Nenechte si ujít v týdnu od 17. do 23. července

nenechte_si_ujit
Nevíte, kam byste si zašli během dalšího červencového týdne? Opět vám přinášíme tipy na ty nejlepší události ze světa literatury, které se příští týden budou konat po celé naší republice.

Celý červenec probíhá v Brně a Ostravě Měsíc autorského čtení, takže ani příští týden nebude výjimkou. Ze zajímavých akcí to ale samozřejmě není všechno, začtěte se do našeho článku, třeba se nějaká akce koná právě u vás.

V rámci Měsíce autorského čtení proběhnou v Brně i Ostravě autorská čtení českých, gruzínských, polských i ukrajinských autorů. Budete tak mít jedinečnou šanci poznat kvalitní literaturu z tuzemska i ze světa. Těšit se můžete například na Alexeje Sevruka, rodilého Ukrajince, který od dvanácti let žije v České republice a v roce 2016 vydal sbírku povídek Divadlo tančících loutek. V Brně se představí v pondělí 17. července a v Ostravě pak ve středu 19. července. Z českých autorů jmenujme dále například Michala Přibáně, který vystoupí ve středu 19. července v Brně. Má na kontě řadu odborných publikací, v září loňského roku pak vydal svoji první prózu Všechno je jenom dvakrát. O vydání tohoto titulu jsme vás informovali loni začátkem září a součástí článku je také rozhovor s autorem. Ve čtvrtek 20. července pak můžete v Brně zajít na čtení básníka Petra Borkovce, který získal v roce 2015 za svoji sbírku Ochoz cenu Jiřího Ortena. Z gruzínských autorů se můžete těšit například na Bekhu Khurchuliho (18. 7. v Brně a 20. 7. v Ostravě), Šothu Iathašviliho (19. 7. v Brně a 21. 7. v Ostravě) či Zuraba Rthveliašviliho (20. 7. v Brně a 22. 7. v Ostravě). Kompletní program najdete opět na stránkách akce.

Praze pokračuje festival Na vlnách MKP, který pořádá Městská knihovna. V úterý 18. července se na náplavce na Rašínově nábřeží můžete setkat s britským spisovatelem Benem Aaronovitchem. Můžete znát například jeho knihy o Peteru Grantovi z Londýnské metropolitní policie. Peter je členem skupiny, která bojuje s nadpřirozenem. Autor návštěvníkům představí svůj nový komiks Řeky Londýna, jenž navazuje na jeho předchozí knihy. Akce začne v 19.30. Pokud to máte do Prahy daleko, ale přesto byste chtěli svého oblíbeného autora vidět, nesmutněte. Ben Aaronovitch přijede v pátek 21. července také do Ostravy, kde se od 13.00 zúčastní diskusního fóra Meltingpot v rámci festivalu Colours of Ostrava. A v sobotu 22. července ho pak můžete vidět i v Pardubicích, kde se od 13.00 již tradičně setká s fanoušky sci-fi, fantasy a hororu na festivalu Parcon.

Ve čtvrtek 20. července, pořád v rámci festivalu Na vlnách MKP, můžete navštívit polsko-český literární večer. Osobně potkat můžete polskou spisovatelku Zošku Papužanky, která ve své domovině sklidila velký úspěch za debut Jesličky, v němž se věnovala především komplikovaným rodinným vztahům. V Praze představí svoji druhou knihu, a to satirický román On o dospívání v komunistickém Polsku. Za českou literaturu vystoupí Ivana Myšková, která je autorkou ceněné novely Nícení a nedávno jí vyšel povídkový soubor Bílá zvířata jsou velmi často hluchá. Inspirativní večer začíná v 19.30 na náplavce na Rašínově nábřeží.

Hledáte-li nějakou vhodnou knížku pro svou ratolest, určitě se stavte v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Od 10. července do 31. srpna zde probíhá výstava Nejlepší knihy dětem 2016/2017. Výstava Vám může být dobrým vodítkem při výběru knihy, která by právě vašeho malého čtenáře mohla bavit. A můžete ho vzít i s sebou, třeba ho zaujme něco na první pohled, bude tu ke zhlédnutí plno zajímavých titulů.

Další skvělou akci si připravili v Knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. 21. června tu začala Letní knižní výzva, na jejímž konci můžete vyhrát zajímavé ceny. Soutěž spočívá v tom, že musíte do 23. září přečíst alespoň pět knih z šesti různých kategorií. Vybrat si můžete knihu z regálu „Doporučujeme“, knihu od autora ze Zlínského kraje, knihu z publikace 1001 knih, které musíte přečíst, než zemřete, naučnou literaturu, audioknihu či titul od zahraničního autora. Zvládnete tolik a tak různorodých knih přečíst? Pusťte se do výzvy, díky které se o prázdninách rozhodně nudit nebudete!

Ve středu 12. července začala v Knihovně v Plzni výstava, kterou ocení především všichni milovníci „klukovské“ dobrodružné literatury. Výstava je totiž věnována Jaroslavu FoglaroviKdo by neznal knihy Hoši od Bobří řeky či Záhada hlavolamu. Foglarova tvorba je nadčasová, určitě může oslovit i dnešní mladé čtenáře, a tato výstava je ideálním způsobem, jak jim Jaroslava Foglara představit. Končí až 26. září.

Pokud vás některá z akcí zaujala, určitě si ji nenechte ujít.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář