Průřez českou tvorbou

Náhled česká beletrie
Při honbě za četbou utíkáme stále dál a dál, hledáme a objevujeme další a další autory z nejrůznějších zemí… a úplně zapomínáme, že česká spisovatelská scéna není mrtvá. Právě naopak! Ukážeme vám, že má cenu se poohlédnout po zajímavé četbě také v kruzích české povídkové tvorby.

Pro milovníky krátkých povídek je tu kniha Kámen a mouka, která obsahuje zdánlivě nesouvisející příběhy, které ale přece jen dohromady utváří jeden celek. Dokonalá kniha nejen pro milovníky povídek a čtivé, poklidně plynoucí prózy.

Kámen a mouka

Autor: Vladimír Kouřil

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 125×172 mm
ISBN: 978-80-87506-96-7
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Kámen a mouka vydalo nakladatelství 65. pole.

V deseti povídkách knihy Kámen a mouka se známý hudební publicista Vladimír Kouřil (*1944), autor pěti knih o rock´n´rollu a jazzu, poprvé čtenářům představuje jako prozaik. Vypráví příběhy zdánlivě spolu nesouvisející a přesto skládajících obraz jednoho lidského života. V klidném tempu, jakoby jen nenápadně a na okraj dnešních dnů, Kouřilovy povídky podávají svědectví o snech a prožitcích celé jedné generace a vypovídají o naší zemi v průběhu více než šedesáti let. Jejich shrnujícím mottem by velice dobře mohla být autorova věta „A klasický rock´n´roll a jazz rozechvívají nadále ten drobet vesmíru, v němž žiji…“.

Zkraje dopoledne se chlapec motal po dvorku, na zahradu nesměl, protože by se umáčel od rosy slibující další slunečný a vlahý den. Pozoroval slepice, chvíli honil kohouta – vejtahu, dělal hrdinu před syčícími husami, nastrkal pár zelených lupenů králíkům, provázkem pokoušel vyhřívající se mourovatou kočku, šel obhlédnout vepře, hodil mu pár kousků uhlí, které vepř s radostí schroupal. Vyhnul se konírně, ta velká, zlověstně frkající zvířata ho trochu děsila od doby, kdy se na dvoře splašila a on byl zrovna u toho, vida, jak to neméně vylekalo i dospělé.

O autorovi

Vladimír Kouřil se narodil roku 1944 v Těšeticích u Olomouce, od roku 1949 žije v Praze. Užil si počátky rock´n´rollu u nás a učaroval mu jazz. Jako tajemník Jazzové sekce byl v roce 1987 odsouzen na 10 měsíců nepodmíněně za její ilegální působení po zákazu v roce 1984. Soudně rehabilitován v roce 1991. V roce 2012 obdržel ocenění účastníka odboje a odporu proti komunismu. Na oficiální scéně publikuje od roku 1988 v Gramorevui. V současnosti píše pravidelně pro UNI, Hudební rozhledy a ČRo Vltavu. Od roku 1998 uvádí v čítárně Unijazzu pravidelný poslechový měsíčník Jazzmánie. Kámen a mouka je jeho povídkovou prvotinou.
Autor knih Český rock´n´roll 1956-1969 (1981), Starý a mladý pán hrají jazz (1998), Jazzová sekce v čase a nečase (1999), Divná hudba dob nekalých (2006) a Africké květiny (2016).
O jeho knize Africké květiny se můžete více dozvědět v článku na našich stránkách.

Zdroj: nakladatelství 65. pole

————————————————

Poklona dědečkům a dědečkovství. Kdo z vás se kdy zamýšlel nad tím, jak je vlastně role dědečka důležitá? I proto je tato kniha tak jedinečná a vzácná, protože vám odhalí, že být dědečkem znamená něco víc, než jste si možná mysleli.

Dědečku, máme tě rádi

Autor: Eduard Martin

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 120×160 mm
ISBN: 978-80-7566-014-5
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Dědečku, máme tě rádi vydalo nakladatelství Karmelitánské nakladatelství.

Autor jakožto citlivý pozorovatel mezilidských vztahů přichází s dalšími příběhy, v nichž představuje důležitou roli dědečků v rodině i v širší společnosti. Vypráví o umění být dobrým dědečkem, jehož životní zkušenosti se prolínají s dětským vnímáním světa a úžasem nad ním. Příběhy nám připomínají, že vztahy dědečků a jejich vnoučat mohou být vzájemně velmi obohacující.

O autorovi

PhDr. Eduard Martin narozen roku 1951 (vlastním jménem Martin Petiška, syn spisovatele Eduarda Petišky) píše knihy rozličných žánrů. Je držitelem mnoha literárních ocenění, mimo jiné ceny AIEP za nejlepší detektivní povídku roku, několika cen společnosti Agathy Christie a společnosti Sherlocka Holmese, ceny Tomáše Bati, medaile Franze Kafky a světové ceny Paul Harrison Fellow. V jeho tvorbě nalezneme povídky (Manželka z Venuše, Přízraky doktora Frankensteina, Sherlock Holmes na cestách), divadelní hry (Královské vteřiny, Jeden mladý muž z Jerusalema), romány (Prorok, Déšť), eseje, meditace i verše (Můj Faust, Nespálené deníky, Srdečné pozdravy z Titaniku, O cestách ke světlu). V Karmelitánském nakladatelství vydává řadu z žánru krátkých příběhů ze života.

Zdroj: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Máte-li rádi humor a humorné příběhy, neměli byste opomenout knihu Zdeňka Svěráka. Známý český dramatik, scénárista, herec a v neposlední řadě také spisovatel přichází s příběhem jako stvořeným pro oddechovou četbu. V knize navíc najdete jako bonus ještě jednu krátkou veselou povídku.

