Nové vydání románu Píseň o Bernadettě

Franz Werfel_Pisen o Bernadette
Nesmrtelný román Franze Werfla, vyprávějící na základě faktů o životě neduživého děvčátka z pyrenejského podhůří, vychází znovu ve Vyšehradu.

Kniha slavného pražského rodáka Píseň o Bernadettě je vlastně dokumentárním románem, který na základě faktů vypravuje o životě Bernadetty Soubirousové, chudobného a neduživého děvčátka z pyrenejského podhůří, kterému bylo sesláno zjevení tajemné Dámy, i o vzestupu Lurd jako posledního útočiště nevyléčitelně nemocných. Autor jej napsal r. 1941, krátce poté, co se mu podařilo uprchnout před hitlerovským nacismem z okupované Francie. O pohnutkách, které ho k tomu vedly, říká: „V červenci roku 1940 jsem ve chvíli velké tísně slíbil před jeskyní v Lurdech, že vyváznu-li z nebezpečí a bude-li mi dopřáno dospět k spásnému pobřeží Ameriky, zazpívám Píseň o Bernadettě, a to dříve, než se pustím do nějaké jiné práce…“

 

Píseň o Bernadettě

Autor: Franz Werfel
Přeložila: Jitka Fučíková

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-7429-795-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Píseň o Bernadettě vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

Ukázka z knihy

Tohle jsou ty veliké souvislosti, pochopené skrze bleskové osvícení Marií Terezií Vauzousovou ve chvíli, kdy se zhroutila tváří v tvář strašnému znamení, které jí Bernadetta odhalila.
Massabiellská Dáma si vyvolila za nástroj prostoduché stvoření a jako první příkaz mu vložila do úst tvrdošíjně opakovanou výzvu k pokání, ačkoliv toto stvoření ve své dětské mysli a prostotě této výzvě, adresované hříšníkům celého světa, nemohlo rozumět. Pokání, pokání, pokání! A znovu a znovu! Svět je špinavý! Svět je chorý! Modlete se za hříšníky! Modlete se za celý svět! Tak jako existuje jasná souvislost mezi hříchem a pokáním, hřích zase jaksi nejasně souvisí s nemocí. Volání po pokání je jen přípravou k vlastnímu plánu. Za neskonale mimořádných okolností (polykání hlíny a zvracení) vyhrabe to prostoduché, nic netušící dítě ze země pramen milosti, který poznenáhlu začne projevovat svou moc a skrze nepochopitelná uzdravení uvede svými „pro“ a „proti“ do pohybu celý svět. (str. 388)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Franz Werfel

Franz Werfel (1890–1945), pražský rodák, obohatil svou tvorbou všechny literární žánry. Začínal jako velice plodný básník s výraznými znaky expresionismu, později se věnoval zejména historickému dramatu, ale vlastní těžiště jeho tvorby spočívá v románech, které přetrvaly všechna jeho ostatní díla a z nichž je nejeden znám i našim čtenářům. Vzpomeňme jen na romány Čtyřicet dnů, Jeremiáš – slyšte hlas a Verdi. Další informace o autorovi naleznete na stránkách nakladatelství Vyšehrad.

V nakladatelství Barrister & Principal vyšel Werflův román Zpronevěřené nebe (1939) a nábožensko-filozofické eseje Mezi nebem a zemí.


Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabízet kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePíseň o Bernadettě

Werfel, Franz

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář