Publikace o stylistice pro odborníky i veřejnost

Jana Hoffmannova_Stylistika mluvene a psane cestiny
Nejen pro odborníky z oboru, ale i pro širší okruh čtenářů vydalo nakladatelství Academia v edici Lingvistika jedinečnou monografii o stylistice. Oprašte své školní znalosti a obohaťte je o nové zajímavé poznatky.

Monografie navazuje na tradice pražské funkční stylistiky a snaží se dosavadní výzkumy stylové variantnosti českých textů doplnit a obohatit. Vychází z textů, které do komunikačního procesu vstoupily v posledních letech; respektuje kontinuitu stylového vývoje a současně poukazuje na některé vývojové tendence. Stylistické dění spojuje s výraznými komunikačními sférami (sféra komunikace běžné, institucionální, odborné, učební, mediální, reklamní a literární). Publikace je určena lingvistům, studentům jazykovědných oborů, profesionálním uživatelům češtiny (učitelé, překladatelé, redaktoři) či specializovaným zájemcům (žurnalisté, reklamní textaři); bohatý a diferencovaný výběr analyzovaných ukázek různých žánrů by mohl zaujmout i širší okruh čtenářů.
Tým autorů publikace tvoří především členové a spolupracovníci oddělení stylistiky a textové lingvistiky Ústavu pro jazyk český AV ČR; někteří členové týmu působí hlavně nebo zároveň na pražských vysokých školách. Oddělení se dlouhodobě zabývá výzkumem v oblasti stylistiky, sociolingvistiky, analýzy dialogu, specifických rysů výstavby mluvených a psaných textů.

 

Stylistika mluvené a psané češtiny

Autoři: Jana Hoffmannová, Jiří Homoláč, Eliška Chvalovská, Lucie Jílková, Petr Kaderka, Petr Mareš, Kamila Mrázková

Počet stran: 512
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-200-2566-1
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Stylistika mluvené a psané češtiny vydalo nakladatelství Academia
v edici Lingvistika.

 

Ukázka z knihy

V českých stylistických publikacích jsou přístupy ke sféře běžné komunikace silně rozrůzněné a terminologicky diferencované. Jedlička – Formánková – Rejmánková (1970) spojují funkčně stylovou oblast běžně dorozumívací (hovorovou) s projevy běžně dorozumívacího styku v rodině, na pracovišti, při zájmových činnostech a přátelských setkáních. Zdůrazňují, že jde především o spontánní projevy mluvené (okrajově i psané, např. osobní korespondenci). V rámci této oblasti zvlášť vydělují podoblast společenské konverzace. Projevům celé sféry přiřazují jako kód „běžně mluvený jazyk“ nebo hovorovou formu spisovné češtiny, ale nevylučují tu ani prostředky nespisovné: dialekty, interdialekty (hlavně obecnou češtinu), slangy, městskou mluvu. K tomu však poznamenávají, že nezřídka se všem běžně dorozumívacím komunikátům přiřazuje jako realizační kód „hovorová čeština“. „Hovorový stylový typ“ se podle Jedličky vyznačuje volnými normami, jež umožňují užívání nespisovných prostředků; téměř vyloučeny z této sféry jsou však prostředky knižní. (str. 22–23)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Edice Lingvistika

Řada Lingvistika poskytuje širšímu i odbornému publiku seznámení se současnými pracemi našich předních jazykovědců, v širokém záběru od fonetiky po sociolingvistiku.
Jana Hoffmannová, podílející se značnou měrou na publikaci Stylistika mluvené a psané češtiny, je též spoluautorkou dalších knih z edice Lingvistika, např. Styl mediálních dialogů, Čeština v dialogu generací, Mluvená čeština: hledání funkčního rozpětí. Dále zde vyšly např. knihy Psaní velkých písmen v češtině, Jsme v češtině doma? a mnohé jiné.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStylistika mluvené a psané češtiny

Hoffmannová, Jana - Homoláč, Jiří - Chvalovská, Eliška - Jílková, Lucie - Kaderka, Petr - Mareš, Petr - Mrázková, Kamila

Academia, 2016

Napsat komentář