„Myslím, že je to jedna z nejlepších knih týkajících se migrace“

ve-stinu-islamu-pripitek-uvod
V posledních letech se na pultech českých knihkupectví objevuje řada – ať už původních či překladových – publikací dotýkajících se islámského světa. Kniha, která by však přinášela vhled do problematiky náboženských menšin, vyšla teprve nedávno.

Nakladatelství Academia v prostorách svého knihkupectví na Václavském náměstí hostilo dne 15. května 2017 některé z autorů mimořádného knižního počinu, knihy Ve stínu islámu. Menšinová náboženství na Blízkém východě. Titul vydalo v roce 2016 nakladatelství Vyšehrad, který zde reprezentoval jednak jeho ředitel Ing. Pravomil Novák, jednak šéfredaktor knihy Mgr. Martin Žemla, Ph.D., který se také ujal moderování diskuse.

Nejprve připomněl genezi díla. Před několika roky se nakladatelství obrátilo na ThDr. Jiřího Gebelta, PhDr., zda by byl ochoten recenzovat jednu anglickou knihu pojednávající o tématu náboženských menšin v islámských zemích. Jeho reakci byla přímočará:

„S kolegy napíšeme knihu lepší.“

zemla-veverkova-islam

ThDr. Kamila Veverková, Th.D. a Mgr. Martin Žemla, Ph.D.

Dál v historii knihy pokračovala děkanka doc. ThDr. Kamila Veverková, Th.D.:

„Když za mnou přišel kolega Gebelt s velmi dobrým plánem, fakulta knihu podpořila. Myslím, že je to jedna z nejlepších knih týkajících se migrace a menšin.“

Poté slovo dostal Jiří Gebelt. Uvedl, že vznik knihy byl motivován dvěma pohnutkami: jednak s Vyšehradem se znal již delší dobu, jednak byl přesvědčen, že bude lépe vydat knihu českou, která bude opřena o vlastní terénní výzkumy odrážející kontext od roku 2003. Oslovení odborníci vytvořili profily jednotlivých náboženských skupin, v několika případech i těch, o nichž se málo hovoří, a reflektovali jejich situaci v daném regionu.

ThDr. Jiřího Gebelta, PhDr.

ThDr. Jiřího Gebelta, PhDr.

Při psaní svých kapitol se drželi předem dané struktury: rozsah textu neměl překročit třicet pět normovaných stran, přičemž jedna třetina z nich přináší religionistický pohled, třetina druhá je věnována historii a třetí se zabývá děním v posledních deseti až patnácti letech a zároveň hovoří o transferu skupin do diaspor v evropských a amerických zemích. Snahou badatelů bylo vytvořit vyvážený pohled na skupiny, prezentovat je nejen jako trpitele, ale také jako aktéry politického dění.

lubos-kropacek

PhDr. Luboš Kropáček, CSc.

Následovaly příspěvky pěti přítomných autorů (celkem na knize pracovalo autorů deset). První dostal slovo prof. PhDr. Luboš Kropáček, CSc., který do knihy přispěl dvěma kapitolami věnovanými alawitům a drúzům; průkopnictví knihy Ve stínu islámu zvýraznil poukazem na studie týkající se těchto náboženských skupin v době 1. republiky. Mgr. Michal Řoutil, Ph.D., autor dvou kapitol zabývajících se jednak postavením křesťanů na Blízkém východě, jednak Asyřany, upozornil na zcela nové mapy pro knihu zhotovené Mgr. Kateřinou Vytejčkovou. Následující vstup náležel jí jakožto autorce stati o alevitech v Turecku. Jejich jménem i svým vyjádřila poděkování těm, kteří tuto knihu vytvořili.

Jediným ze zahraničních přispěvatelů byl Dr. Stefano Taglia z Itálie. Ve své studii se zaměřil na náboženství v Osmanské říši, na „svým způsobem“ šťastné chvíle jejich koexistence. Zároveň se snažil osvětlit, proč došlo ke kolapsu Osmanské říše, a ukázat kořeny, z nichž vyrůstá současná situace v tomto regionu. Neopomněl poděkovat za příležitost podílet se na vzniku publikace a také vyjádřil vděčnost překladateli a v čase besedy i tlumočníku Mgr. Petru Kubálkovi. I on se začlenil do týmu autorů, a to studiemi, v nichž se dotýká tří komunit, v první járesánů a šabaků, ve druhé jezídů.

ve-stinu-islamu-pripitek

Závěr setkání náleží moderátoru Martinu Žemlovi; upozorňuje na mimořádný obrazový materiál publikace a na provázanost jednotlivých kapitol, díky níž kniha poskytuje ucelený pohled na blízkovýchodní oblast. Na jeho výzvu zazní z kruhu auditoria několik poznámek či dotazů a poté následuje přípitek symbolizující pokřtění knihy těmi, kteří se na jejím vzniku podíleli.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVe stínu islámu
Menšinová náboženství na Blízkém východě

Gebelt, Jiří

Vyšehrad, 2017

„Myslím, že je to jedna z nejlepších knih týkajících se migrace“ - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Petr Kubálek napsal:

    Dobrý den, Vaše formulace vyznívá, jako bych přeložil kapitolu dr. Taglii o Osmanské říši. Není tomu tak. Tuto kapitolu překládala do češtiny Mgr. et Mgr. Lenka Zilvarová.

Napsat komentář