Mrazivý detektivní román z prostředí současného Mongolska

Ian Manook_Krute casy
Úspěšný detektivní román s komisařem Jerúldelgerem se dočkal pokračování. Příběh Krutých časů zavede čtenáře do Mongolska, Ruska i daleké Číny a přinese několik vražd, z nichž bude podezřelý sám komisař.

Čtenáři se společně s komisařem Jerúldelgerem pohybují po mongolské stepi, zavítají do dalekého Ruska i do Číny, a budou se na to muset pořádně teple obléct. Jerúldelger je vzdělaný člověk, mluví i francouzsky, zná francouzskou i italskou literaturu. Přátelí se s mladou inspektorkou Ojún, jež o vlásek unikla smrti, když ji surově znásilnili a ještě dostala kulku do srdce. Miluje ho krásná soudní lékařka Solongo. Komisař má ale hluboké rány v duši a srdce plné zloby, nedojde klidu, dokud se mu nepodaří vyřídit všechny staré účty. Pátrání se rozjíždí s objevem zmrzlého těla v Otgontengerských horách. Další oběti na sebe nenechají čekat. Arménský profesor, jehož se snažil zachránit jeho věrný jak, je nalezen mrtvý kousek od vypáleného srubu, kde vybudoval muzeum. Prostitutka Colette, informátorka, jež se stala Jerúldelgerovou blízkou přítelkyní, skončí v hotelu s podřezaným krkem. Hlavním podezřelým je však nečekaně… sám komisař Jerúldelger. Ian Manook mistrně popisuje atmosféru, kde panuje led, sníh a třicetistupňové mrazy. V divokém a nepřívětivém kraji, kde se při pátrání běžně užívají iPhony a Google Maps, používají tajné služby i armáda skutečně podivné metody.

 

Kruté časy

Autor: Ian Manook
Přeložila: Jovanka Šotolová

Počet stran: 484
Vazba: pevná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7473-534-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Kruté časy vydalo nakladatelství Kniha Zlín v edici Fleet.

 

Ukázka z knihy

Jednotvárnost kilometrů rovinaté stepi narušovala jen hromada zdechlin. Ojún přemýšlela, kde se tu ta kupa vzala, a brzy došla k tomu, že důvod musí hledat na místě: pátrat až někde na obzoru k ničemu není. Obrysy té podivné hory mrtvých těl ve studeném vzduchu vystupovaly tak výrazně, až jí to řezalo do očí. Soustředila se na jednotlivá těla. Voják, který řídil prastarý sovětský tahač AT-L, vystoupil z kabiny a šel k ní. Slyšela bouchnutí dveří, jako když se zlomí suchá větev, potom mu pod botami zavrzal sníh. Mlčky si dřepl vedle ní, podal jí hliníkový šálek a zpod prošívaného délu vytáhl termosku. (str. 12)

 

Patrick Manoukian alias Ian Manook

Ian-ManookPatrick Manoukian je francouzský novinář a spisovatel. Vystudoval práva a politologii, později i žurnalistiku, v roce 1987 založil nakladatelství specializované na vydávání knih pro děti a mládež. Po celý život je však především také vášnivý cestovatel a zkušenosti z putování po celém světě dokázal zužitkovat různými způsoby: jako novinář spolupracoval s různými deníky a časopisy, když psal zejména články s cestovatelskou tematikou, založil i vlastní agenturu zaměřenou na vydávání turistických publikací. Dokonalá znalost asijského kontinentu mu posloužila při psaní knihy, která ho proslavila: detektivní román s názvem Jerúldelger vydal pod pseudonymem Ian Manook v roce 2013.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Kniha Zlín.


Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem. Nakladatelství se stalo členem skupiny Albatros Media a. s.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKruté časy

Manook, Ian

Kniha Zlín, 2017

Napsat komentář