Jak by to vypadalo, kdyby se Hitler vrátil?

uzjetadyzas
Představte si, že by se Hitler nějakým způsobem dostal do roku 2011 a začal od začátku se svou kampaní. Právě do takové situace přivádí čtenáře nedávno vydaná prvotina Timura Vermese.


Román Už je tady zas vydalo v roce 2013 nakladatelství Argo. Jeho autorem je německý spisovatel Timur Vermes. Timur Vermes se narodil německé matce a maďarskému otci. Vystudoval historii a politologii, působil jako novinář a ghostwriter. Kniha Už je tady zas, v originále Er ist wieder da, je jeho prvotinou. Během krátké chvilky dokázala sklidit velký úspěch nejen u čtenářů, ale i u recenzentů.

Titul napsaný ich-formou z pohledu samotného Vůdce kraluje německým žebříčkům bestsellerů. Dosud se prodalo přes milion výtisků a překladová práva nakoupilo již třicet pět zahraničních nakladatelů. Za zmínku stojí dozajista i to, že Timur Vermes se 17. října 2013 zastavil i v České republice, aby v našem hlavním městě svou knihu představil.

Je léto 2011 a uprostřed Berlína v Německu ovládaném Angelou Merkelovou se právě z dlouhého spánku probouzí Adolf Hitler. Nejprve netuší, že se probudil v úplně jiném tisíciletí, ale když prozře, rozhodne se využít příležitosti a ze své tragédie vytěžit co nejvíce. Okamžitě si jej všimnou lovci talentů a Hitler zamíří do televize. Je považován za geniálního baviče a imitátora, v pozadí této iluze je však touha po moci a ovládnutí světa.

Hitlerův úspěch rychle narůstá. S využitím sobě vlastních nástrojů demagogie dokáže zaujmout nejen mladší generaci, ale překvapivě i ty, kteří na vlastní kůži zažili jeho nadvládu. Jakožto mistr mluveného slova a skvělý manipulátor dokáže strhnout davy na svou stranu. Není divu, že jeho cesta vede z televizních obrazovek rovnou do politiky…

Kniha Už je tedy zas je vtipným a cynickým vylíčením společnosti současného Německa. Ukazuje, jak jsou lidé schopni bezohledně se hnát za penězi a úspěchem, aniž by do hloubky vnímali okolnosti či nebezpečí. Titul má tak kromě roviny humorné i nepřehlédnutelnou rovinu vážnější a ve svých důsledcích až trochu hrůzu nahánějící. Čtenář si při jeho čtení ke své hrůze uvědomí, jak snadno by se vše mohlo stát skutečností.

Jeden z nejzábavnějších aspektů knihy je tvořen potýkáním se Hitlera, člověka první poloviny dvacátého století, s moderní technikou. Komická je už samotná představa Hitlera surfujícího po internetu nebo Hitlera majícího vlastní televizní show. Stejně jako všechny věci v knize, i tato má však kromě prvoplánového humoru i svou druhou stranu. Střety nebezpečného manipulativního myšlení s moderním světem ukazují, jak jednoduše lze využít internet či televizi k podrobení si davů.

Autor si evidentně dal velkou práci se studiem Hitlerovy osobnosti, znát je to i z toho, jak dokonale vystihl Hitlerův žargon. Dovedu si představit, že i Hitlerovo skutečné uvažování se velmi blížilo tomu, jak jej čtenářům představil Timur Vermes. Také množství odkazů na autentické historické události svědčí o tom, že spisovatel téma, o kterém píše, velmi dobře zvládl a věnoval značné množství času jeho studiu.

Titul Už je tady zas mohu doporučit čtenářům, kteří se rádi zasmějí a zapřemýšlí si u poutavé satiry.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUž je tady zas

Vermes, Timur

Argo, 2013

Napsat komentář