Role se otáčejí

Bergstrom_Nelitostna
Základním úkolem rodičů je starat se o výchovu a bezpečné zázemí svých dětí. Když je ale rodič příslušníkem výzvědné organizace, může se hlavně ta část o bezpečí trochu zamotat. Ale pro fungující rodinu je jen přirozené, že když přijde čas, role se obrátí a děti se vydávají do světa splatit svůj dluh a zachraňovat vlastní rodiče.

Desátého srpnového dne 2017 představilo nakladatelství Fragment, člen skupiny Albatros Media, knihu Scotta Bergstroma Nelítostná (The Cruelty, 2017). Překlad připravila Lucie Schürerová.

Scott Bergstrom je současný americký autor žijící v Coloradu. To je ale také vše, co se mi o něm podařilo zjistit. Odkaz na jeho webové stránky směřuje do prázdna, twitterový účet měl poslední příspěvek před rokem a zároveň to byl jediný příspěvek za celý loňský rok. Takže to vypadá, jako by se autor mediálně skrýval. Respektujme to a smiřme se s tím, konec konců mnoho jiných možností nemáme. Nelítostná je jeho prvotina a poprvé vyšla v únoru letošního roku. To zároveň dělá z vydání jejího českého překladu pozoruhodný počin, uvážíme-li, že od originálu má odstup jen pouhých šest měsíců. Také to ale hodně vypovídá o úspěchu Bergstromovy první knihy a citu toho, kdo ji pro české vydání vybral.

Hlavní hrdinkou Nelítostné je sedmnáctiletá Gwendolyn Bloomová. Je jedním z „diplomatických“ dětí a z toho plyne i fakt, že většinu svého dětství a dospívání strávila po různých koutech planety, následujíc rodiče na jejich misích. O matku přišla během jedné z takových cest a tak jí zbyl jen otec, s nímž na začátku příběhu žije ve Spojených státech. Během jednoho ze svých výletů se ale pan Bloom ztratí a před Gwen se najednou začíná otevírat svět, o němž dosud neměla ani tušení. Prvním šokujícím zjištěním je, že její otec ve skutečnosti není a nebyl diplomat, ale pracuje pro CIA. A právě kolem tohoto faktu se pak točí celé Gwenino dobrodružství. Zpočátku nesmělá a bezradná dívka se díky pomoci otcových přátel, kteří pracují jako agenti izraelského Mossadu, vydává na cestu, na níž slitování a nejistota nemají místo. V Paříži se jí ujme jedna z izraelských agentek a podrobí ji tvrdému, ale nezbytnému tréninku, a to jak fyzickému, tak hlavně mentálnímu. Svět tajných služeb, stejně jako svět zločinu, je neúprosný a pro slabochy v něm není prostor. A tak Gwendolyn postupně zraje a jde tvrdě za svým cílem najít a osvobodit otce, o němž ovšem dlouho neví, zda je vůbec ještě naživu.

Kniha je rozdělena do čtyř částí a v jejich rámci nerovnoměrně do třiceti kapitol. To vše na třech stech čtrnácti stranách napínavého a vzrušujícího čtení. První část se odehrává ve Spojených státech a představuje tu původní, ještě nedospělou sedmnáctiletou dívku, jejíž svět se náhle zhroutil. Druhá část zavádí čtenáře i hlavní hrdinku do Paříže, do města, kde byl její otec spatřen naposledy. Zde podstoupí základní proměnu z oběti na sice nezkušeného, ale již vycvičeného zabijáka. Její další cesta vede do Berlína, v jehož kulisách se odehrává třetí část knihy. Ovšem rozuzlení a vůbec nejzralejší Gwendolyn najdete až ve čtvrté části, jejíž děj je situován do Prahy.

Celý text je napsán v přítomném čase. Jakkoli to může zpočátku působit nezvykle, čtenář si rychle zvykne a zanedlouho zjistí, že právě tato forma napomáhá dramatickému spádu celého příběhu. Scott Bergstrom si zvolil pro svoji prvotinu poměrně náročný cíl. Téma tajných spiknutí uvnitř CIA je určitě populární po celá desetiletí. Ale jen málo spisovatelů je dokáže uchopit s takovou lehkostí, jak se to podařilo autorovi Nelítostné. Pro českého čtenáře je tento román zajímavější třeba i tím, že se jeho nejdůležitější část odehrává v našem hlavním městě, a tedy v prostředí většině z nás známém.

Základním tahákem příběhu Nelítostné je nepochybně klasické schéma silné a hlavně inteligentní mstitelky trestající zločiny a bezpráví. Pokud bychom kromě chvály chtěli přeci jen hledat i nějaké ty hůře uvěřitelné momenty, šlo by nejspíš o rychlost, s jakou se z nezkušeného děvčete během velice krátké doby stal efektivní bojovník. Na druhou stranu si autor trochu pomohl tím, že nadělil své hrdince do vínku gymnastickou průpravu, takže do tréninku ji poslal se slušnou fyzickou kondicí. Otázka myšlenkového přerodu je pak záležitostí hlavně osobnosti, a tak věřme, že Gwendolyn je jedna z těch vyvolených. A vlastně proč ne? Po matce z armády a otci z výzvědné služby mohla docela klidně zdědit mnoho té špiónské krve, že? Nejdůležitějším posláním každé dobré knihy je hlavně pobavit, ideálně i poučit čtenáře, kteří si k ní najdou cestu. A tento cíl Nelítostná beze sporu splňuje na jedničku.

Na únor 2018 je ohlášeno vydání přímého pokračování Nelítostné pod názvem The Greed (Chamtivost), v němž se Gwendolyn Bloomová bude muset popasovat se svou novou identitou. Jak moc úspěšně se druhou knihu podařila Scottu Bergstromovi uchopit, zatím nelze říci. Necháme se tedy překvapit. Půjde-li ale ve stopách prvotiny, čeká nepochybně autora další zářivý úspěch.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNelítostná

Bergstrom, Scott

Fragment, 2017

Napsat komentář