Nenechte si ujít v týdnu od 13. do 19. listopadu 2017

nenechte_si_ujit
Určitě jste si už zvykli, že vám každou neděli přinášíme tipy na zajímavé literární akce, které se konají v týdnu následujícím. Ani dnešek nebude výjimkou a vy se tak opět můžete těšit na bohatou nabídku událostí ze světa knih.

Týden začneme v Hradci Králové. V pondělí 13. listopadu na vás v Městské knihovně čeká autorské čtení Michala Viewegha. Tento známý český spisovatel nedávno vydal novou knihu, a to Nové pohádky pro unavené rodiče. A právě z ní bude návštěvníkům knihovny od 17.00 číst vybrané úryvky. Tato novinka je pokračováním knížky Krátké pohádky pro unavené rodiče a my se tak znovu setkáváme se starými známými. Jen se u nich za ty roky leccos změnilo. Co konkrétně, to už autor poodhalí právě na autorském čtení v Hradci Králové.

pondělí 13. listopadu se v ostravském Domu knihy uskuteční beseda a autogramiáda Aleny Vitáskové k její nové knize Solární baroni. Autorka byla šest let předsedkyní Energetického regulačního úřadu a během svého působení zpochybnila stovky podezřelých solárních investic. Z těchto zkušeností čerpala i při psaní své knihy. Čtenáři se mohou bavit nad humorným příběhem, který má reálný základ ve světě podnikání a politiky. Pokud vás dané téma zajímá, určitě se v Domu knihy stavte, akce začíná v 16.00.

Něco tu máme i pro malé čtenáře. V pondělí 13. listopadu se v Knihovně Jiřího Mahena v Brně na pobočce Komín mohou setkat se spisovatelkou Šárkou Kadlečíkovou. A protože se nezadržitelně blíží Vánoce, téma bude také vánoční. Autorka totiž napsala knížku Vánoce s andílkem Vandlíkem a s dětmi si o ní bude povídat. Hlavním hrdinou knížky je pětiletý Kryštof, který se svou rodinou a kamarády prožívá období adventu a vánočních svátků. Navíc se musí vyrovnat s dvěma zásadními životními změnami – narodil se mu malý bráška a umřel mu milovaný dědeček. A co si bude Kryštof přát od Ježíška? Možná i to se děti dozví na pondělním setkání, začíná v 9.00. Na našich stránkách si můžete přečíst recenzi na tuto knihu.

úterý 14. listopadu se podíváme také do hlavního města. V kavárně Knihkupectví Dobrovský v Praze na Václavském náměstí bude mít autogramiádu Jan Budař. Určitě ho znáte jako herce z filmů jako je Nuda v Brně, Václav nebo Vratné lahve. Možná ale nevíte, že také píše knihy. Po knize Největší tajemství Leopolda Bumbáce & Pohádka z Pekla pod Sudem mu nyní vychází titul Princ Mamánek. Vtipný příběh vypráví o rozmazleném princi, který ještě nikdy neopustil své království a všeho se bojí. Proto když se jednoho dne najednou z ničeho nic probudí v obyčejných vesnických šatech uprostřed lesa, začne to pravé dobrodružství. Autogramiáda Jana Budaře začíná v 17.00.

Ve středu 15. listopadu se v kavárně Knihkupectví Dobrovský v Praze koná od 16.00 autogramiáda Zdeňka Svěráka a křest jeho nové knihy Posel hydrometeorologického ústavu a To jeli dva ve vlaku. Hlavním hrdinou této novinky je člověk, který v rozhlasovém vysílání mystifikuje posluchače a vydává se za jiné osoby. A o tom, že mu to jde opravdu dobře, svědčí i fakt, že obalamutil dokonce i samotné redaktory. Jako bonus pak na čtenáře čeká i humorný příběh To jeli dva ve vlaku. Máte rádi pana Svěráka a jeho knihy? Pak si tuto událost určitě nenechte ujít.

Ve čtvrtek 16. listopadu se v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově sejdou všichni mladí, kteří mají rádi knihy Ransoma Riggse ze série Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Ve 14.30 zde totiž začne setkání čtenářského klubu, kde si budou o těchto knížkách povídat s ostatními. A o čem autor v těchto příbězích vypráví? Na tajemném ostrově se v opuštěném sirotčinci skrývá deset podivných dětí před ještě podivnějšími monstry. Pokud má tyto knížky rád i váš dospívající čtenář, určitě ho na setkání pošlete.

Ve čtvrtek 16. listopadu zavítáme také do Městské knihovny v Trutnově, kde se bude od 17.00 konat křest knihy Básničky z máminy kapsičky od Anežky Šoubové. Její knížka je plná milých básniček, které děti pobaví a zároveň i poučí o věcech, zvířátkách a situacích, se kterými se denně setkáváme. Básničky jsou navíc odlišeny i věkově, budou tak děti provázet po delší dobu. Pokud hledáte knihu, kterou byste dětem četli nejen před spaním, stavte se na křest Básniček z máminy kapsičky, možná je to právě ta, kterou jste hledali.

Ve čtvrtek 16. listopadu se v Městské knihovně v Táboře můžete v rámci akce Spisovatelé do knihoven setkat s Karolem Sidonem. Tento vrchní zemský a bývalý vrchní pražský rabín je zároveň také spisovatelem a scénáristou. V 80. letech byl StB donucen emigrovat do Německa, kde studoval judaistiku. A náboženství se přirozeně promítá i do jeho díla. Můžete znát například prózu Sen o mém otciSen o mně či dramata Samotka či Ester. S Karolem Sidonem se můžete setkat od 19.00.

Akcí se ale příští týden koná daleko více, další pozvánky naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář