Úvahy o českém jazyce

Marie Cechova_Zivot s cestinou
Marie Čechová, spolupracovnice Ústavu bohemistických studií, vydala v edici Lingvistika nakladatelství Academia v předvečer svého životního jubilea působivou monografii Život s češtinou.

Kniha navazuje na předchozí titul Řeč o řeči, čerpá materiál z živé řečové praxe, a to běžné, mediální, odborné a školské. Zachycuje řečové jevy v jejich dynamice, všímá si posunů v jejich užívání v konfrontaci s jevy systémovými. Zaujímá stanovisko k řečovým jevům z perspektivy možného jazykového vývoje, má tedy převážně úvahový charakter. Obsahuje dva základní oddíly: Úvahy o řeči (nejrozsáhlejší část) a Úvahy nad češtinou ve škole. Třetí (nejkratší) oddíl, nesoucí název Paměť pro budoucnost, demonstruje vztah budoucnosti, přítomnosti a minulosti na vybraných jevech a osobnostech české bohemistiky. Kniha se orientuje na odbornou obec češtinářů, především na učitele a studenty češtiny, na profesionální uživatele češtiny i na širší kulturní veřejnost. Název knihy vychází z toho, že Češi s češtinou žijí, češtináři s ní spojili svůj profesní život; čeština prolíná celým osobním životem autorky a osudové je i její příjmení.

 

Život s češtinou

Nomen omen. Češka – češtinářka – Čechová
Autorka: Marie Čechová

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-200-2694-1
Doporučená cena: 385 Kč

Knihu Život s češtinou vydalo nakladatelství Academia v edici Lingvistika.

 

Marie Čechová

Prof. Marie Čechová zasvětila život studiu českého jazyka a jeho fungování v komunikaci. Věnovala se otázkám vyučování češtiny na 2. stupni ZŠ a na školách středních i vysokých. Je spoluautorkou několika řad učebnic, metodických příruček, mluvnic, cvičebnic, stylistik a didaktik češtiny, slohu pro studenty bohemistiky. Je též autorkou mnoha odborných článků, zejména v časopisech Český jazyk a literatura a Naše řeč. Podílela se na spoustě významných lingvistických projektů, v nichž prezentovala pozoruhodnou šíři svých odborných znalostí.

Informace byly čerpány ze stránek Naší řeči.

 

Edice Lingvistika

Řada Lingvistika poskytuje širšímu i odbornému publiku seznámení se současnými pracemi našich předních jazykovědců, v širokém záběru od fonetiky po sociolingvistiku. V edici vyšly např. tyto knihy:
Akademická příručka českého jazyka,
Mluvená čeština: hledání funkčního rozpětí,
Psaní velkých písmen v češtině,
Jsme v češtině doma?,
Stylistika mluvené a psané češtiny aj.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot s češtinou

Čechová, Marie

Academia, 2017

Napsat komentář