Vydejte se do vesmíru

Vydejte se do vesmiru
Dnešní vesmírné tipy jsou to pravé pro všechny milovníky sci-fi! Ale určitě potěší každého, kdo má rád napětí a dobrodružství plné nebezpečí. Navíc tu máme i jednu zajímavou dystopickou záležitost…

Pokračování sci-fi thrillerů Areston a Útěk z Arestonu je tady! Josef Pecinovský svým čtenářům předkládá další napínavý příběh, v němž bude muset hlavní hrdina podstoupit ten nejnáročnější boj.

Vládce Arestonu

Autor: Josef Pecinovský

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7557-054-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vládce Arestonu vydalo nakladatelství Epocha v Edici Pevnost.

Areston přivítal nové poutníky a opět se vydává do hlubin vesmíru. Ovšem mnohé se změnilo – Sršeň a jeho spojenci konečně rozluštili kód, který by jim měl otevřít přístup do tajemného jádra. S nástupem nových poutníků se ale na palubě Arestonu objevil protivník, který dokázal ovládnout silou i falešným slovem masy a zmocnil se poloviny Arestonu. Zabrání Sršeň tomu, aby se z Arestonu stala neřízená vesmírná střela? Dokáže zabránit kosmické katastrofě? Tady bude muset Sršeň podstoupit nejtěžší boj ze všech!

 

Ukázka z knihy

„Areston prolétl periheliem a nyní se opět vzdaluje od Slunce. A také od Země.“
Spal jsem neuvěřitelně tvrdě a během spánku mě přepadla tato myšlenka. Naprosto přirozeně. To, co jsem vyjádřil dvěma obyčejnými větami, byla totiž realita.
Blízko, byl jsem tak blízko!
Na dosah ruky jsem měl svět, který je mým domovem a z něhož mě vytrhla zvůle mocných. Na dosah ruky se nacházela má rodná planeta a záleželo jen na vůli některých lidí, zda se na ni budu moci opět vrátit.
Ale zatím jsem pořád tady – a se mnou dalších asi sedmdesát tisíc obětí neuvěřitelné zvůle, v duté kouli plné tragických osudů, přesycené smrtí, kypící zlem a zmarem.
Náhle mě zaplavila panika. něco, co se mi nestalo od prvních dnů, kdy mě sem dopravil trajekt a kdy mě vyvrhl plastikový tunel na podlahu přijímače. (str. 5)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Josef Pecinovský

Josef Pecinovský, klasik domácí science fiction, se narodil roku 1946 ve Varnsdorfu a dnes žije ve Štětí. Publikovat začal v 60. letech, ale posléze se odmlčel a k psaní se vrátil až v 80. letech, kdy se zařadil mezi nejvýraznější a nejoceňovanější domácí autory povídek – důkazem budiž cena Mlok za rok 1986 a 1987 (povídky Nos to závaží! a Její Veličenstvo). V 90. letech pak začal publikovat i knižně. Tehdy se stal i velmi plodným přispěvatelem Rodokapsů, kam psal i pod pseudonymy Bruce Newman a Bernard Ant. Především zde však publikoval v letech 1991–1993 svou sérii Kroniky nové Země (Vejce s ozvěnou, Posvátná larva, Záhadná kukla), k níž posléze dopsal i čtvrtý díl (Věčné imago, Nakl. Epocha 2008). V Rodokapsech také vyšla Plástev jedu (IŽ 1990; nové vydání Nakl. Epocha 2014), na kterou navázal dvoudílnými Dětmi plástve (Nakl. Epocha 2013), Pláství v ohrožení (Nakl. Epocha 2014) a Válkou pláství (Nakl. Epocha 2015). Josef Pecinovský přispěl i do série Kroniky karmínových kamenů (Zapomenuté jezero, Zoner Press 2012) či do cyklu Agent JFK (Budiž vám Měsíc lehký, Triton 2009). Jeho nejnovějším počinem je série sci-fi thrillerů Areston – Areston (Nakl. Epocha 2016), Útěk z Arestonu (Nakl. Epocha 2017) a Vládce Arestonu (Nakl. Epocha 2017). Vedle science fiction píše i westerny a počítačové příručky. V roce 2015 získal Cenu Akademie SFFH za celoživotní přínos SF.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Epocha.

————————————————

Rudý úsvit Pierce Browna je první díl nové dystopické série, připomínající, leč v mnohém převyšující populární Hunger Games. Nevěříte? Přesvědčte se sami!

Rudý úsvit

Autor: Pierce Brown
Přeložila: Dana Veselá

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7387-933-4
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Rudý úsvit vydalo nakladatelství Triton.

