Andílek Vandílek jako průvodce dětí vánočními svátky

Vandilek_nahled
Proč vlastně slavíme Vánoce? Co je jejich pravou podstatou? Dospělým je většinou známa, ale děti je s ní potřeba seznámit. Přijměte pozvání na dva vánoční výlety s andílkem Vandílkem…

Milé vyprávění pro malé čtenáře o Ježíškově narození prolínající se se současností napsala Šárka Kadlečíková. Knihu s názvem Vánoce s andílkem Vandílkem aneb Dva výlety do Betléma a zase zpátky svými něžnými ilustracemi doplnila Radka Sedlačíková Černocká.

Na malé čtenáře čekají dvě roviny příběhu, které se však vzájemně proplétají. Tou první je nahlédnutí do rodiny šestiletého Kryštofa, druhou tvoří výlety do Betléma za nově narozeným Ježíškem.

Nejen v Betlémě se radují z malého miminka. K prvorozené Kristýně a mladšímu Kryštofovi právě přibyl bratříček Karlík. Kryštof se těší na Karlíka a na maminku a samozřejmě i na Vánoce, ale na druhou stranu prožívá smutek, protože mu umřel dědeček. Touží dostat od Ježíška oživovací stroj, aby zase mohl chodit s dědou na ryby.

Poetické vyprávění se zaměřuje na typické prožívání vánočních svátků. Postava Kryštofa tu sehrává roli jakéhosi dětského průvodce. Spolu s ním malí čtenáři navštíví tradiční vánoční trhy na náměstí (zde Kryštof ve stánku koupí postavičku andílka jako dárek pro svou nemocnou sestru), těší se na Štědrý den, radují se z nazdobeného stromečku a dárků a samozřejmě si užívají sněhu a zimních radovánek. Příběh končí ve stejné chvíli jako svátky – na Tři krále.

Reálnou rovinu protíná fantazijní svět ztělesněný andílkem Vandílkem, Kryštofovým dárkem Kristýně. Jednou v noci se začne třpytit, ožije a děti vezme na dva krásné a trošku i dobrodružné výlety. Potkají se s jinými anděly, ale hlavně navštíví novorozeného Ježíška a sehrají v jeho příběhu nemalou roli.

Nečekejte žádné dramatické zvraty či komplikované zápletky. Je to lyrická pohádka o nejkrásnějších, nejtajuplnějších svátcích v roce. Rodiče díky téměř až snovému příběhu mají dostatek prostoru, jak malým dětem přiblížit smysl Vánoc, popovídat si o tom, jak se Vánoce slaví v té či oné rodině, co je u koho typickým štědrovečerním jídlem, …

Výhodou jsou krátké kapitoly, které doplňuje mnoho ilustrací. Díky tomu by u čtení mohli vydržet i ti nejmenší, kteří ještě mají problémy s delším soustředěním se. Už batolatům, která si Vánoce teprve začínají uvědomovat, je možno tyto svátky přiblížit skrze pohádku.

Dílo Šárky Kadlečíkové zaujme i proto, že je v něm něha, láska, harmonie a klid. Vše se odehrává tak, jak má, a na děti tudíž vyzařuje tolik potřebný pocit jistoty a bezpečí.

Vánoce s andílkem Vandílkem jsou knihou, kterou si vy i vaše děti jistě zamilujete a k níž se budete každý rok rádi vracet.

Více o knize na stránkách vandilek.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVánoce s andílkem Vandílkem
Dva výlety do Betléma a zase zpátky domů

Kadlečíková, Šárka

Metoda, 2011

Napsat komentář