Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. listopadu 2017

nenechte_si_ujit
Čas letí jako voda a co nevidět tu máme advent. Pokud jste už začali nakupovat vánoční dárky, určitě navštivte některou z literárních akcí, o kterých vás informujeme, můžete na nich načerpat inspiraci na dárky.

A kam konkrétně můžete příští týden zajít?

Vanek-KlenotyTýden začneme v Knihkupectví Dobrovský v Brně. V pondělí 20. listopadu se zde koná autogramiáda Romana Vaňka k jeho nové kuchařce Kuře – Jednoduše a dokonale. Tohoto známého českého kuchaře můžete znát z televize, ale také díky jeho předchozím kuchařkám, vydal už například Klenoty klasické evropské kuchyněVelkou kuchařku Čech a Moravy, Suši – Doma krok za krokemPražskou kuchařku či Jídlo s.r.o. Na autogramiádě se můžete potkat i s dalšími předními šéfkuchaři. Akce začíná v 17.00.

Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově zve milovníky poezie v pondělí 20. listopadu, aby se připojili ke Dni poezie. V rámci této akce se návštěvníkům od 17.00 představí nejmladší český samizdatový básník a hudebník J. H. Krchovský. Můžete od něj znát například sbírku Já už chci domů či Dvojité dno. Autor je považován za jednoho z nejvýraznějších představitelů české dekadence. Pokud vám je jeho poezie blízká, určitě si akci nenechte ujít.

Zavítáme také na Vysočinu. V pondělí 20. listopadu se v Městské knihovně v Jihlavě uskuteční scénické čtení LiSToVáNí. Tentokrát herci představí návštěvníkům knihu Závěrka od Miloše Urbana. Tato milostná novela vypráví příběh Matěje, který miluje fotografování, a to i přesto, že mu to příliš nejde. Ale když začne fotografovat Věru, která je neuvěřitelně fotogenická, vše se změní. Jeho erotické fotky začnou vzbuzovat obdiv, ale i odsouzení. Přijďte se podívat, jak tuto knížku ztvární Petra Bučková, Lukáš Král a sám její autor Miloš Urban. LiSToVáNí začíná v 17.00.

Úterý 21. listopadu si určitě zatrhněte ve svém kalendáři, pokud milujete cestování. V pražském Paláci knih Luxor se od 16.00 bude křtít kniha Století Miroslava Zikmunda od autorů Petra Horkého, Vladimíra Kroce, Miroslava Náplavy a Miroslava Zikmunda. Tato životopisná kniha přináší pohled na dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. A jeho život je opravdu velice pestrý. Narodil se pět měsíců po vzniku první republiky, přežil druhou světovou válku a také nástup komunismus. Pobýval v Africe během let, kdy zanikal koloniální systém a také se setkal s mnoha prezidenty. A tento výčet by mohl pokračovat dál a dál. Rozhovory, které s panem Zikmundem autoři vedli jsou doplněny i spoustou krásných fotek.

Ve středu 22. listopadu se můžete v Knihkupectví Dobrovský v Liberci zúčastnit autogramiády Karin Babinské ke knize Kecy, kecy, kecičky. Tato režisérka celý rok zaznamenávala na svůj blog různé drobnosti ze svého života, a též života svého manžela Richarda Krajča. Můžete tak nahlédnout do osobního života této slavné dvojice. A jako třešnička na dortu na autogramiádě vystoupí i Richard Krajčo, který čtení z knihy doplní o malý koncert.

Na turné se svou novou knihou je i Jan Budař. Ve čtvrtek 23. listopadu bude mít autogramiádu ke knize Princ MamánekKnihkupectví Dobrovský v Plzni. Jana Budaře jistě všichni známe z filmových rolí, jako spisovatele už ale méně. Ve své novince o princi Mamánkovi popisuje vtipně rozmazleného prince, který se ještě nikdy nehnul ze svého zámku. Kniha se bude líbit nejen dětem, ale jistě i jejich rodičům. Setkat se s autorem můžete od 16.00.

Ve čtvrtek 23. listopadu tu máme také něco pro mladé. V knižní kavárně Dobrovský na Václavském náměstí v Praze bude mít autogramiádu Karel Kovář, alias Kovy. Tento slavný youtuber totiž nedávno vydal svoji úplně první knihu, a to Kovy – Ovšem. Ve svém knižním debutu svým fanouškům ukazuje kousek ze svého osobního života, píše o tom, jak se z obyčejného chlapce z maloměsta stala hvězda internetu, která ovlivňuje tisíce mladých lidí.

pátek 24. listopadu se podíváme také do Café Čítárna v Třinci, kde bude mít autorské čtení spisovatel Petr Hruška, básník, scénárista, ale také literární historik a vědec. Můžete znát například jeho sbírku Jedna věta či Nevlastní. Za sbírku Dramata získal dokonce v roce 2013 Státní cenu za literaturu. Přijďte si poslechnout pěknou poezii, akce, která je součástí projektu Spisovatelé do knihoven, začíná v 19.00.

Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář