Bájné příběhy

Tipy_Bajne pribehy
Probuďte v sobě duši dítěte a touhu po legendách, pohádkách a tajemných pověstech. To vše vám přinášíme v dnešních tipech. Začtěte se do známých i neznámých příběhů plných dobrodružství i poučení.

Anglická židovská spisovatelka Gertrude Landa přepracovala soubor starých židovských pohádek a legend tak skvěle, že je stále vydáván. Nyní vychází v nakladatelství Portál.

Nejkrásnější židovské pohádky a legendy

Autorka: Gertrude Landa
Přeložila: Marcela Koupilová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 117×178 mm
ISBN: 978-80-262-1194-5
Doporučená cena: 285 Kč

Knihu Nejkrásnější židovské pohádky a legendy vydalo nakladatelství Portál.

Půvabná a milá knížka je souborem starých židovských pohádek a legend, krásně převyprávěných pro anglické prostředí spisovatelkou Gertrude Landovou. Její zpracování se v anglosaském světě stalo klasickým a je stále vydáváno. Část tvoří svérázné biblické apokryfy, setkáme se ale i s židovskými variantami známých pohádkových a dobrodružných příběhů, jako je Popelka, Sindibád, příběhy o Alexandru Velikém či o pražském Golemovi.

 

Ukázka z knihy

„Zachráním tě, chlapče,“ volal jelen. „Vyskoč mi na záda a věř mé rychlosti.“
Než se mohl lev vzpamatovat z překvapení, vyskočil David na jelena a ten uháněl pryč rychlostí blesku. David se pevně držel jeho zad. Hrozivý řev za nimi znamenal, že je lev pronásleduje. Stíhal je pustou planinou i lesem. Když David zahlédl lidská obydlí, jelen se zastavil.
„Teď jsi v bezpečí,“ řekl mu jelen.
„Máš se stát králem a já jsem dostal příkaz tě zachránit. Neměj strach, odvedu lva pryč.“
David jelenovi poděkoval, že mu tak statečně zachránil život, a jakmile mu sklouzl ze zad, jelen uháněl pryč rychleji než kdy dřív, se lvem v patách. Brzy oba zmizeli z dohledu. (str. 184)

Nejkrasnejsi zidovske pohadky a legendy

Přečtěte si další ukázky (dole).

————————————————

Vyprávění inspirovaná podivuhodnými příběhy, jejichž kořeny tkví v prastaré lidové mytologii, buddhismu a pozoruhodných životopisech, přeložila a úvodem i poznámkami opatřila Jarmila Häringová.

Rozmarné a tajuplné příběhy ze staré Číny

 

Přeložila: Jarmila Häringová

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 116×164 mm
ISBN: 978-80-7429-700-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Rozmarné a tajuplné příběhy ze staré Číny vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Vypravěčské umění představovalo ve staré Číně celé zvláštní, košaté odvětví literatury, jehož začátky sahají do dávné minulosti. Čínští lidoví vypravěči vytvořili osobitý novelistický útvar z vyprávění i veršů, který dosáhl značné literární úrovně a jehož čtenářská přitažlivost daleko přesáhla okruh původních posluchačů. Jejich rozkvět se obvykle klade do doby mezi epochou Sungů, zhruba jedenáctým stoletím, a koncem epochy Mingů, začátkem sedmnáctého století. Literární věda je odvozuje od mravoučných příběhů, vyprávěných buddhistickými mnichy na tržištích a jiných veřejných prostorách, ale jejich spřízněnost s čínskou domácí tradicí, např. se staršími tchangskými povídkami, je hlubší. Lecčím také připomínají evropskou renesanční povídku, hlavně starší. České vydání výboru z čínských povídek pořízeného Jarmilou Häringovou vyniká krásou jazyka a díky poznámkám a úvodnímu slovu umožňuje nahlédnout hlouběji do ducha staré čínské kultury.

