument, který ukazoval krysy, jak běhají jako šílené po newyorském metru, a fňukal, že se bojí, že na něj krysy v noci zaútočí.

Přečtěte si i delší verze této ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnohé další za skvělé ceny.

Plánujete změnit své stravovací návyky v příštím roce? Napište nám do komentářů!

Úvodní obrázek pochází ze serveru flickr.com od uživatele rpavich.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBez lepku – sladké i slané recepty

Kazdová, Lucie

Smart Press, 2017

zobrazit info o knizeRadčina kuchařka bez lepku 2
Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec

Vrzalová, Radka

Grada, 2017

zobrazit info o knizeMůj život bez lepku
Moderní bezlepková kuchařka od Celiaxmoni

Menky, Monika

CPress, 2017

zobrazit info o knizePravda o soli
Lži odborníků o látce, bez které nemůžeme žít. Jak vám vydatné solení může zachránit život?

DiNicolantonio, James – Kozák, Jan

Jota, 2017

zobrazit info o knizeDoba jedová 8
Infekční šílenství

Whasingtonová, Harriet A.

Triton, 2017