Krásné české komplimenty

Klara Dvorakova_Ty jo to ses dobra
Jakých v češtině užíváme lexikálních, morfologických a syntaktických prostředků, abychom dali vzniknout slovu, jímž chceme někoho pochválit nebo mu zalichotit? To se dozvíte v monografii Kláry Dvořákové.

Monografie je věnována problematice skládání komplimentů v češtině. Vychází z podrobného rozboru nahrávek soukromé neformální komunikace mezi rodinnými příslušníky a přáteli. Na základě analýzy více než sedmdesáti komplimentových sekvencí jsou popsány komunikační funkce komplimentů i jejich lexikální, morfologické a syntaktické prostředky, představeny jsou taktéž prostředky neverbální. Jelikož publikace nahlíží danou problematiku v kontextu dialogické komunikace, své místo v ní nachází i analýza reakcí na komplimenty.

 

Ty jo, to seš dobrá!

Jak se skládají komplimenty v češtině
Autorka: Klára Dvořáková

Počet stran: 178
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-200-2704-7
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Ty jo, to seš dobrá! vydalo nakladatelství Academia v edici Lingvistika.

 

Klára Dvořáková

Mgr. Klára Dvořáková (* 1990) je pracovnicí oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR. Zabývá se především teorií a praxí jazykové kultury a pragmatickými aspekty mluvené komunikace.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.

 

Edice Lingvistika

Řada Lingvistika poskytuje širšímu i odbornému publiku seznámení se současnými pracemi našich předních jazykovědců, v širokém záběru od fonetiky po sociolingvistiku. V edici vyšly např. knihy: Akademická příručka českého jazykaMluvená čeština: hledání funkčního rozpětíPsaní velkých písmen v češtiněJsme v češtině doma?Stylistika mluvené a psané češtiny, Život s češtinou aj.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTy jo, to seš dobrá!
Jak se skládají komplimenty v češtině

Dvořáková, Klára

Academia, 2017

Napsat komentář