Vladimír Mišík už potřetí

Byl jsem dobrej
Knižní rozhovory s oblíbeným Vladimírem Mišíkem se dočkaly svého třetího, aktualizovaného vydání. Vzpomínky sahají až do jara 2017, knihu doplňují zpovědi 15 osobností z jeho okolí a Mišíkovy písňové texty včetně těch neoficiálně nahraných. Samozřejmostí je soubor dosud nepublikovaných fotografií…

Třetí vydání knihy, které vychází v roce protagonistových sedmdesátin, je oproti edicím z let 1999 a 2007 (Letní rozhovor…) výrazně obsáhlejší. Kromě rozhovoru dotaženého až do jara 2017, v němž Vladimír Mišík mluví o zásadních momentech z posledních let (obnovení skupiny Flamengo, kauza okolo státního vyznamenání, umělecká krystalizace všech tří dětí, vznik životopisného filmu Nechte zpívat Mišíka a s ním spojený objev americké větve zpěvákovy rodiny…), se autor rozhodl vyzpovídat také patnáct osobností z Mišíkova nejbližšího okolí. Jsou mezi nimi rodinní příslušníci, hudebníci z kapel Flamengo, Čundrground a Etc…, textaři, hudební kritik, manažer či ošetřující lékař, jejichž „pohledy z jiné strany“ umožňují poznat Mišíkovu osobnost v ještě plnějším rozměru. Další přidanou hodnotou je oddíl Mišíkových písňových textů, včetně těch, které nikdy nebyly oficiálně nahrány. Samozřejmostí je zařazení dosud nepublikovaných fotografií, detailní diskografie s ukázkami dobových recenzí a biografického kalendária až do těchto dní. Kniha tak narostla bezmála na dvojnásobek a spolu s novou typografií dostává také zbrusu nový název…

Ukázka z knihy

Na albu Ztracený podzim je také tvůj text 1984, který je vlastně politický…
Já myslím, že zas tak moc politický není.

Opravdu?
Hele, je to blues, ne? Takže vyjádření nějakého pocitu. Třeba jsi večer trošku unavený a hlavou se ti honí různé myšlenky. Mně se to stává většinou nad ránem, v takovém lehkém polospánku. Pro tyhle případy si vědomě dávám k posteli sešitek a tužku, abych si ty myšlenky mohl zaznamenat a v klidu zase usnout. A tohle bylo přesně ono. Samozřejmě, ten text je inspirován postojem jednoho našeho… no, v podstatě kamaráda. On se nedokázal postavit k jisté věci ze své minulosti, pořád to zahrával do outu, a mě to hrozně mrzelo. Protože kdyby o tom dokázal normálně mluvit, nikdo z normálních lidí by mu to samozřejmě neměl za zlé. Takže téhle situace já se v tom textu dotýkám, ale myslím, že opravdu jenom lehce.

Jak tě napadlo to propojit s Orwellem?
Jeho 1984 pro mě samozřejmě byla v potemnělých dobách zásadní kniha. A jak mám vedle postele tu knihovnu, občas do ní jen tak „na blind“ sáhnu a přečtu si pár stránek. No a zrovna v době, kdy jsem o tom člověku, o němž byla řeč, přemýšlel, jsem si takhle náhodně vytáhl 1984a dokonale jsem se dostal do atmosféry toho stresu v diktatuře. A nějak se mi to všechno spojilo. Nejdřív jsem si ten text napsal jen pro sebe, vůbec jsem ho neplánoval na desku. Ale nedalo mi to, časem jsem si k němu sedl s kytarou, a když jsme dávali dohromady materiál na desku, povídám klukům, že mám ještě jedno takový blues… No a jim se to nějak zalíbilo, takže jsme to takovým lehce industriálním způsobem natočili a zařadili to až na konec alba. Respektive téměř na konec – před Kainarovy Ďáblíky. Takže takhle to bylo. Je to blues a myslím, že k tomu není třeba víc dodávat. Není to politická písnička.

Byl jsem dobrej

Rozhovory s Ondřejem Bezrem z let 1999, 2006, 2017
Autor: Ondřej Bezr

Počet stran: 355
Vazba: brožovaná
Formát: 194×245 mm
ISBN: 978-80-7492-320-3
Doporučená cena: 500 Kč

Knihu Byl jsem dobrej vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Ondřej Bezr je bývalý redaktor kulturní rubriky iDNES.cz. Dříve působil jako hudební publicista na volné noze, psal pro časopisy Rock & Pop a Mladý svět. Knižně publikoval mimo jiné portrétní rozhovory s Vladimírem Mišíkem, Markem Brodským a Vlastimilem Třešňákem.

Zdroj informací: idnes.cz


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Díky kvalitě své produkce se Galén stal partnerem Karlovy univerzity pro řadu koedičních titulů, získal mnohá ocenění svých publikací a vytvořil oceňovanou standardní autorsko-redakčně-polygrafickou kvalitu jednotlivých publikací.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeByl jsem dobrej
Rozhovory s Ondřejem Bezrem z let 1999, 2006, 2017

Bezr, Ondřej – Mišík, Vladimír

Galén, 2017

Napsat komentář