Islámský stát a jeho cesta k moci

Fawaz Gerges_Islamsky stat
Vychází další kniha o Islámském státu, jeho počátcích, následném vzestupu i jeho hlavní osobnosti Abú Bakru al-Bagdádím. Jejím autorem je odborník na tuto problematiku, Fawaz A. Gerges.

Jeden z nejvýznamnějších světových expertů na problematiku muslimského extremismu, rodák z Libanonu vyučující mezinárodní vztahy v Londýně, podává zasvěcený a do hloubky jdoucí portrét této zlověstné organizace. Počátky islámského státu Gerges sleduje v chaosu vyvolaném americkou invazí do Iráku v roce 2003, popisuje, jak jej posílily události kolem tzv. arabského jara a jak dokázal převzít z rukou al-Káidy vůdčí roli džihádistického hnutí. Věnuje se hlavní postavě takzvaného Islámského státu, Abú Bakru al-Bagdádímu, jeho strategii a metodám stejně jako základní komponentě úspěchu IS, vztahu mezi militantními džihádisty a někdejšími důstojníky rozpuštěné irácké armády Saddáma Husajna. Ve světle dění v Iráku a Sýrii v posledních měsících vyznívají aktuálně autorova slova o tom, že i pokud bude IS vojensky poražen, nepřestane existovat. Pouze změní svou strategii a stáhne se do podzemí, kde bude čekat na další šanci – tak jako al-Káida Ajmána Zaváhirího, jež ostatně podle Gergese časem opět získá na džihádistické scéně dominanci. A další příležitost, ať již pro Islámský stát či pro jiné skupiny, pravděpodobně přijde, protože radikální islamismus je dvojčetem politického autoritářství a celkové krize politiky v arabském světě.

 

Islámský stát

Cesta k moci
Autor: Fawaz A. Gerges
Přeložili: Eva Křístková, Aleš Valenta, Jiří Zbořil

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7429-810-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Islámský stát vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

Ukázka z knihy

Saddám Husajn a instrumentalizace náboženství v 90. letech
Za Husajnovy vlády Irák nikdy nezažil plný nápor islamistického povstání, čímž se odlišoval od arabských zemí jako Alžírsko a Egypt. Husajn byl přesvědčený nacionalista, který netoleroval islamistické strany sunnitské ani šíitské orientace, jakkoli se nebránil využití náboženských symbolů a odkazů k mobilizaci iráckého veřejného mínění proti vnějšímu ohrožení své moci. V projevu během krize v Perském zálivu v letech 1990–1991 vyhlásil svatou válku proti „režimům nevěřících“ v Kuvajtu a Saúdské Arábii a jejich západním spojencům: „Ó Arabové, ó muslimové a věřící všude na světě. Toto je váš den, abyste povstali a bránili Mekku, jež je dobyta meči Američanů a sionistů. Vzpoura proti útlaku, korupci a zradě… Vaši bratři v Iráku jsou rozhodnuti pokračovat v džihádu bez váhání či ústupu a bez jakýchkoli obav z moci cizinců.“ (str. 68)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Fawaz A. Gerges

Fawaz A. Gerges je profesor blízkovýchodních vztahů na London School of Economics. Narodil se v Bejrútu v roce 1958, pochází z křesťanské rodiny. Aby unikl konfliktu, který se v Libanonu rozhořel v roce 1975 a trval až do roku 1990, emigroval do Spojených států. Vystudoval v Londýně a Oxfordu, vyučoval v Oxfordu, na Harvardu a Columbijské univerzitě. Ve své badatelské práci se zaměřuje na moderní politické a sociální dějiny islámských zemí, sociální a náboženská hnutí v islámských zemích (Muslimské bratrstvo), džihádistický terorismus (al-Qá‘ida, tzv. Islámský stát). Je autorem více než desítky knih o moderních dějinách Blízkého východu, o arabském jaru, americké politice vzhledem k muslimskému světu. Je autorem několika oceňovaných prací o džihádistických skupinách, jejich kořenech a strategii, vzájemných vztazích a nebezpečí, které představují pro dnešní svět.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.

 

Doporučujeme

Přečtěte si další zajímavé knížky o Islámském státu. Inspiraci naleznete v našich článcích, např. v našem speciálu či knižních tipech. Zaujmout by vás mohla také reportážz prezentace knihy Islámský stát. Z dalších knih zabývajících se touto tematikou doporučujeme kupříkladu Konečná stanice Islámský stát? nebo Islámský stát – Uvnitř armády teroru.


Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabízet kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIslámský stát
Cesta k moci

Gerges, Fawaz A.

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář