V hlavní roli život

v_hlavni_roli_zivot
Život nemusí být vždy jenom procházka růžovou zahradou. Věřte ale, že i v momentě, kdy se z výsluní propadnete až na dno té nejtemnější propasti, ještě stále není nic ztraceno. To vám potvrdí knihy o andělech z masa a kostí a nakonec i prostá sbírka bajek.

Mnoho lidí je přesvědčeno o tom, že každý má svého strážného anděla, jakousi neviditelnou ruku, která nad námi bdí a pomáhá vést naše kroky. Andělem ovšem nemusí být pouze nebeská bytost – někdy jej můžete nalézt i tam, kde byste to nejméně čekali…

Deník anděla strážného

Příběhy, které autor shromáždil do této knížky, spojuje téma anděla strážného. Nečekejme však vyprávění plné nebeských postav, ale spíše příběhy lidí, v jejichž životě zapůsobilo „andělské“ slovo nebo skutek. Čtenář v nich najde povzbuzení i pobavení, a navíc možná inspiraci, jak se stát „andělem“ pro druhé.

Autor: Martin Eduard

Počet stran: 166
Vazba: brožovaná
Formát: 118×162 mm
ISBN: 978-80-7195-927-4
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Deník anděla strážného vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka z knihy

Deník anděla strážného…
Zní to zvláštně? Proč by si ale měli psát deníky jen lidé? Proč by nemohli psát deník andělé a andělé strážní obzvlášť…?
Myslím, že jejich inteligence je rajskou inteligencí a jejich deníky by byly báječným čtením… Mohli by nahlížet do lidských srdcí daleko lépe než pozemští spisovatelé.
„Vždycky, když mám udělat důležité rozhodnutí, představím si, co by na ně asi řekl můj anděl strážný,“ řekla moje moudrá babička.
Tahle její věta se mnou chodí po světě, a když nevím, co bych měl udělat, tato věta mi pomůže. (str. 5)

Více z deníku najdete v ukázce, kterou pro vás nakladatelství připravilo.

O autorovi

PhDr. Eduard Martin (* 1951) (vlastním jménem Martin Petiška, syn spisovatele Eduarda Petišky) píše knihy rozličných žánrů. Je držitelem mnoha literárních ocenění, mimo jiné ceny AIEP za nejlepší detektivní povídku roku, několika cen společnosti Agathy Christie a společnosti Sherlocka Holmese, ceny Tomáše Bati, medaile Franze Kafky a světové ceny Paul Harrison Fellow. V jeho tvorbě nalezneme povídky (Manželka z Venuše, Přízraky doktora Frankensteina, Sherlock Holmes na cestách), divadelní hry (Královské vteřiny, Jeden mladý muž z Jerusalema), romány (Prorok, Déšť), eseje, meditace i verše (Můj Faust, Nespálené deníky, Srdečné pozdravy z Titaniku, O cestách ke světlu). V Karmelitánském nakladatelství vydává řadu z žánru krátkých příběhů ze života. K čtenářsky nejúspěšnějším patří „andělská pentalogie“ (Andělské vteřiny, Andělské dopisy, Babičky a andělé, Andělské cesty k nesmrtelnosti, Andělská škola lásky), ale i Kniha radosti, Schody do ráje, Kniha štěstí, Kočičí příběhy, Tajný život psů, Babičky jsou nejmoudřejší nebo Srdečné pozdravy z Betléma.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Tam, kde vyšší moc nepomáhá, musí nastoupit lidská pomoc. Zatímco malé děvčátko trpí pod železnou rukou násilnického otce, přihlížející starý muž sbírá odvahu zakročit. Mladému novináři Michalovi pak k razantní životní změně postačí dovolená, která odstartuje souhru událostí, o kterých se mu ani nesnilo.

Letní dny bez konce

Co mají společného Barcelona, Varšava a Kraslice? Zdánlivě nic, avšak ve žhavém a místy i mrazivém románu „Letní dny bez konce“ je spojuje napínavý příběh, který se mohl odehrát tisíce kilometrů daleko, ale klidně i ve Vaší ulici.
Autor jde záměrně proti proudu obvyklého vyprávění a svým originálním stylem se tak odlišuje od většiny žánrové produkce. Čtenáře vplétá do tajemného osudu malého děvčátka z horského městečka, které se svojí matkou trpí pod útlakem sadistického tyrana. Jejich trápení by možná zůstalo navždy skryté, nebýt starého muže ze sousedství, jenž začíná tušit, že se za zdmi jejich domu odehrává cosi hrůzostrašného. Ačkoli sám prožívá bol z rozpadu rodiny zapříčiněného tragickou smrtí dcery, rozhodne se k činu, k němuž těžce sbírá odvahu. To je však pouze jeden díl skládačky životního dramatu, který autor svým netradičním vypravěčským stylem přináší. Zajímavě pojatá je i ústřední postava mladého novináře Michala, jenž neplatí za klasického románového hrdinu. Životem je spíše postrkován, než aby se mu sám vzepřel. Z letargie ho vytrhne teprve až dovolená ve Španělsku, kde se potkává s nymfami, které ho vrhnou do víru neočekávaných zvratů a vychýlí jeho osudovou křivku.

