V hloubi španělských uliček…

Miluju_Te_protoze_me_zivis
Ve španělském hlavním městě, viděném očima jeho hrdiny, žádní slavíci nezpívají. Dno Madridu je totiž temné a plné bahna, v němž se tu a tam ztratí malé děvče. Začtěte se do politicky nekorektního románu, který vám svojí přímočarostí vezme dech!

Madrid netvoří jen historické památky a kouzelné uličky, ale také čtvrti, do nichž turista nanejvýš zabloudí a rodilý Madriďan se do nich vypraví jen v případě nevyhnutelné nutnosti. Čtvrti, jakou je třeba zanedbaný, upatlaný a ve dne i v noci nebezpečný Carabanchel, kde se to různými podivíny, žebráky, ztroskotanci, přistěhovalci, mafiány a jinými pochybnými existencemi jen hemží. Carabanchel je čtvrť, kde žijí jen ti, kdo musí. Kde jinde než v této čtvrti může řádit sériový vrah – psychopat, který je schopen nepředstavitelných věcí a před nímž se celá čtvrť třese, kdy zase udeří. Tím spíš, když si poslední dobou vybírá za oběti malé holčičky a policie je čím dál bezradnější… Román Miluju tě, protože mě živíš je temný, někdy až odpudivě přímočarý a místy odlehčený štiplavým černým humorem. Politická korektnost je v něm absolutně popřena a sociální stereotypy jsou naopak rozvíjeny ad absurdum. David Llorente příhody obyvatel této čtvrti zaznamenal jedinečným stylem, který dokonale reflektuje a současně paroduje útržkovitou komunikaci moderní západní společnosti. Autorovi se v románu podařilo odhalit mnohé stinné stránky a slabiny nejen člověka jako takového, ale rovnou celé „vyspělé“ civilizace s „prohnilými“ mezilidskými vztahy.

Miluju Tě, protože mě živíš

Autor: David Llorente
Přeložila: Denisa Škodová

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-257-1931-2
Doporučená cena: 328 Kč

 

Knihu Miluju Tě, protože mě živíš vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Sériový vrah vyniká inteligencí: navíc to bývá silná osobnost: své oběti přelstí a libuje si (několik dní před tím, než je zabije), jak jimi dokáže manipulovat a dostat z nich, co po nich chce: psychická převaha nad obětí by neměla být menší než fyzická: některé případy jsou vskutku překvapivé. Máte na mysli případ rodiny Saraviových? Přesně tak. Sériový vrah je obvykle až ten poslední, koho policie podezřívá: bývá to milý a vážený člověk: nebo stydlivý a nenápadný: nebo úspěšný se skvělou pověstí: nebo domácký, rodinný typ, který lpí na manželce a na dětech: zkušený detektiv (za nímž zůstala dlouhá řada neobjasněných případů) se zaměří i na takového jedince, jehož by nikdo jiný nepodezříval. (str. 9, 10)

 

David Llorente

David Llorente (*1973) je španělský spisovatel žijící v Praze. Zatímco na madridské univerzitě studoval španělskou filologii, napsal své první dva romány Kira a El bufón (Šašek), za které získal literární ceny Francisca Umbrala a Ramóna J. Sendera. V roce 2002 se přestěhoval do Prahy, kde vyučuje na česko-španělském Gymnáziu Budějovická. Praze věnoval svůj román Ofrezco morir en Praga (Mohl bych umřít v Praze) z roku 2008. Ovšem žádná romantická ani mystická líčení nečekejte – Llorente zná nejen Prahu krásnou, ale i tu smradlavou a nepřátelskou k cizincům. Ve svém pátém románu Miluju tě, protože mě živíš (Te quiero porque me das de comer, 2014) pak stejně nesentimentálně líčí madridskou čtvrť Carabanchel. Mimo prózu také píše a režíruje divadelní hry.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů, ale i objevovat pozoruhodné autory nové. Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMiluju Tě, protože mě živíš

Llorente, David

Argo, 2016

V hloubi španělských uliček… - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Jan napsal:

    Naprosto souhlasím s Šárkou, přijde mi vůbec zvláštní, že někdo může dát na tuto knihu tip.

  2. šárka napsal:

    Jedna z nejhorších knih, co jsem četla. Způsob psaní, kde autor náhodně prokládá děj nesmyslnými termíny, které mají snad šokovat, nebo absurdní erotické části děje – autor, který není obsahově zajímavý se snaží šokovat aspoň formou, ale na to je potřeba mít talent a ten pan Llorente nemá.

Napsat komentář