Hity Velkého audioknižního čtvrtku – podzim 2017 II.

Velky audioknizni ctvrtek
Velký audioknižní čtvrtek navazuje na svého knižního bratra. 2. listopadu se na pultech knihkupectví objeví 11 vybraných hitů podzimní sezóny, jen se nebude jednat o knihy, ale o audioknihy. Dnes máte příležitost seznámit se se zbylými pěti audioknihami. 

Velky audioknizni ctvrtek 1Projekt Velký audioknižní čtvrtek navazuje na knižní akci Velký knižní čtvrtek, kdy vyjde výběr jedenácti nových audioknih pro letošní podzim. Nezapomeňte si stáhnout ukázky z jednotlivých audioknih.
Podívejte se na první část, kde jsme představili prvních šest vybraných audioknih.

——————

Sovětský komunistický systém se negativně zapsal do světových dějin. Poslechněte si vyprávění žen, které v systém věřily, bojovaly za něj a trpěly kvůli němu. Jaké pak bylo jejich rozčarování z nové éry? Kniha získala Nobelovu cenu za literaturu za rok 2015.

Četba z knihy oceněné Nobelovou cenou za literaturu za rok 2015.
Text je mozaikou skutečných příběhů, které běloruská spisovatelka Světlana Alexijevičová sestavila z mnoha rozhovorů. Ženy vyprávějí o tom, jak věřily v sovětský komunistický systém, o tom, jak v něm žily, jak za něj bojovaly i jak v něm trpěly, i o tom, jaké zklamání jim často přinesla nová éra.
Účinkují Hana Maciuchová, Helena Dvořáková, Vanda Hybnerová, Daniela Kolářová, Lenka Vlasáková, Apolena Veldová a Hana Kofránková.
Rozhlasová nahrávka z roku 2016 v režii Aleše Vrzáka.

Doba z druhé ruky (audiokniha)

Konec rudého člověka
Autorka: Světlana Alexijevičová
Přeložila: Pavla Bošková
Interpretky: Hana Maciuchová a kol.

Vazba: CD
ISBN: 8590236095021
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Doba z druhé ruky vydalo nakladatelství Radioservis.

O autorce

Světlana Alexijevičová je rusky píšící běloruská spisovatelka a laureátka Nobelovy ceny za literaturu za rok 2015. První běloruská spisovatelka, která tuto cenu obdržela. Narodila se v ukrajinském městě Stanislav, které bylo přejmenováno na Ivano-Frankivsk. Její otec byl Bělorus a sloužil v Rudé armádě, matka byla Ukrajinka. Po skončení otcovy služby v armádě se s rodinou přestěhovala na běloruský venkov, kde rodiče působili jako učitelé. V roce 1972 vystudovala žurnalistiku na Leninově univerzitě v Minsku. Poté pracovala pro regionální noviny a stejně tak, jako její rodiče, jako učitelka. Jako novinářka dělala rozhovory s lidmi, kteří zažili druhou světovou válku, sovětskou intervenci v Afghánistánu nebo Černobylskou havárii.

Zdroj informací: Velký audioknižní čtvrtek

————————————————

Seznamte se s Christopherem Boonem. Je to patnáctiletý autista, který sice nerozumí lidským citům, ale obdivuje Sherlocka Holmese a matematika mu jde levou zadní. A proto, když najde zavražděného psa, rozhodne se vypátrat pachatele. Uspěje?

Výjimečný příběh o výjimečném světě autistického chlapce. Christopher Boon je patnáctiletý hoch, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne, ale je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele, a mimovolně vyřeší zdánlivě neřešitelnou krizi manželství svých rodičů. Detektivní novela byla ve Velké Británii zvolena Knihou roku 2003 v rámci prestižní Whitbreadovy ceny.

Podivný případ se psem (audiokniha)

Autor: Mark Haddon
Přeložila: Kateřina Novotná
Interpret: Matouš Ruml

Vazba: CD
ISBN: 8594072272783
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Podivný případ se psem vydalo nakladatelství Tympanum.

O autorovi

Mark Haddon studoval anglickou literaturu na Oxfordu. Je autorem více či méně humorných románů Podivný případ se psem (naše recenze) nebo Problémové partie, z nichž první je určen především mladším a druhý zralejším čtenářům. Významným románem o problematických rodinných vztazích byl Červený dům. Za Podivný případ se psem, pojednávající o chlapci s Aspergerovým syndromem, dostal cenou řadu literárních cen včetně Whitbread Award. Napsal i legrační prózu pro děti Spudveč! a vydal sbírku básní. Žije a učí v Oxfordu, je přísný vegetarián, a jak sám o sobě říká, je „zapřisáhlý ateista“.

