Po stopách Jaroslava Seiferta

Jaromir Slomek_Prahou Jaroslava Seiferta
Jaroslav Seifert byl jedním z našich nejvýznamnějších básníků a dosud je jediným českým nositelem Nobelovy ceny za literaturu. Nyní se s ním můžete seznámit blíže prostřednictvím míst, která byla součástí jeho života.

Dobovými i aktuálními fotografiemi bohatě vybavený literárněmístopisný bedekr a současně seifertovská čítanka. Procházka pražskými ulicemi od činžovního domu v Bořivojově ulici na Žižkově, kde se 23. září 1901 Jaroslav Seifert narodil, přes školní budovy, jež navštěvoval (základní škola ve Vlkově ulici dnes nese jeho jméno), pražské lokality spjaté s jeho životem i rozsáhlým dílem (další adresy, na nichž Seifert s rodiči a později s manželkou a dětmi bydlel, redakce, v nichž pracoval, kavárny a vinárny, které si s přáteli oblíbil, místa, do nichž se po celý život vracel ve svých verších), až po chrám svaté Markéty v Břevnově, kde se pražská veřejnost 21. ledna 1986 s milovaným básníkem rozloučila před jeho pohřbem v Kralupech nad Vltavou.

 

Prahou Jaroslava Seiferta

Autor: Jaromír Slomek

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2622-4
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Prahou Jaroslava Seiferta vydalo nakladatelství Academia v edici Průvodce.

 

Ukázka z knihy

Činžovní dům, ve kterém Jaroslav Seifert přišel na svět v pondělí 23. září 1901 (toho dne bylo v Praze teplo, skoro 25 stupňů Celsia, chlapec se prý narodil v 7 hodin a 33 minut, jak čteme pod básníkovým bronzovým portrétem vytvořeným sochařem Stanislavem Hanzíkem a instalovaným na fasádu 23. září roku 2001), je podobný okolní zástavbě. V ní žil na přelomu 19. a 20. století většinou průmyslový proletariát. Seifertův otec Antonín Seifert (1861–1930), rodilý Pražan, vyučený zámečník (jeho otec se jmenoval Jan Seifert, matčino dívčí příjmení bylo Karásková), oslavil v roce synova narození čtyřicátiny, matce Marii Seifertové (1873–1935), rozené Borutové, pocházející z Kralup nad Vltavou (její otec Antonín Boruta tam pracoval jako strojvedoucí, matka Marie byla dívčím jménem Kohoutová), chyběly dva roky do třicítky. (str. 17)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jaromír Slomek

PhDr. Jaromír Slomek (* 1958) je literární kritik, publicista a editor. Absolvoval studia bohemistiky a pedagogiky na Filozofické fakultě UK, je autorem knižních rozhovorů Život snů a skutečnosti (1997) s cestovateli Jiřím Hanzelkou a Miroslavem Zikmundem a Řeč neřeč (2007) s básníkem Karlem Šiktancem. Na Fakultě sociálních věd UK v Praze přednáší externě kritiku v médiích.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.

 

Edice Průvodce

Nakladatelství Academia v této edici vydalo mj. knihy Krvavé finále, Protektorátem po stopách parašutistů, Krvavé léto 1945 a Praha avantgardní.


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrahou Jaroslava Seiferta

Slomek, Jaromír

Academia, 2017

Napsat komentář