Humor, koření života

smich
Říká se, že se smyslem pro humor je život snazší. Zda je to pravda, záleží na každém z vás.  Žití je však veselejší, pokud si dokážete zachovat úsměv na rtech i v obtížných situacích. Dnes se společně podíváme na dvě knižní novinky, které váš den určitě rozveselí.

První dnešní představovanou knihou je Mrzout finského spisovatele Tuomase Kyrö. Pokud jste si mysleli, že v severských zemích vznikají pouze temné knihy, Kyröho kniha vás přesvědčí o opaku. Každý z nás je totiž tak trochu „mrzout“.

Hlavní hrdina této knihy je mrzout. Ne, on je něco víc, on je Mrzout. Soused a jediný kamarád mu umřel, manželka je v domově s pečovatelskou službou a doktor mu řekl, že jestli nezmění životosprávu, ucpou se mu žíly. Ale on dobře ví, že to nejsou tuky a cholesterol, co mu je ucpává. Stačí upustit páru a žíly budou jako nové, člověk si prostě potřebuje pořádně zanadávat. Na sníh, na syna, na kojící matky, na frontu v lékárně, na všechny ty zbytečné novoty… na život. „To jsem se zas jednou dožral…“ hartusí Mrzout, ale my se popadáme za břicho.

Mrzout

Autor: Tuomas Kyrö
Přeložila: Ema Stašová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 150×193 mm
ISBN: 978-80-257-2039-4
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Mrzout vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka

Řekl bych sousedovi Yrjänämu, aby mě tam hodil, jenomže Yrjänä už umřel. Přátelili jsme se od šestačtyřicátého roku a klidně si můžete lámat hlavu, jestli mám nějaké další přátele. To se ví, že ne. Nebyla po nich sháňka, měl jsem Yrjänäho a manželku, která teď přebývá v domově důchodců a už se nikdy nevrátí. Takhle to v životě chodí. Pořád se na vás něco valí, i když jste se o to neprosili. Můj jediný přítel Yrjänä prý trpěl na zvětšené plíce, ovšem ještě větší měl srdce. To já jsem úzkoprsejší, tu a tam si rád postěžuju.

O autorovi

Tuomas Kyrö (* 1974) je finský spisovatel a autor komiksů. Debutoval v r. 2001 románem Nahkatakki (Kožená bunda). Za svůj román Liitto (Svazek) byl v roce 2005 nominován na nejprestižnější finskou literární cenu Finlandia. Časem ho přestalo bavit psát o vážných věcech a uvedl do života Mrzouta. Starého bručouna, s kterým se nejdřív seznámili rozhlasoví posluchači, a protože se jim náramně líbil, můžete si teď jeho popuzené hudrování i přečíst i vy.

Zdroj: Kosmas

————————————————

Druhá představovaná novinka vás seznámí s velice svéráznou partičkou. Neurotik, obchodník se smrtí, policista, blázen, gotička a další pozoruhodné postavy knihy Použité duše vás zaručeně pobaví.

Charlie Asher je vetešník, lehce neurotický betasamec, otec a také obchodník se smrtí. A nyní navíc zmatený jako všichni ostatní. V San Francisku se totiž záhadně ztrácejí duše zemřelých. Někdo, nebo něco, je krade a nikdo neví, co se s nimi děje. Zdá se, že to nějak souvisí s oranžovým mostem…
Parta nesourodých hrdinů se rozhodne záležitosti přijít na kloub. Kromě Charlieho k nim patří další obchodník se smrtí Mátomil Svěží, vysloužilý policista Alfons Rivera, bláznivý vládce San Franciska se svými pekelnými psisky Bummerem a Lazarem, bývalá gotička Lily či poradce z linky pro sebevrahy Severo.
Volné pokračování humorné fantasy
Špinavá práce o smolaři Charliem a jeho povedené dceři Sophii.

Použité duše

Autor: Christopher Moore
Přeložil: Tomáš Jeník

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-7505-707-5
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Použité duše vydanou nakladatelstvím XYZ si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

V San Francisku byl chladný tichý listopadový den a  štíhlý tmavý padesátník Alphonse Rivera seděl za pultem ve svém antikvariátu a listoval Největší velkou knihou mrtvých. Staromódní zvonek u  dveří zacinkal, a když Rivera vzhlédl, uviděl Císaře ze San Franciska. Vplul dovnitř jako nadýchaný bouřkový mrak, následován svými dvěma věrnými psy, Bummerem a Lazarem, kteří hned začali naléhavě štěkat a čenichat, načež se rozběhli mezi regály jako psí agenti Tajné služby, aby vyčistili objekt ode všech potenciálních záludných zabijáků a  zbytků masové pizzy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih by vás nejvíce pobavila? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrzout

Kyrö, Tuomas

Argo

zobrazit info o knizePoužité duše

Moore, Christopher

XYZ, 2017

Napsat komentář