Knihy o válce, zbraních a špionech

Tipy_valecna cetba
V dnešních tipech se dozvíte mnoho zajímavostí o Pražském povstání, bojové technice druhé světové války i o špionech americké CIA. Bude to čtení plné napětí, zbraní a šifer.

Vlasovci v boji za Prahu je kniha přehledně zaznamenávající dokumenty, které souvisejí s Pražským povstáním a s problémy jednotlivých povstaleckých velitelství. Edici dokumentů připravil Pavel Žáček.

Vlasovci v boji za Prahu

Autor: Pavel Žáček

Počet stran: 548
Vazba: brožovaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-2674-3
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Vlasovci v boji za Prahu vydalo nakladatelství Academia v edici 1938–1953.

Edice je nejrozsáhlejším a nejpodrobnějším souborem dokumentů vztahujících se k průběhu Pražského povstání a pomoci dobrovoleckých jednotek českému hnutí odporu v závěrečných okamžicích druhé světové války. Editována jsou originální rukopisná či strojopisná hlášení velitelství „Bartoš“ i dalších povstaleckých velitelství, která se přímo či nepřímo vztahují k zásahu jednotek 1. ruské divize VS KONR genmjr. S. K. Buňačenka v Praze a jejím bezprostředním okolí. Tato hlášení neobsahují pouze informace o osách postupu vlasovského útvaru, ale zachycují také aktuální situaci a problémy, které řešila jednotlivá povstalecká velitelství. Zvláště při čtení zpráv o postupu německých útočných skupin můžeme ještě dnes doslova cítit dramatičnost tehdejší situace.

 

Ukázka z knihy

Pavel Zacek_Vlasovci v boji za Prahu1

 

Pavel Žáček

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D., (* 1969) je autorem více než 120 odborných článků, desítek sborníků, monografií a edic dokumentů. Zabývá se výzkumem činnosti zpravodajských služeb i dalších bezpečnostních složek 20. století, protitotalitního hnutí odboje a odporu zejména ve střední a východní Evropě.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.

————————————————

Nyní se přesuneme k protitankovým zbraním a k bojové technice používané během druhé světové války. Odborník Thomas Anderson popisuje vývoj německé Sturmartillerie a své poznatky doplňuje řadou fotografií.

Sturmartillerie

Úderná pěst pěchoty
Autor: Thomas Anderson
Přeložil: Stanislav Mareš

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 170×218 mm
ISBN: 978-80-271-0302-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Sturmartillerie vydalo nakladatelství Grada.

Samohybné útočné dělo neboli Sturmgeschütz bylo jednou z nejznámějších a nejúspěšnějších protitankových zbraní druhé světové války. Bojové skóre celé německé Sturmartillerie je jednoznačně pozitivní. Stála v čele útoku, následována pěchotou, jak při tažení Francií, tak na východní frontě, kde jí padlo za oběť neuvěřitelných více než 20 000 ruských tanků všech typů. Tato nejnovější kniha uznávaného zbrojního experta Thomase Andersona poskytuje detailní popis této významné složky wehrmachtu, zkoumá její vývoj od samého počátku a rozebírá způsob jejího nasazení. Autor opět zvolil osvědčený postup, kdy pasáže věnované technickému popisu střídají líčení přímých účastníků bojů o jejich vlastních zkušenostech, která získal na základě bádání zejména v německých archivech. Ke zvýšení věrohodnosti a názornosti používá jako vždy velké množství dosud nepublikovaných dobových fotografií. Pro zájemce o bojovou techniku druhé světové války tak nesporně přichystal skutečnou lahůdku!

 

Ukázka z knihy

Thomas Anderson_Sturmartillerie1

Thomas Anderson_Sturmartillerie2

Prolistujte si celou ukázku.

 

Thomas Anderson

Thomas Anderson, známý německý odborník na obrněnou techniku, je také autorem knih Tiger (Grada, 2014), Stíhač tanků Ferdinand/Elefant (Grada, 2016) a Historie německého tankového vojska 1939–1942 (Grada, 2016).

————————————————

Pokud máte rádi knihy plné špionů, šifer a napětí, přečtěte si skutečný příběh Adolfa Tolkačeva, špičkového konstruktéra leteckých radarů a sovětského agenta CIA.

Špion za miliardu dolarů

Pravdivý příběh sovětského agenta CIA z období studené války
Autor: David E. Hoffman

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-264-1518-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Špion za miliardu dolarů vydalo nakladatelství CPress.

Skutečný příběh ruského konstruktéra Adolfa Tolkačeva, jednoho z nejcennějších špionů americké CIA. 80. léta, období vrcholící studené války. Šéf moskevské rezidentury CIA tankuje benzín do svého auta, když k němu přistoupí neznámý cizinec a vhodí mu na sedadlo obálku. Tím neznámým cizincem je Adolf Tolkačev, špičkový konstruktér leteckých radarů, a právě se poprvé pokusil kontaktovat nepřátelskou stranu. CIA se oprávněně domnívá, že jde o provokaci sovětské rozvědky, ale když se pokusy o navázání kontaktu několikrát opakují, změní názor. Tolkačev se stává trumfovým esem pro americkou špionáž, to vše je ale vykoupeno obrovským nebezpečím a v této vysoké hře se hraje o všechno. Tajná setkání na nejneuvěřitelnějších místech, složité šifry, mrtvé schránky, špionážní kamery a další rekvizity, to vše je potřebné pro to, aby Američané ochránili svůj zdroj i vlastní lidi.

 

Ukázka z knihy

V prvních letech studené války mezi Spojenými státy a Sovětským svazem měla Ústřední zpravodajská služba jedno nepříjemné tajemství, kterým se příliš nechlubila. V ulicích Moskvy CIA neměla nikdy vlastní špionážní základnu. jak vzpomínal jeden z důstojníků, získat tam spolupracovníky bylo pro kteréhokoli sovětského občana nebo činitele, který by se toho úkolu ujal, „nesmírně nebezpečné“. Samotný náborový proces byl od prvního okamžiku, kdy byl potenciální špion vytipován a osloven, nesmírně riskantní, neboť pokud by agenta odhalila KGB, hrozila by mu jistá smrt. Několik agentů, kteří se pro spolupráci se CIA dobrovolně rozhodli, nebo je CIA zverbovala mimo území Sovětského svazu, podávalo zprávy i po návratu do vlasti. Avšak ve většině případů se CIA agenty ke špionáži v samotném srdci temnoty zlákat nepodařilo.

Přečtěte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete skvělé knihy za výhodné ceny.

Zaujaly vás dnešní válečné a špionážní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVlasovci v boji za Prahu

Žáček, Pavel

Academia, 2017

zobrazit info o knizeSturmartillerie
Úderná pěst pěchoty

Anderson, Thomas

Grada, 2017

zobrazit info o knizeŠpion za miliardu dolarů
Pravdivý příběh sovětského agenta CIA z období studené války

Hoffman, David E.

CPress, 2017

Napsat komentář