Darrow je Rudý, člen nejnižší kasty v barevně rozdělené společnosti budoucnosti. Stejně jako ostatní Rudí celé dny pracuje a věří, že povrch Marsu mění v obyvatelný pro příští generace. Ale Darrow a jeho lid byli podvedeni – lidstvo se na povrch dostalo již velmi dávno, po planetě se roztahují velká města a rozlehlé parky a Rudí nejsou pro dekadentní vládnoucí třídu nic než otroci. Hnán touhou po spravedlnosti i vzpomínkou na svou ztracenou lásku, Darrow obětuje vše, aby infiltroval legendární Institut, místo zkoušek pro dominantní kastu Zlatých. Bude muset soupeřit o svůj život s těmi nejlepšími a nejkrutějšími z vládnoucí třídy Společnosti. Aby své nepřátele porazil, nezastaví se před ničím. I kdyby to znamenalo stát se jedním z nich.

 

Ukázka z knihy

Žil bych v míru. Ale moji nepřátelé mě zatáhli do války.
Dívám se na dvanáct set jejich nejsilnějších synů a  dcer. Poslouchám nelítostného Zlatého, jak řeční mezi velkými mramorovými sloupy. Poslouchám zvíře, které zažehlo plamen, co mi stravuje srdce.
„Všichni lidé nebyli stvořeni sobě rovnými,“ prohlašuje. Vysoký, panovačný predátor. „Slabí vás podvedli. Řekli by, že pokorní mají zdědit Zemi. Že silní mají pečovat o slabé. To je bílá lež demokracie. Rakovina, co tráví lidstvo.“
Zabodne pohled do shromážděných studentů. „Vy i já jsme Zlatí. Jsme na vrcholu evoluční linie. Tyčíme se nad mrzkou masou lidí, jsme pastýři nižších Barev. Jste dědicové tohoto odkazu,“ odmlčí se, zatímco studuje obličeje ve shromáždění. „Ale není to zadarmo.
Moc si musíte vzít. Bohatství vyhrát. Vládu, vliv, říši vykoupit krví. Vy, nezjizvené děti, si nezasloužíte nic. Neznáte bolest. Nevíte, co vaši předkové obětovali, aby vám zajistili toto vysoké postavení. Ale brzy to zjistíte. Brzy vás naučíme, proč Zlatí vládnou lidstvu. A slibuji vám, jen ti z vás, co jsou schopní vládnout, přežijí.“
Ale já nejsem Zlatý. Jsem Rudý. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy na knihu:

Velkolepé dobrodružství. Jízda, která vám rozproudí krev. Ohromující debut Pierce Browna připomíná Hunger Games, Pána much a Enderovu hru. Rudý úsvit má všechno, co potřebuje, aby zazářil jako kometa.

Entertainment Weekly

Velmi ambiciózní… Jasná volba pro všechny fanoušky Hunger Games.

Booklist

Skvělý debut. Autor splétá příběh podobně jako George R. R. Martin.

Tor.com

————————————————

2010: Druhá vesmírná odysea je pokračováním úspěšného sci-fi románu Arthura C. Clarkea. Nabízí další napínavý příběh plný otázek, jejichž zodpovězení by mohlo zatřást celým vesmírem.

2010: Druhá vesmírná odysea

Autor: Arthur C. Clarke
Přeložil: Zdeněk Volný

Počet stran: 315
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-2093-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu 2010: Druhá vesmírná odysea vydalo nakladatelství Argo.

Ke kosmické lodi Discovery, osamoceně plující hlubokým vesmírem od doby, co David Bowman prošel „Hvězdnou bránou“, se vydává nová mezinárodní expedice. Jedním z cílů výpravy je objasnění tragických událostí, které se na Discovery odehrály. Ale tím nejdůležitějším úkolem je průzkum záhadného vesmírného tělesa zcela pravidelných tvarů. Jde o přírodní úkaz, nebo o výtvor mimozemské civilizace? Znamená těleso pro lidstvo hrozbu, nebo mu naopak může prospět? Vynořují se tisíce různých otázek a zodpovězení byť jen části z nich může navždy změnit chápání samé podstaty existence vesmíru a tím i budoucnost lidského druhu…
Kniha byla vydána ve spolupráci s nakladatelstvím Triton.

