Průvodce po Vídni pro cestovatele za kulturou

umelecka_viden
Plánujete dovolenou v rakouském hlavním městě, ale nevíte, kam se vypravit? Pokud máte uměleckého ducha, můžete se inspirovat v průvodci po umění ve Vídni od Václava Fialy.

Publikaci Umělecká Vídeň s všeříkajícím podtitulem Průvodce po stopách spisovatelů, básníků, malířů, hudebníků a bohémů, kterou vydalo roku 2017 v druhém aktualizovaném a rozšířeném vydání nakladatelství Lidové noviny, sestavil Václav Fiala. Václav Fiala střídal během svého života profese právníka, nakladatelského redaktora, redaktora a publicisty, působil i v památkovém oddělení Pražského hradu a v Divadelním ústavu. Jako tvůrce se celý život věnuje filmové a kulturní publicistice a cestopisným reportážím z řady evropských zemí. K jeho dosud vydaným publikacím patří tituly Umělecká Paříž, Vídeň: literární toulky dunajskou metropolí nebo Umělecký Řím.

Kniha Umělecká Vídeň přináší čtenářům vyčerpávající výklad o těch nejzajímavějších místech, která mohou v rakouské metropoli navštívit. Protože zajímavých míst je ve Vídni bezpočet a jedna publikace by je při standardním rozsahu nebyla schopna pokrýt, zvolil si autor za společného jmenovatele prezentovaných turistických atrakcí i méně známých památek umění. Průvodce tedy využije primárně kulturně žijící člověk, kterého zajímá hudba, divadlo, literatura a výtvarné umění.

Texty o jednotlivých památkách jsou členěny logicky do tematických celků. Těch je v knize celkem třináct a věnují se různým částem hlavního města Rakouska. Výklad je průběžně doplňován mapami, které usnadní představu o lokaci popisovaných míst a budou užitečné i při osobní návštěvě města. Samotné texty jsou nabité informacemi a jsou průběžně doplňované černobílými ilustracemi. Pro větší názornost a menší monotónní vyznění výkladu by publikaci prospělo, kdyby ilustrací (po vzoru jiných průvodců pokud možno barevných) obsahovala více. Vzhledem k tematickému zaměření titulu bych rovněž ocenila, pokud by publikace obsahovala i informace o Kunsthistorisches Museum Wien a jeho sbírkách, kam dozajista většina umělecky naladěných návštěvníků Vídně zamíří.

V závěru publikace obsahuje několik užitečných přehledů. Seznam českých umělců, kteří žili ve Vídni, umožní čtenáři rychle zjistit, po stopách kterých českých velikánů se může ve městě vydat. Chronologie významných událostí napomůže při orientaci v historii, místní a jmenný rejstřík je zase užitečnou pomůckou při hledání v textu.

Knihu Umělecká Vídeň doporučuji nejen těm, kteří se chystají jet do Vídně a hledají způsob, jaký zajímavý a vzdělávací program si naplánovat, ale rovněž čtenářům zajímajícím se o Vídeň jako o důležité centrum kultury.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUmělecká Vídeň
Průvodce po stopách spisovatelů, básníků, malířů, hudebníků a bohémů

Fiala, Václav

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

Napsat komentář