O interpretovi

Matouš Ruml vystudoval hudebně dramatické oddělení Pražské konzervatoře (2008). Již během studií hostoval v Divadle ABC, ve Stavovském divadle a v Klicperově divadle v Hradci Králové. 5 let byl členem souboru Městského divadla v Mladé Boleslavi, kde vystoupil například v inscenacích Ostře sledované vlaky, Nebezpečné vztahy, Úplné zatmění nebo Chaplin. Nyní je členem divadelního spolku Kašpar v Divadle v Celetné (Osiřelý západ, Višňový sad, Mrzák Inishmaanský, Mikulášovy patálie). Televizním divákům je známý ze seriálu Comeback, z pořadu pro děti Hřiště 7 a z magazínu Za obzorem. Je laureátem Ceny Zuzany Navarové a Thálie pro mladého činoherce za rok 2012.

Zdroj informací: Tympanum audioknihy

————————————————

Panika je na místě! Venku se objevili podivní rostlinní tvorové, trifidi, kteří jsou schopní člověka zabít svým jedovatým žahadlem. Navíc většina obyvatel oslepla kvůli sledování podivného roje meteoritů. Vyhraje zbytek lidstva nad rostlinami? Nebo čeká svět post apokalyptická budoucnost? Inspirace Studenou válkou čistě náhodná…

„Když se probudíte v den, o kterém víte, že je středa, a všechno kolem připomíná neděli, začnete tušit, že něco není v pořádku.“
Postapokalyptická sci-fi The Day of the Triffids,
Den trifidů, vyšla poprvé v roce 1951 a britský spisovatel John Wyndham se v osmačtyřiceti letech stal konečně slavným. Den trifidů čerpá z atmosféry doznívajícího traumatu druhé světové války a ovlivněn je zneklidňujícím obdobím války studené. A tak je Wyndhamův románový příběh možná více psychologickým než sci-fi románem.
Román přeložil v roce 1971 nedávno zesnulý Jaroslav Kořán. Do té doby se o slavné knize mezi českými sci-fisty jen mluvilo, pokud se samozřejmě nedostali k originálu. Dvacetiletý odstup a následné několikeré vydání svědčí o stálém čtenářském zájmu. Dnes už úsměvně působí skutečnost, že jakkoli si John Wyndham vybral za zemi původu člověkem vyšlechtěných trifidích monster Sovětský svaz, českému cenzoru se tehdy zdála vhodnější spíše Čína. A tak to taky ve většině následujících reedic zůstalo. Rozhlasová úprava vychází z odeonského vydání z roku 1990, které respektuje původní překlad Jaroslava Kořána.

Den trifidů (audiokniha)

Autor: John Wyndham
Přeložil: Jaroslav Kořán
Interpret: Norbert Lichý

Vazba: CD
ISBN: 8590236092921
Doporučená cena: 299 Kč

Aduioknihu Den trifidů vydalo nakladatelství Radioservis.

O autorovi

Dříve než se John Wyndham stal světově uznávaným spisovatelem, prožil si léta práce na farmě, neúspěšný pokus o studia práv i zaměstnání v reklamní agentuře. Počátkem 30. let publikoval v amerických vědecko-fantastických magazínech první povídky, převážně pod jménem John Beynon Harris. Skutečný úspěch však slavil až po druhé světové válce, a to právě románem Den trifidů, který byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků a byl i zfilmován. Spolu s dalšími romány a povídkami zajistil Johnu Wyndhamovi čestné místo po boku Raye Bradburyho a Arthura C. Clarka, a v jejich společnosti vstoupil mezi dnešní klasiky světové sci-fi literatury.

O interpretovi

Na divadelních prknech stanul Norbert Lichý poprvé už devíti letech. O deset let později působilv šumperském městském divadle, např. spolu s Miroslavem Etzlerem nebo Jiřím Dvořákem. V rozmezí let 1986–1987 působil v Divadle loutek v Ostravě a od roku 1987 působí bez přestávky v Divadle Petra Bezruče. Za roli Mendela Singera, ve hře Job od Josepha Rotha, byl v roce 2009 oceněn Cenou Thálie. Kromě herectví se věnuje i hudbě a skládání scénické hudby. Jeho činnost lze vysledovat i ve spolupráci s ostravským studiem České televize – dokumenty, dabing. Angažmá vněkterém z pražských divadel jej neláká, je bytostně spjat s Ostravou, považuje se za patriota. Ostrava, dávající i beroucí, je jeho celoživotní láska.

Zdroj informací: Tympanum audioknihy

————————————————

Chtěli jste si vždy přečíst nějaké dílo Paula Coelha, ale neměli jste čas? Zaposlouchejte se do jeho knihy Jedenáct minut, která představuje vyprávění o všech podobách lásky prostřednictvím hlavní hrdinky, která se dobrovolně stává prostitutkou.

Proslulý brazilský spisovatel se ve svém románu inspiroval příběhem mladé Brazilky. Venkovská dívka podepíše v Rio de Janeiru s evropským podnikatelem smlouvu, která jí má zajistit kariéru tanečnice, když však pozná skutečné podmínky práce v ženevském podniku, dá přednost svobodnějšímu životu prostitutky. Tak předčasně vyzrává a vzdaluje se ideálům mládí, místo snů má cíl: našetřit peníze na koupi statku v Brazílii. Je zklamána citovými i sexuálními „vzory“ a představa harmonického tělesného i duševního splynutí dvou lidí jí připadá zcela utopická. Jakmile však symbolicky vkročí na starobylou poutnickou Svatojakubskou cestu, která Ženevou prochází, rázem se její tělo i duše začínají působením lásky opět shledávat. Coelhův román Jedenáct minut je odvážným a nekonvenčním vyprávěním o všech podobách lásky.

