Nový pohled na „světový názor“

Svetovy nazor
„Světový názor“ je často vnímám pouze v politickém rovině, a dokonce bývá ztotožňován s pojmem ideologie. Lukáš Borovička nabízí na toto sousloví nový pohled. Nahlíží na něj v kontextu interpretace textů významných filozofů.

Pojem „světový názor“ je v současných českých humanitních vědách spojován především s pojmem „ideologie“, ba dokonce je s ním ztotožňován – přičemž „ideologií“ se zpravidla myslí normalizační podoba marxismu-leninismu. Avšak historie pojmu ve skutečnosti začíná pravděpodobně už v Kantově Kritice soudnosti (1790). Fascinující dějiny daného konceptu pak pokračují různými specifickými aktualizacemi například u Wilhelma von Humboldta, Karla Jasperse, Karla Mannheima, Odo Marquarda, Luciena Goldmanna nebo Terryho Eagletona. Právě jejich pojetí představuje tato publikace. Kromě překladů relevantních textů zmíněných autorů obsahuje rovněž kontextualizační komentáře a studii pojednávající o osudech „světového názoru“ v českém prostředí. Jedním z cílů antologie je nabídnout jinou perspektivu pro využití daného pojmu – namísto politického prostředí je „světový názor“ nahlédnut v kontextu interpretace textů, zejména literárních.

Ukázka z knihy

Psychologie světových názorů (Psychologie der Weltanschauungen, 1919), z níž pochází pasáž zařazená do přítomného svazku v českém překladu, patří mezi ranější Jaspersovy práce. Jeho zájem v této knize byl původně především psychologický: zatímco filosofie by podle Jasperse měla být prorocká a poskytnout člověku pravdivý světový názor, psychologie světové názory pouze zkoumá. Cílem práce bylo představit prostředky orientace jednotlivce v životě, jeho možnosti a prostor, v němž probíhají existenciální rozhodnutí. (str. 45)
Přečtěte si zbytek ukázky.

„Světový názor“ od Humboldta k Eagletonovi

Komentovaná antologie textů k dějinám pojmu
Autor: Lukáš Borovička

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-2682-8
Doporučená cena: 285 Kč

 

Knihu „Světový názor“ od Humboldta k Eagletonovi vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

Lukáš Borovička vystudoval bohemistiku, historii a učitelství na pražské filozofické fakultě, absolvoval roční studijní pobyt v Londýně. Zabývá se ideologickou diferenciací prvorepublikové kultury a některými otázkami literární teorie.


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize„Světový názor“ od Humboldta k Eagletonovi
Komentovaná antologie textů k dějinám pojmu

Borovička, Lukáš

Academia, 2016

Napsat komentář