Ukázka z knihy Radčina kuchařka bez lepku

radcina_kucharka_bez_lepku_ukazka_nahledovy
V dnešní době najdeme lepek skoro všude. Přibývá však lidí, kteří jej nesmějí či nechtějí konzumovat a rádi zkouší zdravější alternativy. Začtěte se do ukázky z knihy, která vám představí mnoho nových nápadů a receptů, v nichž je tato složka zcela vynechána.

Knihu Radčina kuchařka bez lepku od autorky Radky Vrzalové vydalo nakladatelství Grada ve své edici Zdraví a životní styl.

 

VÁNOCE A SILVESTR

Začnu z druhé strany. Silvestr – slané zobání najdete v kapitole slané krekry a sušenky, sladké si dáte maximálně „sobí“ muffiny nebo nějaký lehčí dezert, třeba pečené ovoce v jogurtu. Pomazánky typu česneková a jiné si uděláte sami a přikusovat můžete třeba čerstvý tmavý pivní silvestrovský chléb.

Receptů na cukroví je sice pár, ale jsou božské – opět vycházejí z  receptur po mé prababičce, z  jednoho lineckého můžete vykouzlit slepované, košíčky, kakaové či pomerančové. Marcipánové rohlíčky se sušenými meruňkami jsou malou ozvěnou Orientu. Za povšimnutí stojí kokosovo-banánové sušenky i bez vajíček a pro stejnou kombinaci nesnášenlivostí je určeno čirokové slepované cukroví „beze všeho“.

Recept na kynutou vánočku zde nenajdete, stačí použít kynuté těsto na mazanec nebo jakékoliv jiné z kapitoly sladké kynuté, přizdobit rozinkami v tuzemáku, sekanými mandlemi a kandovaným ovocem a upéct ve formě na vánočku. Chcete-li z pramenů – ano lze také, přidejte lžíci psyllia ke guarové moučce a zpevněte takto těsto. Chuťově bude stejně nejlepší z trochu řidšího těsta ve formě (bude vláčnější a vydrží mnohem déle).

Najdete zde lehký bramborový salát a typy na obalení ryb. Polévku děláme celerovou s  trochou exotiky, recept na ni jsem popsala v kapitole polévky.

A jablečný štrúdl (kapitola Pivní listové těsto, varianta II) zadělávaný šumivým vínem bude to pravé pro slavnostní tabuli.

 

LÍSKOOŘÍŠKOVÉ ROHLÍČKY ČI ŠNEČCI

Na těsto:

250 g vařených oloupaných a najemno nastrouhaných brambor (typ B, C)
135 g čirokové hladké mouky + na podsypání
135 g bramborového škrobu + na podsypání
100 g tuku Stella
1 celé vejce
100 g cukru moučka a 1 cukr s pravou vanilkou
1 kávová lžička guarové moučky
½ bezlepkového prášku do pečiva
½ bezlepkového pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
1 polévková lžíce kůry z bio citrónu

Na oříškovou náplň:

170 g lískooříškové mouky
100 g moučkového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou
1 polévková lžíce tuzemáku nebo oříškového likéru
250 ml sójového či rýžového mléka (může být i mandlové)
3 polévkové lžíce meruňkové marmelády
rozšlehané vejce na potření, drcené oříšky či mandle na ozdobu, cukr moučka na posypání + papír na pečení

Tyto rohlíčky můžete upéct na neděli nebo na Svatého Martina, to budete úplně in. Z těsta, které je pěkně tvárné, můžete vytvořit závin a z něho malé roládky či šnečky a získat tak báječné čajové vánoční pečivo.

1. Ze strouhaných brambor, mouky, guaru, škrobu, pudinku, cukrů, citronové kůry, prášku do pečiva a kousků tuku vyhněteme vláčné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout zabalené v igelitovém sáčku v ledničce.

2. Oříškovou mouku smícháme v misce s cukry. Rostlinné mléko uvedeme do varu s alkoholem a naráz přisypeme oříškovo-cukernou směs a přidáme meruňkovou marmeládu. Vymícháme oříškovou hmotu na plnění těsta. Po zchladnutí můžeme touto hmotou naplnit trezírovací sáček s volnou špičkou – pro plnění rohlíčků. Pro plnění závinu na roládky hmotu necháme v hrnečku vychladnout volně.

3. Troubu vyhřejeme na 180 °C. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na tloušťku asi 1 cm (podsypáváme směsí čirokové mouky a škrobu). Pokud chceme péct rohlíčky, vykrajujeme rádélkem trojúhelníčky, které plníme u nejširší strany oříškovou směsí a pak od této strany ke špičce trojúhelníčku srolujeme rohlíček.

4. Pokud budeme péct šnečky, vyválené těsto potřeme oříškovou směsí, v polovině rozkrojíme na polovinu a od krajů ke středu srolujeme dvě rolády, které nařežeme na 1 cm široké kousky – vzniknou malé roládky či šnečci, které klademe na plech vyložený pečicím papírem strukturou roládky směrem nahoru a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečivo posypeme sekanými ořechy a pečeme dozlatova 25 minut, rohlíčky 30 minut.

5. Plech s pečivem dáme po upečení vychladnout na mřížku a pocukrujeme.

Pečivo vydrží v plechové dóze až tři dny.


gradaKnihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. Nakladatelství Grada si za dobu své existence vybudovalo pozici největšího tuzemského nakladatelství odborné literatury co do objemu tržeb, počtu vydávaných nových titulů i šíří oborů své působnosti a to jak v České tak i ve Slovenské republice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRadčina kuchařka bez lepku
Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec

Vrzalová, Radka

Grada, 2015

Napsat komentář