 

Ukázka z knihy

A tu zahlédl v šeru mezi stromy mladou ženu, neobyčejně půvabnou, která jako by se skrývala za rozkvetlé větve. Aby zachoval patřičnou slušnost vůči dámě, za jakou ji považoval, nechtěl jí věnovat mnoho pozornosti a obrátil se k odchodu. Jen bezděčně nasadil trochu švihácký krok, a jak při tom spustil paže podle těla, tu, aniž si toho všiml, mu vypadly stříbrňáky z rukávu. Mladá dáma to postřehla okamžitě a pokynula své služebné, stojící opodál, aby mince zvedla a odevzdala majiteli. Meng-i s úsměvem poděkoval a šel dál svou cestou.
Nazítří, když se vracel k Čangovům, volil mladík už záměrně tutéž cestu. V broskvovém háji spatřil opět onu krasavici a její služebnou a všiml si, že stojí před vchodem do jakéhosi domku. Jak se k nim blížil, ukázala na něho služebná a řekla své paní: „Hleďte, to je zase ten pán, co tu včera vytrousil peníze!“ (str. 343)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Vydejme se do tajemného světa starověkého Orientu, kolébky nejstarších civilizací lidstva, do podivuhodných časů starověkých rozlehlých říší. Uvedené mýty, báje, legendy, povídky a pohádky, které nás seznamují s velkými tématy, osobnostmi a příběhy, patří do pokladnice světového písemnictví a kultury.

Velké příběhy starého Orientu

Autor: Jiří Tomek

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 167×225 mm
ISBN: 978-80-264-1485-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Velké příběhy starého Orientu vydalo nakladatelství CPress.

Kniha přináší nejznámější texty z pěti základních geograficko-kulturních oblastí starověkého Orientu: egyptské, mezopotamské, izraelsko-arabské, perské a indické. Patří mezi ně příběhy o egyptském dvořanu Sinuhetovi, sumerském hrdinném králi Gilgamešovi, asyrské královně Semiramis, o izraelském siláku Samsonovi, králi Šalomounovi a královně ze Sáby, statečném indickém princi Rámovi a princezně Sítě a o spoustě dalších.
Ve starých vyprávěních, jež se po dlouhá tisíciletí přenášela z generace na generaci, najdeme veškerou moudrost a zkušenost věků a bezpočet příkladů hrdinství, odvahy, obětavosti, hrdosti i mnohých dalších ryzích hodnot opravdového lidství, které mají svou platnost a působivost i v dnešním moderním a rozbouřeném světě.

 

Ukázka z knihy

Velke pribehy stareho Orientu

Přečtěte si další ukázku.

 

Jiří Tomek

Jiří Tomek (*1944) je prozaik, pedagog. Vedle beletristické tvorby je autorem a spoluautorem skript odborné angličtiny pro VŠE. Narodil se v Příbrami, vystudoval angličtinu a arabštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Absolvoval kurzy arabštiny a stáže v Tunisu a v Saná, kurzy angličtiny na britských a amerických univerzitách. Po celý svůj profesní život vyučoval angličtinu, později i arabštinu na středních a vysokých školách. V tvorbě pro děti a mládež se Jiří Tomek téměř jako jediný věnuje zpřístupnění arabských pohádkových látek, které vyhledává v u nás neznámých sbírkách lidové slovesnosti. Jeho prvotinou byla knížka Bojácný princ (1987) z pohádkové edice Korálky. Od té doby autor převyprávěl a pro české čtenáře objevil nespočet půvabných pohádek, bájí a legend nejen z arabského světa, ale i ze starého Egypta. Tomkovy adaptace vyšly rovněž německy, francouzsky, italsky, získal za ně ocenění (Zlatá stuha aj.). Mnohé pohádky byly upravené pro rozhlas a vysílané v televizi. Jiří Tomek také rád sportuje a tráví čas na chalupě v Hluboši. K jeho dalším knihám patří: Kouzelný květ pouště (1989), Příběhy faraonů (1989), Bohové a faraoni (2000), Faraoni a kouzelníci (2004), Perlová zahrada (2007) aj.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Albatros.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete skvělé knížky za výhodné ceny.

Líbily se vám naše tipy plné pohádek, legend a tajemných příběhů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejkrásnější židovské pohádky a legendy

Landa, Gertrude

Portál, 2017

zobrazit info o knizeRozmarné a tajuplné příběhy ze staré Číny

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeVelké příběhy starého Orientu

Tomek, Jiří

CPress, 2017

Napsat komentář