Mezi nebem a zemí

Mezi nebem a zemi
V dnešním knižním tipu hraje ústřední roli vztah židovství a křesťanství. Jedná se o soubor nábožensko-filosofických esejů Franze Werfela, který se věnoval především náboženství a etice.

Během druhé světové války vznikají poslední Werfelovy nábožensko-filozofické meditace. Byly vydány nejprve v roce 1944 anglicky v knize Between Heaven and Earth (Mezi nebem a zemí) a až po Werfelově smrti německy jako Zwischen Oben und Unten. Kniha obsahuje jednak některé starší práce z třicátých let (mj. Realismus und Innerlichkeit, Realismus a niternost, 1931; Konnen wir ohne Gottesglauben leben?, Můžeme žít bez víry v Boha?, 1932), jednak soubor, označený jako Theologoumena. To jsou jakási osobní vyznání: formou mnohdy pascalovských tezí se v nich Werfel vyjadřuje především k náboženským a etickým problémům. Vztah židovství a křesťanství, často formulovaný v obrazech, podobenstvích, aforismech a paradoxech, samozřejmě zaujímá ústřední místo.

Ukázka z knihy

Dámy a pánové, bylo vám sděleno, že dnes budu mluvit o otázkách umění. Chci hned na začátku důrazně konstatovat (i když to bude pro mnohé zklamáním), že nemám v úmyslu mluvit o nějakých estetických problémech, o hudbě, malířství, dramatu a románu, o psychologii umělce a podobných věcech. Ten krátký čas, který mi je dán a kterého si osobně vážím, nehodlám utratit na tyto určitě vysoce zajímavé a významné věci. Je velmi těžké bavit se po zemětřesení o architektuře zřícených domů.

Ohlasy na knihu

Autor je Žid, věřící v Ježíše Krista. Přesto zůstává nepokřtěným Židem. Pro toto své počínání může uvést více důvodů. První důvod: autor věří, že pokud by Izrael jako národ a náboženství zmizel ze světa, přestal by existovat konkrétní svědek biblického zjevení, a tím by základ zvěstování poklesl na úroveň pouhého mýtu, podobného mýtu o řeckých nebo germánských bozích. Druhý důvod: Izrael prožívá chvíle nejtěžšího pronásledování. Autorovi je proti mysli opouštět tento zástup pronásledovaných. Třetí důvod: církev, která si říká ,nový Izrael‘, nebyla v minulosti a přítomnosti vůči starému Izraeli, jeho obdarování a jeho poslání, zcela spravedlivá. Dokud ještě existují antisemitští křesťané, bude pokřtěný Žid ne zcela radostným a poněkud dotěrným zjevem. Množí se však nadějné náznaky, že se konečně počíná objevovat na obou stranách hlubší porozumění tomu tajemství, které se vznáší mezi starým a novým Izraelem.

Mezi nebem a zemí

Autor: Franz Werfel
Přeložil: Jiří Munzar

Počet stran: 196
Vazba: brožovaná
Formát: 142×205 mm
ISBN: 978-80-7485-119-3
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Mezi nebem a zemí vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

O autorovi

Franz Werfel, básník, dramatik, spisovatel a jeden z nejpřekládanějších německy píšících autorů, se narodil roku 1890 v Praze. Znamý je především pro své romány Sjezd abiturientů (1928), Barbora neboli zbožnost (1929), Čtyřicet dnů (1933), Jeremiáš (1937), Píseň o Bernadettě (1941) či Hvězda nenarozených (1946). V nakladatelství Barrister & Principal mu vyšel román Zpronevěřené nebe (1939).

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal


Nakladatelství Barrister & Principal vydává původní i překladovou prózu a poezii včetně dětské literatury, knihy z dějin a teorie umění, z českých a světových dějin, náboženství a teologie, psychologie, sociologie, politologie a politiky, médií, filozofie, ekonomiky, literární vědy, dále jazykové příručky, obrazové publikace a průvodce se zaměřením na výtvarné umění a architekturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMezi nebem a zemí

Werfel, Franz

Lukáš a syn, 2016

Napsat komentář