Vztah, který byl možná i nebezpečný

1384968_sunset_graciosa_beach
Každý někoho miluje. Vztah mezi postavami v této knize je ovšem trochu netradiční. Máte-li rádi romány, ve kterých nechybí trocha humoru a akce, pak je právě tento tím pravým.

Autorka knihy Francoise Saganová (1935-2004) byla francouzská spisovatelka a dramatička. Napsala přes padesát románů, především milostné. Kniha Strážce srdce byla vydána v nakladatelství Motto.

Hlavní postava románu je Dorothy Seymourová, které je čtyřicet pět let a je hollywoodská scénáristka. Jedné noci jede po silnici nedaleko pobřeží v Santa Monice se svým nynějším přítelem Paulem v autě a najednou havarují. Oba jsou v pořádku, ale muž, díky kterému havarovali, je zraněný. Vstoupil totiž najednou do středu silnice a Paul srážce již nedokázal zabránit. Tento mladík se jmenuje Lewis Miles. Z nehody vyvázne se zraněnou nohou a Dorothy si ho z lítosti vezme k sobě domů, aby se u ní vyléčil.

Lewis už je zdánlivě zotavený, ale od Dorothy se mu nechce. I přesto, že měl příležitostně něco společného s drogami, je slušný a milý. Dorothy se dovídá něco málo z jeho minulosti. Chodil na vysokou, měl práci, ale u ničeho nevydržel. I přes to, že Lewisovi je teprve dvacet šest let, s Dorothy si rozumějí a on se do ní po krátké době zamiluje. Jejich láska je ale čistě platonická a Dorothy si uvědomuje, že to tak nejde dál, mít doma neznámého mladíka, který nemá ani práci. Proto jednoho dne Lewise přivede do filmového studia na konkurz. Tento krásný, mladý, černovlasý muž by přeci mohl uspět. Kdyby dostal práci, mohl by se od Dorothy odstěhovat.

Lewis, přestože se tváří poněkud apaticky, všechny na konkurzu velmi zaujme a zanedlouho dostane hlavní roli v novém filmu. Získává tím stálý příjem a vše, co by potřebovat pro osamostatnění od Dorothy, ale pořád se mu od ní nechce. A i ona se už smířila s jeho přítomností v domě, možná je pro ni i příjemná. Získala k němu ochranitelský vztah jako ke svému synovi. Paul to však nevidí tak pozitivně, pochopitelně má obavy o svoji přítelkyni, která žije pod jednou střechou s mladíkem, o kterém toho příliš neví, a také trochu žárlí.

Lewis má s Dorothy až neuvěřitelný vztah, má ji rád a vzhlíží k ní s obdivem. Časem se však začnou dít divné věci. Pokaždé, když se k Dorothy chová někdo nepříjemně nebo se s ní pohádá, zemře. Prsty v tom má Lewis, který by pro ni udělal vše a chce ji tím zbavit od všech, co jí ubližují. Dorothy je z toho nešťastná a neví, co má dělat. Přece nechce, aby kvůli ní umírali lidé. Podaří se Dorothy od těchto vražd Lewise odradit? A když se v něm skrývá tolik vzteku a násilí, není v ohrožení i ona sama?

V této knize na vás čeká spousta překvapivých situací. Určitě doporučuji všem, kteří momentálně hledají nenáročnou četbu a chtějí si u toho i trochu odpočinout a pobavit se. Pokud máte rádi větší písmo v knihách, pak tato je ta pravá, protože požadavek splňuje. Román čtenáře vtáhne do děje a od knihy se jen těžko odchází. Má totiž své kouzlo a je napsána velmi příjemným způsobem.

A co Vy, vzali byste si domů neznámého, pohledného a ještě ke všemu zraněného mladíka?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrážce srdce

Saganová, Francoise

Motto, 2012

Napsat komentář