Materiály a dematerializace

Jak se vyrabi dnesni svet
Václav Smil se ve sné nejnovější knize věnuje problematice dematerializace. Snaží se najít odpovědi na řadu otázek spjatých s tématem a nastiňuje vyhlídky dematerializace v budoucnu. V neposlední řadě seznamuje čtenáře s hlavními používanými materiály.

Jaké úrovně ještě dosáhne spotřeba materiálů, kterou do výše ženou bohaté společnosti? Přináší relativní dematerializace absolutní pokles spotřeby materiálů? Na tyto a mnoho dalších otázek se pokouší odpovědět kniha Jak se vyrábí dnešní svět: materiály a dematerializace. Současný svět začal být časem závislý na nebývale značných tocích materiálů. Dnes nemusí dokonce ani nejefektivnější výrobní procesy ani nejdokonalejší způsoby recyklace stačit k tomu, aby se dosáhlo dematerializace v takovém rozsahu, že bude potlačen vliv rostoucí poptávky po materiálech způsobené pokračujícím populačním růstem a zvyšující se životní úrovní. Kniha zkoumá, kolik nás tato závislost bude stát, i možnosti výraznější dematerializace v moderních ekonomikách. Jak se vyrábí dnešní svět: materiály a dematerializace se zabývá hlavními materiály používanými v dějinách, od dřeva a kamene přes kovy, slitiny, plasty až po křemík. Popisuje jejich těžbu, způsob získávání, výrobu, i převažující formy využití. Podrobně se věnuje vzrůstající produktivitě při získávání materiálů, jejich zpracování, syntéze, dokončování a distribuci, a uvádí energetické náklady rostoucí spotřeby materiálů a její dopad na životní prostředí. Závěr knihy patří pohledu do budoucnosti, nástinu vyhlídek dematerializace i budoucího omezení jednotlivých materiálů. Pro čtenáře se znalostmi z nejrůznějších oblastí, jako jsou např. ekonomie zdrojů, environmentální studia, energetická analýza, mineralogie, organizace v průmyslu, výroba a materiálové vědy nabídne tento mezioborový text vskutku užitečný pohled na věc.

Ukázka z knihy

Každá studie, jejímž cílem je osvětlit, jak komplexní jsou materiálové toky v moderní společnosti a jaké jsou jejich výchozí podmínky i následky, by se měla pokusit obsáhnout vše, co je pro ni skutečně podstatné a co pokrývá všechny nezbytné aspekty. Ovšem jednoduché vyjádření cíle takového úsilí okamžitě narazí na klíčový kategorický problém: co všechno má patřit k používání moderních materiálů? (str. 9)

Neváhejte si přečíst zbytek ukázky.

Jak se vyrábí dnešní svět

Materiály a dematerializace
Autor: Václav Smil
Přeložila: Jana Kočičková

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 175×232 mm
ISBN: 978-80-265-0673-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Jak se vyrábí dnešní svět vydalo nakladatelství BizBooks.

O autorovi

Vácav Smil se narodil v Plzni a v roce 1969 emigroval z Československa. Vystudoval přírodní vědy a věnuje se interdisciplinárnímu výzkumu v oblastech energetiky, životního prostředí, vývoje obyvatelstva, produkce potravin a technických inovací. Aktuáně žije v Kanadě a působí jako emiretní profesor Manitobské univerzity.Dále napsal např. knihu Globální katastrofy a trendy.


Nakladatelství BizBooks přináší svým čtenářům knihy, které se zabývají aktuálními tématy, novými trendy v oblasti osobního a kariérního růstu, financí, byznysu a úspěchu v podnikání. Tyto knihy jsou zaměřeny především na studenty, manažery, top management společností a lidi s touhou po sebevzdělávání. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se vyrábí dnešní svět
Materiály a dematerializace

Smil, Václav

BizBooks, 2017

Napsat komentář