 

Ukázka z knihy

Měsíce se smrskly v týdny, týdny se postupně zkrátily v dny, dny zkoncentrovaly v hodiny a Heywood Floyd náhle znovu stál na kosmickém Mysu – poprvé od okamžiku, kdy se před mnoha lety vydal na základu Clavius a k monolitu v kráteru Tycho.
Ale tentokrát nebyl osamělý a výpravu nehalilo žádné tajemství. Několik sedadel před ním letěl doktor Čandra, zcela pohlcený rozhovorem se svým kapesním počítačem a naprosto nevšímavý k okolí.
Jednou z Floydových tajných zábav, s níž se nikomu nesvěřoval, bylo pátrat po podobě mezi bytostmi lidskými a zvířaty. Srovnání bývalo častěji lichotivé než urážlivé a jeho nevinný koníček zároveň nesmírně pomáhal paměti. (str. 39)

 

Arthur C. Clarke

Pokud bychom měli zvolit symbol vědeckofantastické literatury v její nejčistší podobě, byl by to právě velmistr žánru Arthur Charles Clarke (1917–2008). Science fiction se jako spisovatel věnoval od roku 1946 a z jeho raných děl jsou nejznámější romány Konec dětství a Město a hvězdy. Z pozdějších knih můžeme jmenovat Měsíční prach či prestižními žánrovými cenami odměněné Setkání s Rámou a Rajské fontány. Román 2001: Vesmírná odysea vznikal souběžně se slavným stejnojmenným snímkem Stanleyho Kubricka, jenž se stal na dlouhá léta příslovečným etalonem filmové vědeckofantastické tvorby. V následujících letech se k němu Clarke vrátil ve třech románových pokračováních. Během jeho dlouhého života se mu dostalo mnoha poct, z nichž jmenujme nominaci na Nobelovu cenu za mír či titul rytíře.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Ve službách Meče je druhý díl z Rádčské trilogie, za niž Ann Leckieová obdržela tři nejvýznamnější ceny za sci-fi literaturu: Hugo, Nebula a Cena Arthura C. Clarka.

Ve službách Meče

Rádčská říše 2
Autorka: Ann Leckieová
Přeložil: Petr Kotrle

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0633-0
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Ve službách Meče vydalo nakladatelství Plus.

Co kdybyste měli k dispozici tisíce těl a všemocnou technologii? A co kdyby vám to všechno zničehonic sebrali?
Vládce Rádče svěřila Breq velení nad Milostí Kalr a poslala je na jediné místo, kam by byly ochotné se vypravit: na stanici Athoek, kde v zahradnictví pracuje sestra poručice Awn. Tato stanice byla připojena už před šesti sty lety a všichni obyvatelé jsou plně civilizovaní – nebo by měli být. Nic však není tak poklidné, jak se zdá. Staré národy pořád vzbuzují nervozitu a athoekské stanici Al to na klidu nepřidá. Navíc se zdá, že i Presgery zajímá, co se tu děje… Je jejich zájem bez postranních úmyslů?

 

Ukázka z knihy

Pátá Kalr, zneklidněná tím, co se ten den stalo, ale samozřejmě bez výrazu, mi večeři nechala v kajutě – misku skelu a lahev s vodou, běžnou vojenskou stravu. Podezírala jsem loď, že jí to navrhla, ale nezeptala jsem se, abych si to podezření potvrdila. Klidně bych mohla jíst skel pořád, ale Pětka by z toho byla špatná, a nejenom proto, že by tak přišla o možnost potají ochutnávat jiné lahůdky než skel, což byla při obsluhování kapitánky nebo důstojnic v síni roty výhoda.

Zatímco jsem jedla, velení zbavené Bo vlažně, téměř mlčky drhly přidělené úseky chodbě, které byly i teď stejně dokonale čisté jako dnes ráno, ale patřilo to k denní rutině a nesmělo se to zanedbávat. Byly unavené a ustarané. Soudě podle občasného klábosení byl všeobecný závěr takový, že jsem poručici Tisarwat ztýrala tak krutě, až z toho onemocněla. Bylo slyšet reptání, že je stejná jako ta poslední. To, o kom je řeč, se velice pečlivě vynechávalo. (str. 59)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ann Leckieová

Ann Leckieová je autorkou populární vesmírné trilogie, jejíž první díl
Ve službách Spravedlnosti se ve světě sci-fi stal hned po vydání naprostou senzací a i druhý díl už je nominován na nejlepší knihu tohoto žánru na čtenářském serveru Goodreads. Svým tématem ovšem přesahuje úzce scifistické publikum a oslovuje mnohem širší škálu čtenářů.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete skvělé knihy za výhodné ceny.

Máte raději klasické sci-fi či dystopie? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze stránek freephotosbank.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVládce Arestonu

Pecinovský, Josef

Epocha, 2017

zobrazit info o knizeRudý úsvit

Brown, Pierce

Triton, 2016

zobrazit info o knize2010: Druhá vesmírná odysea

Clarke, Arthur C.

Argo, 2017

zobrazit info o knizeVe službách Meče
Rádčská říše 2

Leckieová, Ann

Plus, 2017

Napsat komentář