Nenechte si ujít v týdnu od 11. do 17. prosince 2017

nenechte_si_ujit
I druhou adventní neděli vám přinášíme tipy na skvělé literární akce, které se v příštím týdnu konají v různých koutech naší země. Zapalte druhou svíčku na adventním věnci a začtěte se do našeho článku.

První pozvání je do Domu knihy v Ostravě. V pondělí 11. prosince zde proběhne od 16.00 beseda a autogramiáda Jana Budaře k jeho nové knize Princ Mamánek. Tento známý herec, režisér a hudebník je také spisovatelem. Ve své novince vypráví o princi Mamánkovi, který ještě nikdy neopustil své rodné království, meč držel v ruce zatím jenom dřevěný a navíc se nechce ženit. Králem by se ale stát chtěl. Pobesedovat s Janem Budařem můžete ale nejen o princi Mamánkovi.

pondělí 11. prosince se v pražském Paláci knih Luxor uskuteční křest knihy Továrna na debilno od Dominika Landsmana, autora Deníčku moderního fotra, a kolážového mága TMBK, což je pseudonym Tomáše Břínky. Jejich knižní novinka je považována za jednu z nejtřaskavějších společensko-politických satir. Peníze na její vydání autoři získali na největším českém crowdfundigovém portálu, kdy jim 2000 lidí poslalo téměř 900 000 Kč.

V hlavním městě ještě zůstaneme, v úterý 12. prosince se můžete zúčastnit koncertu Na vlnách tónů a slov, který začne v 19.30 v kavárně Carpe Diem v Praze. Vánoce se blíží, proto i tento koncert bude vánoční. Můžete se těšit na nové písně, ale také na představení povídkové trilogie Vánoční zázraky, u níž je jako spoluautor uveden Josef Pepson Snětivý. Napsal ji společně s Táňou Kubátovou a Alexandrem Stainforthem; společně vypráví příběhy plné pravých vánočních zázraků.

Vánoce si asi nejvíc užívají děti, proto tu máme pozvánku na jednu akci právě pro ně. Ve středu 13. prosince se v Obřadní síni Městského obvodu v Ústí nad Labem odehraje veřejné čtení pro děti na téma vánoční čas. Na akci můžete vzít děti už od 4 let a uvidíte, že budou odcházet s rozzářenýma očima, vyslechnout si totiž krásné vánoční příběhy. Čtení začíná v 16.00.

Ve čtvrtek 14. prosince se opět přesuneme do ostravského Domu knihy, kam přijede  bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a sexuolog Radim Uzel a budou zde mít besedu a autogramiádu ke své nové knize Jak se žije padesátkám. Tématem knihy je právě život žen, kterým je padesát let a více.  Není to totiž jednoduché, ostřížím zrakem vás sledují potomci, rodiče, kolegové, ale také kritická společnost, podle které má žena po padesátce vše důležité již za sebou. Ale tak to není, i tyto ženy čeká ještě plno věcí, a právě to se autoři pokusili dokázat ve své novince.

Ve čtvrtek 14. prosince se podíváme také do Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně, kde se můžete zúčastnit besedy se spisovatelem Petrem Hruškou. Tento ostravský básník a literární historik představí své básnické sbírky Měsíce, DarmataObývací nepokojeNevlastní a další. Beseda s Petrem Hruškou je součástí projektu Spisovatelé do knihoven a v rámci večera proběhne také vyhodnocení literární soutěže Talent ze šuplíku. Začátek je naplánován na 17.00.

I v pátek 15. prosince tu máme něco pro milovníky poezie. V Krajské knihovně v Pardubicích v 18.00 začne komponovaný pořad autorského čtení a hudby Poezie pod klenbou. Akce se koná ve sklepení knihovny, které jistě vykouzlí tu správnou atmosféru. Hosty večera budou básník Jiří Rybišář, výtvarník a básník Ivan Baborák, kytarista Jiří Alexa a básnířka Vanda Vávrová. O hudbu se postará písničkář Dalibor Pšenička. Těšit se můžete i na křest Almanachu Hozeného klobouku.

Týden uzavřeme v pátek 15. prosince v prodejně Knihy Dobrovský v Brně na ulici Joštova. Koná se zde autogramiáda a křest knihy Temné hlubiny od Roberta Bryndzy. Tento autor několika bestsellerů přijede do Brna představit svou novinku, napínavou detektivku. Během prošetřování velkého drogového případu je nalezena kostra malého dítěte. Jde o sedmiletou dívku, která byla pohřešovaná před šestadvaceti lety. Vyšetřovatelka Erika Fosterová tak bude muset seskládat jednotlivé střípky minulosti, aby případ vyřešila. Akce začne v 17.00.

Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář