Nenechte si ujít v týdnu od 6. do 12. listopadu 2017

nenechte_si_ujit
Nevíte, co příští týden s volným časem? Příští týden se po celé republice koná plno zajímavých literárních akcí. Těšit se můžete na křty knižních novinek, ale také besedy se známými spisovateli či jejich autorská čtení. Dojde na vážná témata, knihu předcházející oblíbenému filmu Pelíšky či knižní novinku od zpěváka Richarda Krajča.

pondělí 6. listopadu všichni, které zajímá židovská kultura, mohou zajít do ostravského Domu knihy. Od 16.00 zde totiž začne beseda a autogramiáda Jindřicha Buxbauma, fotografa a autora knihy Židé v diaspoře. Tento titul je plný výmluvných fotografií o současné židovské kultuře. Snímky autor pořídil například až v Izraeli, Londýně, na Ukrajině, ale také v polské Osvětimi či Treblince. Fotografie jsou doplněny o komentáře judaisty Daniela Soukupa.

Plno zajímavých informací se dozvíte v pondělí 6. listopadu také v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Od 17.30 zde proběhne beseda s profesorem Jiřím Trávníčkem, který působí v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR a který nedávno vydal publikaci Česká čtenářská republika. Toto dílo shrnuje čtenářské životopisy různých typů lidí. Autor nám tak poskytuje zajímavý pohled na naše čtenářství a srovnává například, jak se mění s různými generacemi. Navnadit se můžete například přečtením naší recenze.

Patříte mezi fanoušky kopané? V pondělí 6. listopadu se v Paláci knih Luxor v Praze18.30 koná křest knihy Hrdinové – Největší příběhy české kopané od Ondřeje Fuczika. Fotbal už po léta spojuje generace otců, synů a dědů, kteří společně fandí svým fotbalovým hrdinům. K tomu, aby se ale fotbalista stal hrdinou nejednoho malého kluka, nestačí pouze skvělé sportovní výsledky, ale také i výjimečné lidské vlastnosti. A právě o těchto vlastnostech tato kniha je.

úterý 7. listopadu se opět podíváme do Knihovny Jiřího Mahena v Brně, kde se od 17.30 uskuteční autorské čtení spisovatelky Petry Dvořákové. Autorka bude číst ze své knihy Já jsem hlad, kde se dotýká velice citlivého tématu, a to mentální anorexie. V knize se snaží rozbít mediální obraz, který je o této nemoci obecně zažitý, tedy že děvčata hubnou hlavně pro krásu. Autorka podotýká, že často jsou za vznikem nemoci velké osobní problémy či traumata. Debata na toto téma je bezesporu velice důležitá.

úterý 7. listopadu se můžete v Domu knihy v Ostravě zúčastnit besedy a autogramiády Petra Jarchovského. Tento scénárista a dramaturg si s vámi popovídá o své knize Zahradnictví. Je vám ten název povědomý? Váš pocit vás neklame, jde o literární zpracování stejnojmenné filmové trilogie, která postupně vstupuje do českých kin. Zahradnictví se vrací k nám známým postavám filmu Pelíšky. Tentokrát poznáte, jak žili v letech 1939 až 1959. Knihu tvoří tři samostatné, ale zároveň propojené příběhy. Na besedu se dostaví i někteří z herců, například Martin Finger, Jan Kalina a další.

úterý 7. listopadu tu máme něco i pro příznivce poezie. V Knihovně Karla Hynka Máchy v Litoměřicích se koná křest knihy Nádherná, krutá lásko od Lídy Rážové. Autorka po léta psala pouze „do šuplíku“, po celou dobu reflektovala své vnitřní prožitky a pocity, což se nyní zrcadlí právě v nové knize. V básních čtenář najde lásku téměř ve všech podobách. Křest začíná v 17.00.

U poezie ještě zůstaneme, ve středu 8. listopadu se můžete na scéně Divadla 29 v Pardubicích zúčastnit Pardubického poetického setkání. Už 21. setkání literátů a recitátorů začne v 9.30 a je určeno především mladým, začínajícím umělcům. Vzájemně se zde mohou inspirovat, poučit se a také porovnat svoje umění. Přijďte se podívat na mladé začínající talenty, o kterých jednou možná uslyšíte.

Na závěr pracovního týdne, v pátek 10. listopadu se stavte do pražského Paláce knih Luxor, kde se bude od 17.00 křtít kniha Karin Babinské a Richarda Krajča nazvaná Kecy, kecy, kecičky. Karin Babinská, režisérka a manželka zpěváka Richarda Krajča, si celý rok psala blog, kam zaznamenávala momenty z jejich společného života. Můžete tak nahlédnout, jak se jim žije, jaké mají radosti i starosti. Součástí křtu bude i čtení z knihy, které Richard Krajčo doprovodí malým koncertem.

Pokud vás některá z akcí zaujala, nenechte si ji ujít.
Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář