Nenechte si ujít v týdnu od 9. do 15. října 2017

nenechte_si_ujit
Plánujete, co budete příští týden podnikat? Což si zajít na zajímavou literární akci, kde se dozvíte plno nového a získáte inspiraci na podzimní čtení? V našem článku vám opět přinášíme hned několik pozvánek na takovéto akce.

Hned v pondělí 9. října zavítáme do ostravského Domu knihy, kde se od 16.00 uskuteční beseda a autogramiáda Jiřího Grygara, autora knihy Takto se mě nikdo neptal. Pan Grygar působí jako astronom a astrofyzik a jen těžko byste u nás hledali někoho, kdo dokáže o vesmíru tak zaníceně a krásně vyprávět jako právě on. Kniha je koncipovaná jako rozhovor se Štefanem Hríbem a vy se velmi poutavou formou dozvíte všechno, co jste si přáli o vesmíru vědět. Myslím, že další slova nejsou potřeba, tato akce bude opravdu nezapomenutelná.

Pokud jste si oblíbili projekt LiStOVáNí Lukáše Hejlíka, určitě se stavte v pondělí 9. října do Městské knihovně v Hradci Králové. Scénické čtení, tentokrát z knihy Už je tady zas od Timura Vermese, zde začne ve 20.00. Příběh je opravdu neotřelý – ukazuje nám, jak by to dopadlo, kdyby se Adolf Hitler probudil v roce 2013. Autor se snažil tímto neuvěřitelným dějem poukázat na chyby německé společnosti.

pondělí 9. října se chystá křest knížky, a to v pražském Paláci knih Luxor od 17.00. Zpozornět by měli především ti z vás, kteří jsou milovníky historie a hlavně českých hradů a zámků. Otomar DvořákJosef Pepson Snětivý totiž vydávají knihu Utajené hrady a zámky I.: Prahou po stopách panských sídel. Jak už název napovídá, autoři se zaměřili hlavně na území hlavního města a představí vám až osm desítek méně známých tvrzí, hradů, zámků a zámečků. Často se jedná o sídla, po kterých už nezůstaly žádné hmatatelné pozůstatky, nicméně o to zajímavější bylo často pátrání po nich. Před časem proběhlo představení knihy spolu s koncertem. O této akci jsme vám přinesli reportáž.

I příští týden se budou konat akce pro ty úplně nejmenší. Například ve středu 11. října se v Knihovně Karla Hynka Máchy v Litoměřicích uskuteční veřejné čtení nazvané Pohádkování: Když čtou tatínkové. Jak už název akce napovídá, dětem budou číst tatínci. Číst se budou samé krásné příběhy a všichni si užijí plno zábavy. Přesvědčit se o tom můžete ostatně sami, akce začíná v 16.30.

Ve středu 11. října se můžete stavit v Domu čtení v Praze. Od 18.00 zde vystoupí Erik Tabery, dlouholetý šéfredaktor časopisu Respekt a také úspěšný spisovatel. Během večera zazní ukázky z jeho nové knihy Opuštěná společnost – Česká cesta od Masaryka po Babiše, ve které se autor zamýšlí nad českou cestou od vzniku republiky po současnost a jednotlivé události zasazuje do evropského kontextu. Po autorském čtení proběhne diskuse o tématech a problémech současné české společnosti.

Pro všechny milovníky dobrého jídla a vaření si připravili zajímavou besedu a autogramiáduDomu knihy v Ostravě. Ve čtvrtek 12. října sem totiž přijede Vendula Špetlíková, která letos v létě vydala kuchařku Recepty na spokojený život. Tato oblíbená blogerka má už i svůj vlastní pořad o vaření a ve své nové knize se s vámi podělí o skvělé recepty. Do její kuchařky přispěly i známé osobnosti jako Honza Musil, Alice Bendová, Petra Černocká či Igor Bareš. Akce začíná v 16.00.

A ještě jedna pozvánka na akci pro nejmenší. Ve čtvrtek 12. října se v Becherově vile v Karlových Varech bude křtít knížka Oplatková Markéta od Rudolfa LukešeMarcely Jaklové. Děti v knížce najdou patnáct pohádek o malé holčičce Markétce, která stráví část prázdnin v lázeňském městě u strýce a tety. Zamiluje si tam lázeňské oplatky a také skřítka Vřídlovečka, se kterým zažije plno dobrodružství. Křest začíná v 16.00.

pátek 13. října v Café Čítárna v Třinci bude mít autorské čtení básník, překladatel a publicista Petr Borkovec. Ve svém díle se snaží navázat na křesťanskou tradici české literatury a mezi jeho sbírky patří například Milostné básněVnitrozemí nebo Mezi oknem, stolem a postelí. Od roku 1992 je autor také redaktorem revue pro literaturu a kulturu Souvislosti.

Pokud jste si z této nabídky nevybrali, další pozvánky na zajímavé akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář