Povídejte si s dětmi o etice

Michael Parker_Etika pro deti
Každý rodič by měl mít ctižádost vštípit svému dítěti etické a morální hodnoty. Teď to bude mít o něco snazší, protože mu s tím pomůže kniha Michaela Parkera.

V posledních dvou generacích se významně změnil způsob, jímž jsou předávány etické a morální hodnoty. V některých rodičích sílí pocit, že už nemají dostatečnou autoritu potřebnou k tomu, aby je u svých dětí „prosadili“. Relativizující tvrzení, že „všechny názory mají stejnou hodnotu“, bývá často laciný způsob, jak rodiče a učitele zaskočit, když se řeší etické a morální problémy a jde do tuhého. Promyšlené rozhovory s dětmi o etice a morálce vedou k tomu, že se stáváme součástí slavné liberální tradice, která už trvá stovky let. Je to stejná tradice, díky níž nyní máme demokracii, svobodu slova, bylo zrušeno otroctví a vysílá se Monty Python. Je naší povinností předat tuto tradici dětem tak, že s nimi budeme rozmlouvat o otázkách v této knize, využívat postupy etického myšlení a zamýšlet se nad filozofickými otázkami a dilematy.

 

Etika pro děti

Autor: Michael Parker
Přeložila: Viola Somogyi

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 141×200 mm
ISBN: 978-80-7553-152-0
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Etika pro děti vydalo nakladatelství Triton.

 

Ukázka z knihy

Myšlenky o etice – Hobbes a Rousseau

Upozornění: Rozhovory končící pětkou (tedy 15, 25, 35 atd.) jsou trochu jiné. Zaměřují se na myšlenky slavných filozofů z minulosti o etice. Prohloubí vaše chápání etiky a pocvičíte se v přemýšlení.

Jean-Jacques Rousseau ve svých raných pracích (později to přehodnotil) tvrdil, že lidem se daří nejlépe, když žijí mimo společnost a civilizaci. Když žili v  takzvaném „přírodním stavu“, stávali se z  nich „vznešení divoši“. Rousseau se domníval, že právě vstup do společnosti s jejími zákony a pravidly způsobuje, že lidé jsou nešťastní a nemorální. Společnost z nich také dělá horší lidi.
Thomas Hobbes byl toho názoru, že „přírodní stav“ by byla strašlivá situace, kdy by lidé bezohledně ukojovali své ohavné zvířecké pudy, aniž by dokázali soucítit s  ostatními. Tvrdil, že tento způsob života by dozajista byl „osamělý, chudý, zlý, násilnický a krátký“. Hobbes byl přesvědčen, že mají-li se lidé vyhnout podobnému osudu, měli by se sdružit ve „společenství“, v němž by se museli vzdát některých základních svobod a privilegií výměnou za ochranu a některá základní práva. (str. 89)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Michael Parker

Michael Parker patří k nejzkušenějším britským lektorům prezentačních dovedností. Přes 20 let pracoval v reklamní agentuře Saatchi & Saatchi. Taktéž soutěžil v překážkovém běhu na dvou olympiádách – a ví, co znamená jednat pod tlakem. Je autorem knih Povídejte si s dětmi: Velké myšlenky a Není důležité, co říkáte, ale jak to říkáte: Umění prodat se, když na tom opravdu záleží.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství Triton vydává knihy od roku 1991. Specializuje se především na lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické knihy. Z krásné literatury pak na biografie, sci-fi a fantasy a pohádky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEtika pro děti

Parker, Michael

Triton, 2017

Napsat komentář