Satira o ruském prezidentovi a jeho kostlivcích ve skříni

senilita_vladimira_p
Autor kousavého románu o Vladimíru Putinovi se pustil na tenký led politické satiry. V uštěpačné knize je ruský oligarcha již v důchodu a trpí na senilitu a licoměrný personál.

Autorem knihy Senilita Vladimíra P., kterou vydalo roku 2017 nakladatelství Argo, je Michael Honig, bývalý lékař žijící v Londýně. Jeho satirický román je nejen vtipnou groteskou o ruském prezidentovi Vladimíru Putinovi, ale rovněž jej lze vnímat jako kritickou reflexi současné ruské společnosti, která je protkaná korupcí a chamtivostí. Honig ukazuje kulturní, duchovní i mravní degradaci ruského lidu a hledá pramen tohoto vývoje.

Titul Senilita Vladimíra P. ve svých hlavních obrysech připomíná populární román Už je tady zas (na knihu si na našich stránkách můžete přečíst recenzi) od Timura Vermese nebo kultovní Orwellovu Farmu zvířat. Příběh se odehrává v ruské budoucnosti, kde má Vladimír Putin za sebou pět prezidentských úřadů v post-sovětském Rusku. Nyní je již osm let pryč z prezidentského úřadu a tráví své stáří ve svém sídle, obklopen služebnictvem a sužován degenerativní mozkovou poruchou.

V luxusní dače je Vladimír neustále obsluhován zdravotní sestrou s maskulinními rysy, která je jako jediná z celého licoměrného služebnictva poctivou a upřímnou osobou. Jeho dny jsou naplněné halucinacemi a senilním vzpomínáním na časy dávno minulé. Z těchto vzpomínek se čtenář dozvídá o Putinových bojích s jeho politickými protivníky a o mocenských machinacích, jež dovedly Rusko až do neutěšeného stavu.

Satira Michaela Honiga pracuje jako jakýsi mezičlánek mezi spíše komickým Už je tady zas Timura Vermese a velmi děsivou Farmou zvířat od Orwella. Příběh je velmi inteligentní a promyšlenou satirou, která sice obsahuje četné komické prvky, na druhou stranu ale působí svou atmosférou tragicky až depresivně. Nejspíše díky autorově lékařské praxi jsou popisy příznaků demence bývalého prezidenta velmi realistické a dokreslují celkovou náladu knihy.

Senilitu Vladimíra P. doporučuji především těm, které zneklidňuje současná situace v Rusku. Autor pojímá problematiku vtipným způsobem, ale přitom nezapomíná na vážné ladění tématu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSenilita Vladimíra P.

Honig, Michael

Argo, 2017

Napsat komentář