Nenechte si ujít v týdnu od 10. do 16. července

nenechte_si_ujit
Mnozí si užívají zasloužené dovolené, knihovny nezřídka mají omezený provoz, ale přesto milovníci literatury nemusí zoufat. Celý červenec se koná již tradiční Měsíc autorského čtení – každý den se tak lze setkat s významnými českými i zahraničními autory.

Prázdniny patří hlavně dětem, proto v našem článku rozhodně nebudou chybět ani akce pro nejmenší čtenáře.

Měsíc autorského čtení se letos koná již po osmnácté. Jde o významnou literární událost, díky níž můžete zajít na množství autorských čtení a poznat tak současnou evropskou tvorbu. Každý rok je věnovaný literatuře jiného státu, letos přijedou autoři z Gruzie. Měsíc autorského čtení probíhá od 1. července do 4. srpna v Brně, Ostravě, slovenských Košicích a v polské Wroclawi.

Příští týden vás v Brně i Ostravě v rámci Měsíce autorského čtení potěší například gruzínští autoři Lela Samniašvili (9. 7. v Brně, 11. 7. v Ostravě)Zaza Koškadze (10. a 12. 7.), Rezo Thabukašvili (14. a 16. 7.) a mnozí další. Z českých autorů jmenujme například Ondřeje Štindla (12. a 14. 7), kterého můžete znát třeba díky knize Mondschein nebo scénáři k filmu Pouta, či Marka Šindelku (s nímž jsme vám přinesli rozhovor; 10. a 12. 7.). A poznáte i některé slovenské autory, své dílo představí Ondrej Štefánik (13. a 15. 7.) či Silvester Lavrík (14. a 16. 7.). Jak vidíte, program je opravdu bohatý, zajímavé čtení se v obou městech koná každý den; podrobný rozpis najdete na stránkách akce.

pondělí 10. července zavítáme do Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně, do klubu Free Time, kde se od 10.00 koná zábavná akce pro děti. Půjde o veřejné čtení z knížky Čarodějné pohádky od Jiřího Žáčka. Akce je určena pro děti předškolního věku a kromě poslechu knížky si také budou moci něco pěkného vyrobit.

Městská knihovna v Praze již tradičně pořádá v létě festival Na vlnách MKP, v jehož rámci se literární a hudební aktivity knihovny přestěhují na vltavskou Náplavku. V úterý 11. července od 19.30 tu bude mít autorské čtení spisovatel Miloš Urban. Zároveň návštěvníkům představí svoji novou knihu Závěrka aneb ztížená možnost happy-endu. Tento titul je úplně jiný než jeho předcházející tvorba, i proto by Urbanovo čtení nemělo uniknout vaší pozornosti.

úterý 11. července si připravili čtení pro děti také v Masarykově knihovně ve Vsetíně. Od 10.00 jsou vítány všechny děti, které mají rády čtení a knížky. Jako vždy půjde o milou akci, která může u vašich potomků podpořit kladný vztah ke čtení a literatuře. A to v dnešní době chytrých telefonů a tabletů jistě není na škodu.

Ve čtvrtek 13. července se opět podíváme do Prahy. V rámci festivalu Na vlnách MKP, který pořádá Městská knihovna, se koná i zajímavá akce pro malé čtenáře. Literární dětský večer Martiny Drijverové a Vojtěcha Otčenáška začne ve 20.00 a autoři na něm představí své knížky vyprávějící o lidech, kteří se během svého života setkali s nevysvětlitelnými jevy. Historie je totiž plná záhad a tajemství a malí čtenáři se mohou pokusit nějaká poodhalit.

 Pokud vás některá z akcí zaujala, nenechte si ji ujít.
Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář