Čtení pro malé děti

knizky-pro-deti
Co mají společného dnešní knižní tipy? Jedná se o krásné dětské knihy určené menším čtenářům. Dva tituly se inspirovaly zvířecí říší a jeden kamarádstvím dvou dívenek, z nichž jedna je slepá. Vydejte se s hlavními hrdiny za dobrodružstvím, s čímž pomohou i krásné ilustrace podněcující fantazii.

Hlavní hrdina Lukas dostal k narozeninám ten nejlepší dárek, a to kocourka. Spolu vytvoří nerozlučnou dvojici a Lukas ví, že jeho kocourek není jako ostatní kočky. Jednoho dne ale zmizí a Lukas ho nemůže najít. Tatínek mu řekne, že jeho zvířecí kamarád odešel do Dešťového království. Uvidí ještě Lukas někdy svého kocourka?

Lukas dostal k narozeninám neobyčejného kocourka. Je to to nejlepší, co se mu mohlo stát. Lukas a kocourek jsou pořád spolu. Lukas ví, že jeho kocourek není jako ostatní kočky – je si jistý, že rozumí všemu, co mu říká. Jednoho rána se ale Lukas probudí a po kocourkovi jako by se slehla zem. Hledá a hledá, ale kocour beze stopy zmizel. Tatínek chce Lukase utěšit, a tak mu řekne, že kocourek se odstěhoval do Dešťového království. Jak se ale odtamtud vrátí?

Ukázka z knihy

Nejdřív byl Lukas zklamaný.
Když se probudil a v jeho pokoji stáli maminka a tatínek a drželi jen obyčejnou papírovou krabici. Ani nebyla zabalená a ovázaná šňůrkou. Lukasovi připadalo, že vypadá jako jedna z těch krabic, co stojí v garáži a jsou v nich staré boty. Neutěšilo ho ani to, že maminka nesla podnos s dortem, na kterém plápolalo šest svíček. Lukas zíral na krabic. Proč dostal k narozeninám krabici se starými botami? Cítil, jak se mu třese spodní ret a vlhnou mu oči. Ale nechtěl začít plakat, nechtěl dát najevo, že je zklamaný. To by se tatínek mohl začít zlobit. (str. 13)

Kocourek, ktery mel rad dest

Podívejte se na další ukázky, které nakladatel zpřístupnil: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

Kocourek, který měl rád déšť

Autor: Henning Mankell
Přeložila: Viola Somogyi
Ilustrovala: Martina Králová Matlovičová

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-262-1199-0
Doporučená cena: 285 Kč

Knihu Kocourek, který měl rád déšť vydalo nakladatelství Portál.

O autorovi

Henning Mankell je široké veřejnosti dobře známý jak autora oblíbených detektivek s komisařem Wallanderem. Tento slavný švédský autor však napsal i řadu knížek pro děti, za něž získal mnohá ocenění.

Zdroj informací: nakladatelství Portál 

————————————————

Sedmiletá Mimi je slepá a svět kolem sebe poznává za pomoci dalších smyslů, hmatu, čichu a dokonce i chuti. Skamarádí se se sousedkou, neposednou Lízou, a společně zažívají řadu dobrodružství, kde nemalou roli hraje jejich fantazie. Knihu doprovází nádherné ilustrace.

„Tatínek říká, že jsem jeho sluníčko. Ale já jsem sluníčko nikdy neviděla. Jen cítím, jak mě hřeje. Ani svoje hračky nevidím. Ožijí, až když se jich dotknu prsty. To však není zázrak. Víte, já jsem slepá. Svět vidím rukama a ušima, a trochu dokonce i nosem a jazykem.“ Takhle se čtenářům představí sedmiletá Mimi. Její svět ale vůbec není nudný. Spolu s neposednou Lízou, která bydlí v jejich domě, poznává sousedy a prožívá jedno dobrodružství za druhým. Zrak najednou není důležitý a i dny jsou plné nekonečné fantazie, překvapení, tajemna, vzrušení… Dozvíte se třeba, jestli tety švadleny zachránily s Mimi a Lízou v látkové džungli osamělého krokodýla nebo jak to dopadlo na Štědrý den s pejskem z Dárečkova. Příběhy s krásnými obrázky vám kromě chvil, kdy se vám bude napětím tajit dech, přinesou i jasnější pohled na to, co je v životě důležité a hezké.

Ukázky z knihy

Mimi a Líza 1

M&L1_KB_CZ----print-8

Další ukázky a ilustrace naleznete na stránkách nakladatele.

Mimi a Líza

Autorky: Katarína Kerekesová, Katarína Moláková, Alexandra Salmela
Přeložila: Radka Svobodová
Ilustrovali: Katarína Kerekesová, Boris Šima, Ivana Šebestová

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 180×195 mm
ISBN: 978-80-7529-279-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mimi a Líza vydalo nakladatelství Slovart.

O autorkách

Katarína Kerekesová pracuje jako slovenská animátorka, výtvarnice a ilustrátorka. Do povědomí veřejnosti se dostala jako spolutvůrkyně televizního večerníčku Mimi a Líza.

Alexandra Salmela je slovenská spisovatelka žijící v současnosti ve Finsku.

————————————————

Známá dětská spisovatelka Zuzana Pospíšilová svou novou knihou zajisté potěší milovníky zvířátek, pejsků především. Napsala dvacet původních pohádek o pejscích ras známých i neznámých. Seznamte se s fenkou Sisi, psem Flekem či Badym… Knihu doprovází veselé ilustrace.

Pohádky a psi mají jedno společné, jsou to věrní přátelé lidí a dělají jim radost. Oblíbená autorka Zuzana Pospíšilová proto pro všechny milovníky psů a pohádkového čtení napsala dvacet původních pohádek o pejscích ras ušlechtilých i zcela neznámých. V téhle knížce vyvádějí psi neuvěřitelné kousky. Fenka Sisi zpívá, z pejska Fleka se stane malíř a kokršpaněl Bady se chce učit španělsky. Nechte se poučit psí moudrostí, pobavit psí radostí a užijte si veselé ilustrace Michala Sušiny. Haf!

Ukázka z knihy

Psi pohadkyNa jednom venkovském dvorku bydlelo mnoho zvířat. Slepice s kuřaty, kohout, kachny, vepři, dvě kočky, pes a taky králíci. Babička s dědečkem se o všechny vzorně starali. Krmili je, měnili jim podestýlku a nechávali je po dvorku volně pobíhat. Zdravý pohyb je totiž velmi důležitý. Jak pro lidi, tak pro zvířata. Všichni tady byli zkrátka spokojení.
„Nesu vám dobroty, “ hlásila pokaždé babička, když se ve dveřích objevila s hrncem polévky, mísou kostí nebo ošatkou plnou zrní. Na tu chvíli se zvířátka těšila, ale nebylo to jako na jiných dvorech, kde se zvířata na hospodáře doslova vrhnou a krmení ujídají ještě dřív, než ho dostanou do svých misek. (str.7–8)

Psí pohádky

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustroval: Michal Sušina

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 166×243 mm
ISBN: 978-80-271-0436-9
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Psí pohádky vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Zuzana PospíšilováZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Mezi její knihy patří např. Kouzelná třídaKouzelná třída, příběh pokračujeChechtavé pohádky a řada dalších.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKocourek, který měl rád déšť

Mankell, Henning

Portál, 2017

zobrazit info o knizeMimi a Líza

Kerekesová, Katarína – Moláková, Katarína – Salmela, Alexandra

Slovart, 2017

zobrazit info o knizePsí pohádky

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2017

Napsat komentář