Autor: Milan Hloušek

Počet stran: 268
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-88104-21-6
Doporučená cena: 222 Kč

Knihu Letní dny bez konce vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

O autorovi

Milan Hloušek se narodil v roce 1978 v Kraslicích. Devět let pracoval jako žurnalista a stál u založení Českého novinářského klubu. V letech 2011 až 2013 získal mezinárodní ocenění v novinářských soutěžích Visegrad Local Press Awards a PL-CZ Local Press Awards. Je spoluautorem publikace „S komiksem o domácím násilí a stalkingu.“ V současné době působí v neziskovém sektoru.

Zdroj informací: KRIGL (na stránce dole)

————————————————

Na závěr dnešních tipů zde máme nesmrtelnou klasiku. Její vznik se datuje do více než dva a půl tisíce let vzdálené minulosti. Přesto je bajka literárním útvarem, který nezmizel a své místo si stále drží. Aby taky ne – o životě nás má pořád co učit.

Život je boj

Chceš-li poznat, jaký jsi, zkoumej život v říši zvířat. Kterému se podobáš víc? Oslíkovi, který chtěl výt s vlky, jezevci, jenž měl vždycky pravdu, orangutanovi, který se chtěl ženit, duchapřítomné slepici či marnotratnému křečkovi, nebo jsi originál, který stejně jako zvířata ví, že život je boj. Zvědavé velbloudě, pyšný kozel, frustrovaný nosorožec, šťastní lenochodi, chvástavý bobřík, opičák mizantropičák, medvěd, který znal nejlepší odpověď, a další tuzemská i exotická zvířata, oživlé věci, ale i bůh a ďábel – to jsou hrdinové téměř stovky stále se rozrůstajících bajek, historek a apokryfů o komice i tragice života, o vznešenosti a nízkosti, o pravdě a lži, moudrosti a pýše, lásce a nenávisti, nad nimiž se můžete zasmát i zamyslet – a třeba v nich potkat sami sebe. 

Autor: Jiří Žáček
Ilustroval: Boris Pralovszký

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7244-409-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Život je boj vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorovi

Básník, spisovatel, dramatik, autor četných knih pro děti Jiří Žáček (* 6. listopadu 1945 Chomutov) dokázal ve své tvorbě zkřížit lyriku a humor a díky tomu patří k nejčtenějším českým autorům. Proslavil se svými knihami pro děti a je nejuznávanější a nejznámější současný český básník. Na svém kontě má rovněž úspěšný slabikář pro prvňáčky a dětskou Encyklopedii pro žáčky. Získal řadu nakladatelských cen, mezi nimi tři Zlaté stuhy za nejlepší dětskou knížku. Své veselé hádanky, hlavolamy, vtipné rébusy, hříčky se slovy a nejzajímavější luštěniny s ilustracemi Olgy Ptáčkové vložil do jedné knihy Hádanky a luštěniny, s níž se děti nejen pobaví, ale i mnoho naučí. Více informací o autorovi a jeho knihách najdete na www.sulcaspol.cz nebo www.jirizacek.cz. Mezi jeho novější kousky z nakladatelství Šulc-Švarc patří například Basta fidli neboli Tak pravil XY, Český satirikon, Hádanky a luštěniny do školy i na prázdniny, Z pohádkové postýlky, Jak rozesmát Monu Lisu? a další.

Zdroj informací: Šulc-Švarc

Přečtěte si také krátký rozhovor s autorem…

Kniha bajek Život je boj má poměrně jednoznačný název. Zvířata i lidé sdílejí jeden přírodou daný svět. Kdo tedy přežije?
Život divokých zvířat je opravdu bojem o přežití, my lidé už dávno žijeme jako ve vatičce. Tedy žili bychom, kdybychom si živobytí nekomplikovali všemožnými šarvátkami, bitkami a válkami, především proti přírodě. Jako bychom nad ní vůbec mohli zvítězit! Občas mi připadá, že si nás kosmický stvořitel vymyslel jako odstrašující příklad, aby měl čím strašit ostatní živočišné druhy.

O zvířatech píšete často a rád. Co Vás přitahuje na říši zvířat?
Obdivuju se zvířatům, že umějí žít v harmonii s okolním světem. My lidé si namlouváme, že jsme nejinteligentnější tvorové na Zemi, ale tomuhle umění jsme se ještě nenaučili. Zdá se, že většina lidí nepatří k druhu homo sapiens, nýbrž – slovy doktora Koukolíka – k druhu homo stupidus.

Máte doma nějaké zvířecí kamarády?
Máme psa a kocoura, aby naši lidskou smečku polidštili, a myslím, že jim to jde docela dobře. Kdo má doma psa nebo kočku, ten to zná. Se zvířaty je život bohatší a veselejší.

Rozhovor byl převzat ze stránek nakladatele.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLetní dny bez konce

Hloušek, Milan

Agentura KRIGL, 2017

zobrazit info o knizeDeník anděla strážného

Martin, Eduard

Karmelitánské nakladatelství, 2017

zobrazit info o knizeŽivot je boj

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2017

Napsat komentář