Jedenáct minut (audiokniha)

Autor: Paulo Coelho
Přeložila: Lada Weissová
Interpretka: Dana Černá

Vazba: CD
ISBN: 8594072272646
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Jedenáct minut vydalo nakladatelství Tympanum.

O autorovi

Paulo Coelho, který je považován za jednoho z nejvlivnějších spisovatelů dnešní doby, uveřejnil své knihy v 168 zemích v překladu 80 jazyků, jejich náklad přesáhlpočet 150 milionů výtisků. Rodák z Rio de Janeira svou literární dráhu začal jako dramatik, textař, novinář a scénárista. V roce 1987 prošel Svatojakubskou cestou. Rok po této pouti napsal Mágův deník. V následujícím roce vydal Alchymistu. Od té doby Paulo Coelho nastoupil dráhu, která z něj učinila jednoho ze tří nejprodávanějších autorů na světě.  Mezi jeho díla patří např. Vyzvědačka, Rukopis nalezený v Akkonu (naše recenze) či Alchymista.

O interpretce

Už při studiu na pražské konzervatoři hostovala Dana Černá v divadle v Hradci Králové, po absolutoriu v roce 1990 nastoupila do angažmá ve Středočeském divadle Kladno–Mladá Boleslav. Po rozdělení divadel hrála v letech 1994–1998 v Městském divadle v Mladé Boleslavi. Od roku 2000 je členkou pražského Činoherního klubu, kde ztvárnila řadu výrazných postav. Kromě divadla se věnuje dabingu (např. role Charlotte v seriálu Sex ve městě) a patří k předním rozhlasovým herečkám.

Zdroj informací: Tympanum audioknihy

————————————————

Hlavní hrdinka Jocelyn dosáhla středního věku, opustil ji partner a dospělé děti si budují vlastní domovy. Jocelyn se s tím snaží vyrovnat, ale postupně se dostává do podivné citové i materiální spirály. Nakonec jí pomůže rada její babičky…

Román Jamese Patricka Donleavyho vypráví příběh ženy, které se ve třiačtyřiceti letech stalo to, co potkává mnoho lidí v tomto věku – opustí ji životní druh a dospělé děti vyletí z rodného hnízda. Hlavní hrdinka Jocelyn Guenevere Marchantierová-Jonesová (Petra Špalková) se s tím zpočátku vyrovnává se ctí, ale postupem času upadá do podivné strnulosti a čím dál větší materiální bídy. V okamžiku, kdy se už zdá, že její život nemůže dospět jinam než k chmurnému dobrovolnému konci, vyplatí se jí zásada, kterou jí vštěpovala její babička, totiž „používat jen ty nejčistší z čistých záchodků“, a to naprosto nečekaným způsobem. Brilantně vypointovaný, a přitom tak nejednoznačně vyznívající příběh této až do poslední chvíle hrdé, vtipné a ironické hrdinky je zábavný a dojemný zároveň.

Dáma, která měla ráda čisté záchodky (audiokniha)

Kronika jedné z nejzvláštnějších událostí, o kterých se kdy v New Yorku povídalo
Autor: James Donleavy
Přeložila: Michala Marková
Interpreti: Petra Špalková, Jiří Dvořák a Jan Hartl

Vazba: CD
ISBN: 099925645526
Doporučená cena: 297 Kč

Audioknihu Dáma, která měla ráda čisté záchodky vydalo nakladatelství Supraphon.

O autorovi

James Patrick Donleavy se narodil roku 1926 v New Yorku a většinu svého života prožil v Irsku; proto si ho přisvojuje jak literatura irská, tak americká. Upozornil na sebe už svým debutem z roku 1955 nazvaným Zrzek (The Ginger Man), kritikou řazeným k tvorbě autorových generačních souputníků, anglických rozhněvanců Kingsleyho Amise, Johna Osbornea či Johna Waina, a dodnes vyučovaným na amerických univerzitách jako modelová próza předznamenávající hnutí hippies 60. let. Autor se též prosadil na amerických divadelních scénách svými jednoaktovkami, které se staly pojmem.

Zdroj informací: Velký audioknižní čtvrtek

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoba z druhé ruky (audiokniha)
Konec rudého člověka

Alexijevičová, Světlana

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizePodivný případ se psem (audiokniha)

Haddon, Mark

Tympanum, 2017

zobrazit info o knizeDen trifidů (audiokniha)

Wyndham, John

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizeJedenáct minut (audiokniha)

Coelho, Paulo

Tympanum, 2017

zobrazit info o knizeDáma, která měla ráda čisté záchodky (audiokniha)
Kronika jedné z nejzvláštnějších událostí, o kterých se kdy v New Yorku povídalo

Donleavy, James Patrick

Supraphon, 2017

Napsat komentář