Posel hydrometeorologického ústavu

Autor: Zdeněk Svěrák

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 117×167 mm
ISBN: 978-80-271-0585-4
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Posel hydrometeorologického ústavu vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Hrdinou příběhu Posel hydrometeorologického ústavu je člověk, který neodolá pokušení mystifikovat posluchače v rozhlasovém vysílání a vydává se za jiné osoby. Dokáže obalamutit nejen posluchače, ale i samotné redaktory. Jako bonus je pro čtenáře přidán humorný příběh To jeli dva ve vlaku.

„Dobrý den,“ pozdraví nový příchozí.
„Dobrý den, posaďte se,“ přivítá pacienta lékař a ještě komentuje zprávy z rozhlasu:
„Ovšem jak může někdo přijít do rozhlasu a vydávat se za ministra financí, tak to se mi zdá přinejmenším přitažené za vlasy. Jak se jmenujete?“ vrátí se ke své práci stomatolog.
„Jindřich Rousek, já jsem prosím…“
„Už jste u nás byl, pane Rousek?“  nenechá ho sestřička domluvit.

Využijte možnost prolistovat si celou ukázku!

O autorovi

Zdeněk Svěrák je český herec, scénárista, zpěvák a spisovatel. Narodil se 28. března 1936 v Praze. V letech 1958 až 1961 byl učitelem v základní škole v Měcholupech na Žatecku a na gymnáziu v Žatci, a poté až do roku 1969 jako rozhlasový redaktor. Spolu s Jiřím Šebánkem a Ladislavem Smoljakem stál u zrodu fenoménu zvaný Jára Cimrman, s Ladislavem Smoljakem je také spoluautorem všech her, které uvedlo Divadlo Járy Cimrmana. Vedle divadla je Zdeněk Svěrák také úspěšný herec a filmový scénárista (Vrchní prchni, Vesničko má středisková, Na samotě u lesa, Kulový blesk a další). Je také podepsán pod filmem Kolja, za který spolu se svým synem, režisérem Janem Svěrákem, dostali Oscara. Je také úspěšný autor hudebních textů – v sedmdesátých letech je psal pod pseudonymen Emil Synek a nejznámější je asi písnička Holubí dům, kterou nazpíval Jiří Schelinger. Hudbu k ní napsal Jaroslav Uhlíř, se kterým Zdeněk Svěrák dlouhodobě a úspěšně spolupracuje a dohromady mají „na svědomí“ kolem čtyř set písniček. Zdeněk Svěrák je také oblíbený autor povídek, pro děti i pro dospělé.

Zdroj: knihkupectví Neoluxor

Inspirujte se k přečtení některých dalších Svěrákových knih ať už pro děti či dospělé v našem článku.

————————————————

Vážnější a s nádechem prázdnoty a melancholie, ale hlavě pravdy – to jsou povídky z knihy Do vnitrozemíPovídky pro všechny, kteří se nebojí podívat do vlastního nitra – povídky o světě, o nás, o samotě .

Do vnitrozemí

Autorka: Vladimíra Valová

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-191-9
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Do vnitrozemí vydalo nakladatelství Host.

Okamžik, jeden z tisíce, kdy člověk udělá krok stranou a seskočí z pojízdného pásu vlastního života: vypne telefon, ať si všichni trhnou, ráno kdovíproč neodejde do práce, jen tak se opije s cizím mužem, nabídne azyl nuzákovi či rozkope vlčí máky. To je ta chvíle, kdy se život otevírá, objevuje se cesta nebo propast nebo cesta na dno propasti. Tihle hrdinové vědí, že záleží jen na nich, kolik toho prožijí a co si ze života urvou. Jejich nejbližším společníkem je samota, i když vědí, že ticho, které ji provází, bývá smrtící. Člověk musí křičet a doufat, že neodpoví jen ozvěna.

Debutující Vladimíra Valová přichází se souborem ostrých próz, které svou náladou připomenou Jana Balabána. Nikdo si na nic nehraje, a pokud ano, dlouho mu to nevydrží. Není to veselý svět, ale není ani beznadějný, a hlavně – je náš.

Půda čpí tak, že  venčící se psi zůstávají mimo sebe. Vzdálené ohně a tlející zem požírají zbytky a pracují na obrodě. Letošní listopad jako by vykradl vůně několika listopadů příštích. Je čas navštívit mrtvé.
Eleniny kroky rozrážejí ticho a tmu. I když se to patří, ona na starý hřbitov nemíří. Nechce se v úzkých uličkách vyhýbat rodinným hloučkům a ztišeným hlasem se omlouvat, že překáží.

Přečtěte si i celou ukázku.

Detailnější informace o knize se můžete dočíst v článku na našem webu.

O autorce

Vladimíra Valová  se narodila roku 1978 a žije v Třebíči. Několik let pracovala jako redaktorka a fotografka v regionálním tisku. V současnosti pracuje v knihkupectví. Povídky začala psát před osmi lety, dosud publikovala v měsíčníku Host.

Zdroj: nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterého českého autora máte nejraději vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKámen a mouka
Povídky ztichlého rock´n´rollu

Kouřil, Vladimír

65. pole, 2017

zobrazit info o knizeDědečku, máme tě rádi

Martin, Eduard

Karmelitánské nakladatelství, 2017

zobrazit info o knizePosel hydrometeorologického ústavu
BONUS - příběh To jeli dva ve vlaku

Svěrák, Zdeněk

Grada, 2017

zobrazit info o knizeDo vnitrozemí

Valová, Vladimíra

Host, 2017

Napsat komentář